Friday, April 29, 2011

Bila hanya ada 1 iphone di rumah....

2 orang pot pet

Kamurang yang kenal sia ni dan tahu no. tel sia, pernah tidak SMS atau call tidak berjawab atau lambat berjawab kebelakangan ni? Lebih-lebih lagi di waktu bukan bekerja dan hujung minggu?


Kalau pernah, tolong jangan salahkanku!!!!!!!!!!!!

Salahkan itu budak minah cilik dan ayahnya!!!!!!!!!

Kenapa?Sebabbbbbb, bila masa saja diri ini menjejaki kaki ke rumah, errrr ke rumah ibu mertuaku, di mana itu bermakna si minah cilik juga ada di situ, makanya, akan mulalah dialog ini berkumandang “Mama, Aimee nak tepon”….


Dan bermula daripada detik itu, saat itu, maka anak beranak yang 2 orang itu akan mulalah berebut-rebut telefon mamanya tanpa memperdulikan samada mamanya memerlukan telefon tersebut atau tidak. SMS masuk pun buat dekkkkk jak... Nama maklum tu memang jarang lah... Nasiblah siapa-siapa yang SMS... Ayien si ibu baru pernah kena, Ninad dan Avy si induksi mate pernah kena... Ish! Ramai lagi lah....


Kalau dulu-dulu, telefon adalah nyawaku… Semua apa-apa yang terdetik di kepala akan dimasukkan dalam msg, notes dsb. Cth: Senarai barang dapur utk dibeli, senarai kerja-kerja yang tertunggak, senarai itu, senarai ini dan macam-macam lagi senarai… Kalau dulu-dulu, senarai-senarai tersebut memang senang-senang saja bila-bila masa boleh di update. Terdetik saja, capai telefon dan update.


Tapi, sekarang, perkara sebegitu tidak berlaku sudah… Apabila berada di rumah, telefon adalah milik samada si minah cilik atau si ayahnya. Kalau si anak bermain benda lain, sia ayah punya turn bawak masuk tandas. Si anak melalak mintak balik, maka empunya berbalik semula ke si anak. Begitulah sampai kedua-dua orang anak beranak itu tidur. Barulah turn si mama sampai, itupun kalau si mama belum tidur.. Selalunya, memang si mama yang akan tidur dulu lah. Hehhehehhe… Jadinya, turn si mama hanya pada waktu bekerja sahaja!


Dan selain daripada SMS dan call tidak berjawab, biasa jugak berlaku si anak bermain telefon sampai ter dail nombor-nombor di dalam contact list mamanya. Yang part ni, kalau ter dail waktu tengah malam, memang haru beb! Antara orang yang pernah kena, kedua-dua orang atuknya, consultant KC kami, Puan partner si Eikyn dan yang paling terbaru, malam tadi, si Ina Achik!

HAdoilah, mintak maaflah kamurang….. Inilah antara bahana bila anak sudah pandai main telefon… Dok layan-layan youtube, ter dail nombor voicemail. Dok dok layan apps doa-doa, tertekan nombor atuk. Dok dok layan video, ter delete gambar… Sabar sajalah…. Tunggu nanti ada duit lebih sikit, belikan si ayah pulak iphone tu. Dengan harapan, diorang berebut yang sia ayah punya pulak.. Huhuhuhuhu…


Lepas buat salah, pandai buat muka innocent arrr!


Thursday, April 28, 2011

Mama glam scan tidak jantina baby dalam perut?

2 orang pot pet
Kamurang kalau pregnant, rajin tidak pegi scan di klinik swasta untuk tahu jantina anak? Ninie punya jawapan dah tau dah… Memang rajin…

Ok, pada yang tidak tahu, sia dulu masa mengandungkan Aimee, sia memang tidak pernah berkunjung ke klinik swasta untuk scan semata-mata untuk tahu jantina anak yang sia kandungkan. Kenapa?

Satu: Sebab sia memang kedekut untuk membazir duit membayar caj untuk scan tersebut.

Dua: Sebab konon takut kalau keputusan scan tu tidak betul dan sia terlalu berharap, lalu akan mengakibatkan sia kecewa. Dan takut juga bila terlalu berharap, maka akan effect kepada bayi yang sia kandungkan dari segi pembawakan jantinanya.

Errr… Kamurang faham tidak apa yang sia maksudkan? Maksudnya, contohlah keputusan scan tu cakap bayi sia adalah perempuan. Jadi, sia takut sia terlalu berharap yang bayi sia itu adalah perempuan, dan akibatnya, sekiranya bayi itu keluar sebagai bayi lelaki, bayi itu akan menjadi seorang yang ala-ala nyah, hanya kerana disebabkan semasa mengandungkannya sia terlalu berharapkan dia keluar sebagai perempuan.

Dan begitu juga sekiranya, keputusan scan mengatakan lelaki, dan ianya keluar sebagai perempuan, bayi tersebut akan menjadi ala-ala tomboy atau pengkid hanya disebabkan si ibu a.k.a sia lah tu terlalu berharapkan yang dia nya keluar sebagai lelaki.

Macam masa Aimee dulu, even masa scan di kerajaan pun, tidak pernah sekalipun sia bertanyakan kepada Dr akan jantina bayi yang sia kandungkan. Perasaan ingin tahu ada, tapi sia tahan-tahankan. Takut akan berlaku perkara di perenggan yang di atas ni la kununnya. Dan akhirnya, apabila bayi tersebut keluar pada harinya, sia sangat bersyukur kerana ianya keluar sebagai perempuan yang sempurna. Sehingga ke hari ini, sifat keperempuanannya memang sangat-sangat terserlah. Sangat suka kasut, hand bag dan macam-macam gurly-gurly stuffs.

Ok, kenapa sia cakap sia lega kerana bayi yang sia kandungkan keluar sebagai perempuan.

Satu: sebab masa mula-mula mengandung, sia memang mengidamkan untuk mendapat anak sulung seorang perempuan.

Kedua: Masa sia mengandung tu, memang instinct tu kuat kepada mendapat anak perempuan berbanding anak lelaki.

Tidak tahulah samada instinct itu adalah disebabkan oleh sebab yang no. 1 atau apa. Tapi, itulah, orang selalu cakap, instinct seorang ibu memang kuat. Maka, apabila En. Suami cakap “Sayang, baby girl!”masa di labour room, sia memang tidak puas-puas memanjatkan rasa bersyukur kepada-Nya di dalam hati dan segala rasa sakit yang ada dengan automatic hilang begitu saja… Ahhhhh! Indah sungguh kalau mengenangkan saat itu!

Aimee fresh from the womb back in 27 July 2009!


Jadi, untuk mengandung yang kali kedua ni, sekali lagi, sia memang tidak pernah ke klinik swasta untuk scan jantina bayi. Scan di klinik kerajaan pun sama, sia tidak bertanya pulak pada Dr akan jantina bayi yang sia kandungkan. Instinct? Hmmm.. Itu rahsia… Bila baby sudah keluar, baru boleh reveal… Hehhehhe….


Wednesday, April 27, 2011

Tips: Melayan pengkomen anonymous yang $*%*(&$$%#*

4 orang pot pet

Selama sia ber blogghopp di blog-blog orang yang tidak sia kenali a.k.a kadang-kadang blog yang glamour-glamour, sering sia ternampak komen-komen tidak enak daripada anonymous di entry-entry penulis blog. Kadang-kadang kalau yang berani, siap komen menggunakan ID sendiri lagi.

Kesian jugak sebenarnya dengan si penulis-penulis blog yang terkena tu. Masa tu, mulalah terdetik dalam hati ~Nasib baik blog aku tidak glamour sampai kena serang oleh orang-orang macam ni~ Hahhahahaha… Padahal sebenarnya jeles sebab blog-blog diorang tu glamour tapi blog si Am I Glam Enough? ni tidak jugak glam glam.. Hahhahahaha….

Ok, ok, serius ok! Bila menelitikan entry-entry yang menjadi mangsa si anonymous ataupun kita tukar nama lah, si pengkomen-pengkomen kurang enak (wah! Ayat!), sia sebagai orang di atas pagar selalunya tidak terus menghukum si penulis mahupun si pengkomen sendiri. Sia akan melihat dari sudut yang sememangnya logik di akal.

Contoh: Sekiranya si penulis sememangnya menulis sesuatu yang tidak betul, sia akan sama tidak setuju dengan apa yang ditulis oleh si penulis. Tapi, tidak bermakna, sia menyokong apa yang si pengkomen komen sekiranya komen yang ditulis itu memang bertujuan untuk menyakitkan hati si penulis.

Maksudnya, sekiranya si penulis menulis sesuatu yang tidak betul, seharusnya, si pengkomen meninggalkan sesuatu yang membetulkan apa yang si penulis itu tulis, tetapi haruslah dengan cara yang betul yakni dengan menegur secara baik dan tidak menyakitkan hati.

Dan lagi satu, sekiranya, si pengkomen itu adalah bukan kenalan rapat kepada si penulis, adalah lebih baik si pengkomen membaca dulu entry-entry lain si penulis sebelum menghukum sesuatu penulisan si penulis. Manalah tahu, sebenarnya, si penulis tu sememangnya orang yang baik-baik, tapi kebetulan ada sesuatu yang membuatkan dia tidak gembira pada hari dia menulis entry tersebut, lalu membuatkan dia menulis entry yang kurang enak dibaca. Maka, adil kah kalau dia dihukum hanya berdasarkan entry yang satu itu?

Bagi si penulis pulak, pada sialah, bila kita mendapat komen-komen yang tidak sedap untuk dibaca, sepatutnya, kita jangan melenting dulu. Bukan apa, kadang-kadang apa yang dikomen oleh orang yang tidak kita kenali itu ada betulnya, cuma mungkin cara menegur itu kurang enak dibaca. Jadi, apa salahnya kalau kita buat reverse psikologi dengan membalas kata-katanya dengan ayat yang lebih baik untuk dibaca. Jangan ikut rentak si pengkomen dengan memaki hamun sama si pengkomen. Dengan berbuat demikian, tidaklah kita ni nampak setaraf dengan pemikiran si pengkomen sekiranya komen yang ditinggalkan itu berbunyi seolah-oleh manusia yang tidak berakal.

Tapi, bila si pengkomen telah melampaui tahap batasan yang sepatutnya, ya! Masa itulah baru kita lancarkan serangan bertubi-tubi untuk menunjukkan rasa marah kita. Tapiiiiii…. Ada tapi lagi… Pun, tidak usahlah menggunakan ayat-ayat memaki hamun. Lagi sekali gunakan reverse psikologi… Mungkin dengan cara macam ini:

“Terima kasih kepada anonymous di atas komen yang diberi. Sekurang-kurangnya dengan kunjungan anda, dapat jugak meningkatkan lagi bilangan traffic di blog saya ini. Komen anda itu mungkin lebih membuka mata saya untuk lebih berhati-hati apabila membuat satu-satu entry pada masa hadapan. Terima kasih sekali lagi! Saya hargai kunjungan anda ke mari. Jangan lupa datang lagi pada masa hadapan ya!”

Nah! Kan bunyinya macam berakal sikit tu. Tidaklah kita pun jatuh sama kategori dengan si pengkomen yang sarcastic itu. Hah! Sila copy paste contoh komen di atas! Manalah tau kamurang akan mendapat komen-komen daripada anonymous seperti yang sia cakapkan di atas.. Hehehhehehe….

Kalau kamu tanya sia sendiri, selama berblogging, adalah sekali sia terkena. Di entry ini. Mula-mula sakit hati jugak. Iyalah, entry tu memang sia tulis untuk meluahkan rasa tidak puas hati sia terhadap kedai tu. Masa tulis tu memang dalam hati tu meluap-luap lah. Tu yang tertulisnya entry tu. Jadi, bila ada orang yang tidak dikenali komen yang boleh membuatkan panas hati, sudah tentulah hati ini akan membakar kan? Tapi, bila sia fikir-fikirkan balik, ada betulnya jugak apa yang si pengkomen itu cakapkan. Lalu akhirnya, sia pun redalah daripada kemarahan yang meluap-luap. Dan dan muhasabah diri dan berjanji pada diri sendiri untuk lebih berhati-hati apabila menulis satu-satu entry pada masa hadapannya…

Iyalah, mana ada manusia sempurna dalam muka bumi ni. Semua orang melakukan kesilapan. Tapi, kalau hendak menegur, biarlah kena dengan caranya. Janganlah sampai melupakan adat susila orang timur.. Ecececcece….

Bagi blog yang sememangnya penulisnya macam #%%^(*)$#$( pula, a.ka si penulis tu memang jenis yang menulis untuk bermegah-megah, untuk menyakitkan hati orang dsb, kalau sia lah, tidak kuasa pulak sia untuk menjenguk ke blog tersebut untuk ke sekian kalinya. Untuk meninggalkan komen pun, mungkin tidaklah, sebab tahu, orang-orang yang macam ni memang jenis manusia dia saja yang betul. Tidak pun orang yang macam ini, memang hanya hidup di dalam dunianya sendiri. Jadi, apa guna memberi nasihat kepada orang-orang yang macam ini? Silap haribulan, kita pulak yang akan menjadi bahannya balik! Ish! Tidak kuasa!


p/s: Lepas tulis entry ni, baru perasan Puan Fanor pun ada tulis entry yang content nya lebih kurang. Entah-entah, sekarang ni memang waktu pengkomen anonymous menyerang blogger-blogger... Jadik kamurang, hati-hatilah, lagi-lagi kalau blog kamurang tu memang famous. Sabar banyak-banyak ya!


Tuesday, April 26, 2011

6 bulan check up dan mama glam bebas hutang kereta! yeay!

12 orang pot pet
Benci betul kalau tiba-tiba rasa mahu b*r*k atau kencing, tiba-tiba masa tu jugak di luar tandas tu ada sign ‘cleaning in progress’. Selalunya, kalau setakat ada seorang cleaner dalam tu, memang ku terjah saja dan proceed dengan niat asal. Tapi, tadi masuk tandas tu, boleh pulak ada sampai 3 orang cleaner dalam tu. Pulak tu cleaner yang 1 orang tu pandang dengan muka macam tidak puas hati. ~Hek elleh! Patut aku teruskan saja tujuan asal aku menerjah tandas tu tadi! Baru padan muka korang siapa suruh buat muka ke aku! Hoi! Aku ni mak buyung mana boleh tahan-tahan untuk buat bisnes lah ngok! Nantilah.. Sampai masa korang jadi mak buyung macam aku, baru padan muka korang kalau orang buat kat korang macam tu! Dunia ni bulat tahu?!~

Erk! Pagi-pagi lagi si mak buyung ni emo… Ermmm, ini tidak bagus untuk kesihatan… Cool… cool…. chill.. chill... Lupakan kisah yang kurang best itu. lagipun, kan sudah selesai? Hehehhehe...

Oklah, sebenarnya hari ini sia mahu tulis entry pasal pregnancy check up yang sia pigi kemarin. Kemarin merupakan check up untuk minggu yang ke-24, kiranya, lebih kurang telah 6 bulan lah usia kandungan sia ni.

Kalau kamurang ingat entry sia yang ini, pasti kamu tahu bahawasanya pada check up bulan lepas sia telah naik 2.5kg dalam masa sebulan, yang mana ianya adalah terlebih sudah! Dan kalau kamurang terus-terusan baca entry-entry yang selepasnya, pasti kamu juga tahu bahawa sia telah melancarkan perang anti Nandos semenjak mengetahui kenaikan berat yang melampau itu. Kunun dengan harapan, bulan ini tidaklah berat sia naik dengan melampau lagi. Maka, tidaklah sia perlu dijadualkan untuk meminum air gula yang sangat yuks itu…

Makanya, kemarin merupakan hari yang sangat berdebar-debar untuk si pendiet Nandos ini. Berdebar-debar menunggu giliran untuk misi menimbang berat badan.

Lebih kurang jam 8.20 pagi, nama sia dipanggil dan disuruh berdiri di atas penimbang. Masa berdiri tu, sia nampak jarum penimbang tu macam duduk tengah-tengah antara 57 dan 57.5 kg (Alamak! Kantoi sudah berat si mama glam!). Jadi, bila misi tanya berapa nombor yang sia nampak, sia macam teragak-agak untuk menjawab.. “Errrrr… 57kg?” lalu dijawab oleh misi “Ya! 57kg!”. Sia yang berasa sangat lega kerana kununnya hanya naik sebanyak 0.5kg dalam masa sebulan, terus duduk pula menunggu giliran untuk diambil tekanan darah dan keputusan air kencing.

Sampai giliran mengambil tekanan darah, sia pun duduk dengan perasaan langsung tidak berasa takut sebab yakin sia memang tidak ada masalah pada kunjungan kali ini, dan secara tidak langsung yakin bahawa sia tidak perlu meminum air gula. Yeay! “Ok… tekanan darah ok, air kencing ok… Tapi, berat badan merah lagi eik bulan ni..” Tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut, sia berbunyi “Bukan naik 0.5kg sebulan ok ke misi?” lalu dijawab balik oleh misi tersebut “Mmmm… Sekarang usia kandungan awak dah 24 minggu. Sepatutnya, lepas kunjungan bulan lepas, awak patut naik 0.5kg seminggu. Maksudnya, awak patut naik 2kg lah hari ini. Jadi, bila naik setakat 0.5kg, merah lagilah”

Hadoilahhhhhh…. Puaslah sia berdiet bagai… Kontrol tidak makan nasi selepas jam 7 malam… bermusuh dengan Nandos dan mana-mana fastfood yang lain… Tapi, akhirnya, keputusan timbangan tetap merah jugakkkkk!!!!!!!!! Arghhhhh!!!!!

Tapi, tidak mengapa, sekurang-kurangnya, sia tahu sia makan secara sihat, dan yang paling penting, sia tidak perlu menghadap air gula yang meloyakan itu! Yeay! Ada bibit-bibit kegembiraan dan bangga di situ! (Ninie sila jeles ok!)

................................................................................................................................

Di suatu sudut yang lain, sia ingin mengumumkan perkara yang sama yang pernah Puan Fanor umumkan suatu ketika dulu…

Ingat enrty ini? Ya! Masanya telahpun tiba!

Kemarin adalah hari terakhir sia membayar hutang kereta comel sia itu. Maka dengan ini, kereta comel tersebut telah dengan sahnya menjadi milik si mama glam! Tiada lagi hutang kereta comel! Tinggal hutang kereta adik si mama glam sahaja.. Yahooooo!!!!!!!!

Kemarin memang ala-ala macam bonus day… Hari masuk gaji, hari tidak perlu minum air gula dan hari bebas daripada hutang kereta comel! Sukanya!!!!!!!!!! En. Suami bengkek jak tengok isterinya kegembiraan yang melampau. Jeles lah tu sebab hutang keretanya masih ada lagi 4 tahun… Huhuhuhu… Hmmmm.. Bolehlah sia berangan-angan mahu beli kereta apa kan lepas ni? ~Ah! Tidak sedar diri! Berangan dululah wei! Baik kau selesaikan hutang PTPTN tu dulu!~
Ooopsss!


Monday, April 25, 2011

Kegawatan ekonomi mengajar kita untuk berjimat tahu?

7 orang pot pet
Kadang-kadang kan, ada baiknya bila hujung bulan duit ala-ala cukup makan. Errrr… salah salah! Memang sangat-sangat cukup-cukup makan!

Disebabkan kami laki bini memang banyak menghabiskan duit baru-baru ini (siapa yang baca entry-entry sebelum ni, tahulah kenapa), makanya sementara menunggu gaji pada hari ini, kami laki bini memang pening kepala… Sebab, duit memang sangat-sangat cukup makan…. (Ish! Tidak malunya si mama glam ni reveal dia tidak ada duit!)…. Uwaaaaa!!!!!!!!!! Sia mengaku, ini semua juga adalah disebabkan sia si mak buyung yang tidak sedar diri… Bukan salah En. Suami walaupun sebenarnya dia pun salah sebab dia membazir duit untuk rokoknya itu! (Hmmphhh!)

Siapa suruh masa ada duit asyik membazir makan makanan yang mahal-mahal? Gerai Kelantan tepi jalan tu tidak kau pandang sampai terpaksa dia tutup kedai! Ihihihihi, tobat sudah!

Siapa suruh masa ada duit asyik membazir beli shawl dengan baju? Errrr… Yang ni sebab shawl kaler tu takdak dalam stok lah… Errrr… Baju tu pulak murah yang amat, siapa boleh resist?

Senang cerita, siapa suruh tidak beringat masa senang hari tu?

Uwaaaa!!!!!!!!!! Jangan ditanya lagi!!!!!!!!! Sedih kalau mengenangkan era kepokaian di hujung minggu baru-baru ini!!!!!!!! Tidak pernah kami laki bini ditimpa kepokaian sebegini rupa. Mahu korek simpanan Amanah Saham, Sabtu Ahad mana bukak!!! Lagipun, hari tu pun baru lepas korek gila-gila! Uwaaaa lagi sekali!

Memandangkan sia ini telah dilantik sebagai home minister merangkap financial minister secara tidak rasminya oleh En. Suami, maka adalah menjadi tanggungjawab sia untuk memastikan duit yang ada digunakan dengan sebaik-baiknya. Janji semua orang dapat makan minum yang cukup sepanjang weekend hari tu… Pandai-pandai engkau lah mama glam mahu buat macam mana…

Hari Sabtu pagi tu, kami laki bini makan nasi lemak daun pisang sedap AU4 berlaukkan paru dan daging makcik Temah… Situ pun sudah habis RM10! Tidak sedar diri betul laki bini ni!

Balik-balik tu, menteri kewangan baru sedar duit betul-betul tinggal ciputttttt… Jadinya, plan B perlu dilancarkan. Makanya, rajinlah si home minister berkunjung ke kedai runcit membeli barang keperluan untuk dimasak pada tengahari dan malamnya. Merasalah anak beranak tu makan ayam bakar dengan sayur sawi masakan si mama.

Keesokkan harinya pun sama. Semuanya home made food. Yang paling terror, daripada sarapan pagi sampai ke malam ok! En. Suami pun terkejut! Siap masak nasi goreng sempoi dengan cekodok bawang. Nasi baik anak beranak tu kenyang. Kalau tidak, mahu pening kepala si minister ni memikirkan apa lagi yang mahu dimasak menggunakan bahan-bahan yang telah sedia ada di rumah tu… Huhuhuhuu….

Alhamdulillah, home minister telah berjaya melalui saat-saat kegawatan ekonomi dengan jayanya pada hujung minggu yang lepas. Hanya dengan berbelanja RM30, rakyat jelata tidak kebuluran malahan berasa sangat bertuah kerana kegawatan tersebut telah membuatkan dapur si mama berasap juga akhirnya!!!!! Siap si ayah cakap ke anaknya "Makan Aimee, Selama Aimee hidup, ini kali pertama Aimee dapat merasa mama masak sarapan tau" Cis! Sindir tidak ingat si En. Suami ni! Nasib makan habis! Kalau tidak....... Siaplah anak beranak tu dikurung di dapur dipaksa habiskan makanan! Hhahahahahha... Kejam gila tukang masak ni! Siapa suruh sindir tukang masak?

Hingga ke hari ini, terngiang-ngiang kata-kata En. Suami di suatu ketika masa sia sedang menyediakan makanan “Kesian mama.. Terpaksa masak walaupun tak rela” Huhuhuhu.... En. Suami memang sangat mengenali isterinya yang tidak berapa gemar memasak. Tapi, entahkan kenapa, hujung minggu yang baru-baru ini, sia memang sangat-sangat berbesar hati memasak untuk En. Suami dan si minah cilik, walaupun soalan sia yang bertanyakan En. Suami samada masakan sia sedap atau tidak setakat dijawab “Bolehlahhhhh…..” Hmppphhhh! Nasib baik si anak ada menjadi penyelamat apabila dengan lajunya menjawab “Sedappppp!!!!”. Samada dia faham atau tidak apa yang dia cakapkan, itu sudah cukup membuatkan hati si tukang masak berbunga-bunga.. Dan-dan terasa tidak sabar untuk memasak lagi di hujung minggu ini pulak.. Hehhehhe… Kita tunggu dan lihat… Itu azam sekarang lah… Hik hik hik…

Dan hari ini, leganya gaji sudah masukkkkkkk!!!!!!!!!! Terasa seolah-olah hampir lemas dan berjaya berenang-renang ke tepian... Nasib baik tidak sampai perlukan bantuan pernafasan mulut ke mulut daripada orang lain. Malu mak nyah! Dan serius sia cakap, pengalaman hujung minggu baru-baru ini betul-betul mengajar kami laki bini untuk lebih berhemah dalam berbelanja. Siap berazam untuk masak-memasak di hujung minggu selepas tragedi ni. Siap En. Suami offer "Bab-bab ayam serah pada ayah. Ayah boleh uruskan!" Iyolah! ayam tu kan makanan rujinya. Manakan tidak dia sanggup meng offer diri untuk menguruskan menu tersebut. Nasiblah hormon perempuan ayam tu belum nampak terkesan dalam dirinya... Errrrr... Iyakah? No comment!

Jangan ngomel banyak, si tukang masak yang bangga diri mahu tunjuk makanannya yang tidaklah se gah mana itu... Pada kamurang mungkin ianya hanya setakat menu biasa-biasa. Tapi, pada si mama glam yang hobinya bukanlah memasak, itu sudah bonus meletop kebaboooommm tahu?


Ayam bakar dengan sayur sawi goreng...


Zoom ayam bakar (1st eksperimen guna oven bakar ayam.. hehehehhe. Bagus! Lepas-lepas ni, tidak payah goreng ayam. Jimat minyak dan harapan yang paling tinggi, kuranglah En. Suami makan minyak! Dan yang paling penting, tidaklah lantai tu berminyak dek kesan gorengan ayam tu! Yippieee!)


Nasi goreng sempoi habis! (Ala-ala macam nasi goreng cina Restoran de Templer jak rupanya.. Minus udang dan sayur kacang panjang... kira oklah tu kan?... Hehhehehe)


Cekodok bawang, makan masa panas sedaplah... Sejuk kalu, no comment... Entah-entah lagi keras daripada batu. Nasib baik sempat habis sebelum sejuk.. hahhahahaha


Sardin, bayam goreng dan sup ayam sempoi


Minggu depan ulang menu yang sama agak-agak anak beranak tu muntah tidak? Hahahhahahaha.... Nasib kome berdua lah dapat tukang masak yang membosankan ni.... Janji makan perut kenyang sudah!


Friday, April 22, 2011

Mama glam bukan penggemar coklat tau!

2 orang pot pet
Selalunya coklat akan dikaitkan dengan perempuan, perempuan dikaitkan dengan coklat. Senang cerita, kebanyakan lelaki sering menggunakan coklat sebagai umpan untuk memenangi hati wanita atau memujuki hati kawan perempuannya..

Tapi, bagi sia, sia adalah bukan seorang perempuan yang tipikal seperti itu. Pada yang tidak tahu, sia bukanlah seorang penggemar coklat yang tegar. Bukanlah jenis yang kalau sia merajuk, dapat coklat akan membuatkan sia cair dan reda.

Teringat pulak suatu masa dulu… masa uni.. Ada seorang budak lelaki (tidak ingat siapa lah) memberikan sia coklat Cadbury. Tapi, seingat sia, budak lelaki itu bukanlah teman lelaki sia… Baru mahu hendak mengorat ka apa ka… Ah! Tidak ingat! (Ouhhh.. laku jugak ko dulu-dulu ya mama glam sampai kau tidak ingat siapa si lelaki itu! Itu semua dusta! Ka orang itu adalah En. Suami ya? Hhahahhahha… Serius lupa!). Ok, mula melalut di situ ya!

Cakap pasal coklat tu. Disebabkan sia ni bukan seorang penggemar coklat, makanya duduklah cokat tu diam di atas meja untuk tempoh masa yang lama sebelum di ngap beramai-ramai. Sebab utama sia tidak menyentuh coklat tersebut adalah, hanya disebabkan coklat itu adalah plain coklat tanpa kacang! Ya! Sia memang kurenggggg dengan coklat yang tidak ada kacang. Kalau suruh sia beli guna duit sendiri, memang tidaklahhhhh!!!!!!!!!!!

Kalau ada kacang sekali kan sedappp!


Dan sia juga tidak suka coklat yang ada caramel di dalamnya. Sia tidak suka rasa caramel yang terlalu manis. Melekat tu rasa manis di lidah! Sia memang bukan pencinta makanan yang terlalu manis lah…

Macam coklat-coklat yang di bawah ni.. Semua-semuanya nampak sedap kan? Tapi, sia memang kurenggg lah... Manis yang amat dong!

Wah! Memilih kau ya mama glam! Kau lupa dulu betapa masa kau kecil bukan main susah untuk kau dapat makan coklat. Jangan cakap coklat plain, coklat ding dang yang murah tu pun susah tau!

Coklat kegemaran masa kecik-kecik.. Best tu, ada mainan macam-macam dalam tu...

Ya! Ya! Masa kecil-kecil dulu, memang bukan mudah untuk sia dapat senang-senang makan coklat. Paling-paling pun dapat makan aiskrim yang bersalut coklat. Namanya coklat bar, sorry! Paling-paling, mamak atau bapak akan belikan coklat ding dang atau tora saja. Cadbury? Ouhh! Apa tu? Memang tidaklah… Mahal tu…. Kalau dapat makan aiskrim drumstick perisa coklat setahun sekali pun (masa raya la tu. Itupun guna duit raya) sudah cukup baik tau! Itu kira bonus tahunan la tu.

Menginjak ke masa uni pulak. Kadang-kadang outing, dapatlah beli coklat TANGO perisa almond. Masa tu, walaupun sia bukanlah penggemar coklat, sia sukakan TANGO Almond ni sebab diorang tidak kedekut almond! Gila banyak biji almond dalam tu. Tapi, yang saiz besar jaklah. Yang bar kecik-kecik tu, sorry! Tidak layan ok! Wah! Angkuh nampak! Hehehhehe.. Elleh! Masa tu, bar yang paling besar tu pun baru harga dalam RM3++.. Lebih murah daripada medium size untuk bar Cadbury atau Van Houten atau Vochelle... Ouh, tapi kalau sia dapat coklat plain Van Houten atau Vochelle free daripada kawan-kawan, sia suka tau! Sia suka rasa coklatnya. Sedap daripada Cadbury! Dasar kedeks!

Semakin dewasa, sia dikenalkan pulak dengan Ferrero Rocher. Woh! Siapa tidak suka Ferrero Rocher beb! Semenjak itu, coklat-coklat yang lain tidak pandanglah.. Amboi bongkaknya! Fuish! Sedap tu! Jadinya, tiap-tiap kali merajuk, sia akan paksa En. Suami yang pada masa tu hanya teman lelaki untuk belikan coklat ni. Tapi, lepas tu, dia jugak yang akan kebas. Beli 3 bijik, sia makan sebijik, dia makan 2 bijik. Ceh! Patut badan 2 kali ganda daripada aku! (Errrr… sayang abang! ~Bodek baik punya!~)

Masa kami kawin pun, hantaran memang tentu-tentulah Ferrero Rocher kan? Sia bagi En. Suami Ferrero Rocher coklat, dan sia paksa En. Suami bagi sia Ferrero Rocher kelapa. Errrr.. Kamurang tahu tidak coklat ni yang mana 1?

Ala… yang macam gambar di bawah ni…


Sedap tau coklat ni! Tapi, En. Suami tidak suka… Itu lagi bagus, tidaklah dia asyik pow saja! Hahahhahha…

Jadi, semenjak berkenalan dengan Ferrerro Rocher, kami laki bini memang kalau ke Langkawi atau ke JB (The Zone) akan pulang dengan coklat-coklat ini sajalah. Dan kalau baik sikit, kami akan pulang dengan Daim sebungkus, Kit Kat sikit dan mungkin Toblerone sebatang dua… Yang lain-lain, semua kami penuhkan bakul dengan Ferrero Rocher. Dan selalunya, seperti biasa, En. Suami akan habiskan 2/3 daripada cokat-coklat tersebut. So, bahagian sia setakat 1/3 sajalah.. Errrr.. tapi, sekarang ni bahagian sia yang 1/3 pulak terpaksa dikongsi dengan si minah cilik tu.. Nasib.. nasib… Huhuhuhu..

Tapi, kan semenjak pregnant ni, entahkan kenapa sia macam tiada keinginan untuk memakan coklat walaupun ianya adalah Ferrero Rocher. Sampaikan, hari tu kami terpaksa membuang coklat Ferrero Rocher dan Daim kerana ketamakkan sia. Punyalah sia tamak tidak kasi En. Suami makan bahagian sia.. Makanya, sia simpan dan simpan (kesian En. Suami asyik terpaksa pandang saja coklat tu), dan akhirnya masa sia memang sedar yang sia memang tidak akan memakan coklat tersebut, sia bagi green light ke En. Suami suruh dia makan. Tapi, coklat tu sudah masuk angina a.k.a lemau! Sayang betul!


Eh! Panjang pulak entry ni. Sebenarnya kan, sia buat entry ni sebab sia mahu bagi tahu sesuatu…. Hari ni kan, pagi-pagi sia ada terbau ala-ala macam bau vanilla musk macam tu. Bau-bauan tersebut telah membuatkan sia berasa macam pening-pening. Bila pening-pening tu, tiba-tiba sia terasa macam mahu makan coklat. Jadi, sia telah membeli coklat Kit Kat dan Cadbury. Tidak puas dengan itu, sia beli pulak coklat Cadbury Picnic yang ada caramel tu, walaupun sia tahu sia tidak suka makan caramel.


Tapi kan… kamurang tahu? Sia tidak sangka Cadbury Picnic itu sedappppp!!!!!!!!!!!


Tengok betapa banyak kacang dalam tu!!!!!!!!!

Ataukah ini adalah kesedapan disebabkan pembawakan budak? Ataukah memang coklat tersebut sedap? Ataukah disebabkan bauan vanilla musk itu menyebabkan Cadbury Picnin itu sedap?


Perghhhh!!!!!!!!!! meleleh siot!!!!!!!!!


Disebabkan itu, selepas lunch tadi, sia telah menelan 2 biji Cadbury Picnic! Dan… sia macam terasa mahu beli lagi lah!!!!!!!!!!! Tolong! Sia takut kerana coklat kan kandungan gulanya tinggi!!!!!!! Takut kalau berat badan naik mendadak dan terpaksa minum air gula!!!!!!!!!! Appoint klinik minggu depan oi!

Hmmphhh! Sia akan berusaha untuk tidak membeli Cadbury Picnin tersebut sehingga appoint klinik hari ISnin ni.. Ah! Tolong aku ya Allah! Bagi aku kekuatan untuk menahan godaan Cadbury Picnic ini! ~Lagipun, duit dalam poket aku ni ngam-ngam untuk makan minum sampai hari ISnin ni saja woooo~ Ah! Kantoi! Shhh!!


Peramah macam mamanya kah?

2 orang pot pet

Kalau melihatkan perkembangan Aimee kebelakangan ini, terserlah sifat keperamahannya… Teringat dulu-dulu masa sebelum Aimee lahir, En. suami ada cakap “Mintak-mintak Aimee ni peramah macam mamanya.. mudah bergaul dengan orang macam mamanya..” Masa dengar tu, sia pun berharap yang sama juga terhadap Aimee.

Tapi, masa Aimee berumur 1 tahun setengah ke bawah, belum nampak apa-apa perkembangan positif yang membuatkan kami rasa macam ~Ouhhhh.. Aimee ni memang seorang yang peramah~ Sampailah masa di berumur 1 tahun 8 bulan baru-baru ini.

Dijadikan cerita, Aimee ni dulunya sangat takut pada orang yang tidak dikenali. Lagi-lagi kalau orang tu adalah lelaki dewasa. Kalau budak-budak yang sebaya tu oklah…

Masa tu, adalah cakap-cakap orang yang mengatakan kununnya dia jadi macam tu sebab dia ni dijaga di rumah dan bukan di nursery. Sebab tu dia macam tidak mesra pada orang luar…

Ok, masa tu, sia dengan En. Suami tidaklah rasa risau mana pun. Lagipun, kami memang tidak kisah si Aimee ni dijaga di rumah ataupun nursery. Pada kami, apa yang keluarga mertua sia rasakan terbaik, kami tiada masalah untuk menuruti. Jadi, kami tidaklah pernah terfikir untuk menukarkan Aimee ke nursery.

Semakin Aimee membesar, kami nampak ada perubahan pada dirinya. Bila kami bawak dia ke playground yang ada ramai budak-budak, excited bukan main lagi minah tu. Situlah dia akan sangat teruja dan akhirnya memang sangat susahlah untuk mengajaknya pulang. Dia sangat suka melihatkan telatah kakak-kakak dan abang-abang. Bila di bawa ke majlis pun sama… Bukan main gembira dia berjumpa kawan-kawan.

Masa sia mula-mula perasan akan sifat suka berkawan si minah Aimee ni, sia memang selalu guna ayat ni bila masa sia rasa sangat susah untuk mengejutkannya bangun daripada tidur di awal pagi “Aimee nak jumpa kawan-kawan tak? Kalau nak, Aimee kenalah bangun dan mandi cepat-cepat. Mama nak bawak Aimee jumpa kawan” Huh! Dan seperti yang dijangkakan, minah ni memang akan terus terbuntang matanya! Dan dan tu dia pulak akan cakap “Aimee nak bukak baju! Aimee nak mandi cepat! Aimee nak jumpa kawan!” Hahahhahha... Berkesan sungguh ayat si mama!

Tapi, jangan salah faham, sia tidak menipu minah ni tahu… Sia hanya akan gunakan ayat ni bila masa sia merancang membawanya ke majlis-majlis yang sememangnya akan ada budak-budak yang sebayanya. Mana boleh tipu budak wei! Nanti dia akan mengungkit pulak… Karang, jenuh si mama memikir untuk menjawab apa!

Yang baru-baru ni pulak, dijadikan cerita, kami terpaksa menukar penjaganya yang sedia ada… Seperti biasa, bila bertukar pengasuh, tidak mahu tidak pasti akan wujud perasaan risau. Mesti terfikir-fikir dalam hati tu ~Bolehkah Aimee ni terima pengasuh yang baru ni? Kalau tidak boleh macam mana?~

Dan yang sangat miracle nya, hari pertama pengasuhnya datang ke rumah mertua sia, si Aimee sangat tidak segan silu tiba-tiba terus mengajak pengasuhnya bermain masak-masak di ruang tamu. Dan yang lebih ajaibnya, tanpa mana-mana ahli keluarganya mengelilingi ok! Maksudnya, hanya dia dan pengasuh sahaja di situ, kami yang lain-lain semua duduk menunggu reaksi minah ni daripada dapur. Ouhhh! Sangat mesra gitu!

Hati mama dan ayah mana tidak berasa lega bila melihatkan keadaan seperti itu kan? Masa balik dari rumah mertua sia tu, memang tidak dapat sia tahan-tahan rasa bersyukur sia melihatkan perubahan pada Aimee, lalu sia katakan pada En. Suami “Aimee tu peramah kan bang?” lalu dijawab oleh En. Suami “Ha ah. Nasib baik dia boleh terima pengasuh baru tu. Kalau tidak, risau jugak. Baguslah Aimee ni peramah..” Ah! Memang lega yang amat ok!

Tapi, seperamah-peramah minah ni, pada lelaki dewasa, dia masih tidak boleh ngam. Dia memang ada masalah dengan lelaki dewasa yang tidak dikenali. Jangan sesekali disuruh dia bermesra mahupun menyalam, silap haribulan, mulalah mulut tu mencebik tanda air matanya bakal berlinangan… Bagus jugak tu sayang… Sebagai perempuan, kenalah ada batas-batasnya kan? Jangan main hentam keromok macam mamamu ini…. Ooopsss! Terlebih sudah!

Si mama: Siapa anak mama sayang yang sedang syiok tidur?
Aimee: Aimee! (jawab dalam mimpi.. huhuhuhu...)Thursday, April 21, 2011

Jacq! I dedicated this entry for you!

4 orang pot pet
Yes! you Jacq!

You know why? Because, I know you there for sure miss us here rite?Remember last time when we enter this department together? You, I, Syazlin & Ninie?
4 of us walked together to Menara TIMA for the Introduction course. You were wearing the red kebaya at that time... Ouh! How I still remember that!

We were there for 1 week before we asked to go to this branch. And that is where we met Elin and TJ. And without realizing, 6 of us became so closeeee at that time….

We have our breakfast together, our lunch together, and not to forget, visiting the Pasar Tani together as well!

And you know what Jacq? After so longggg you leave us here in Malaysia, we didn’t really go and eat together as what we did before, though we were still working at the same building.

And today, we did it babe! 5 of us (and of course without you) having lunch together at Bank Negara!

And to show you that we are not forgetting you, here is the photo of us (without TJ because she’s the one who capture this photo anyway)We all miss you so much Jacq! We are happy to know that you are doing so great there. And we pray the very best for you.

You see how productive was me and Ninie? We are now expecting our 2nd baby you see. Hers insya Allah will be in June, while mine will be in mid August.

As for Elin and Syazlin, they are still working hard to try to add the bundle of joy to their current family, especially Syazlin... Hehehhehe...

And for TJ, she is still maintaining her status like you, single and available...

Anyway, will you be back to Malaysia this year? If yes, don’t forget to pay a visit to see us here ya! We will try our best to gather everybody just for you if you did, ok?

Last but not least, you take care ya! How we all here miss you so much la Jacq... Miss your cheekiness, and the most favourite one will be your gila-gila dance! Hahahhahaha! Nak pecah perut kalau ingat that!


Wednesday, April 20, 2011

Telanjang sajalah kamu Elmo!

2 orang pot pet

Lama tidak cerita pasal minah cilik tu kan? Alaaa.. budak yang insya Allah akan jadi kak long bulan 8 ni… si minah Aimee tu lah..

Hari tu (ok, ni cerita lama ya), masa sebelum KC siap, kami anak-beranak memang duduk dalam bilik master sahaja. Iyalah, masa tu kan di luar tu memang bapak penuh dengan habuk dan memang kotor yang amatlah. Jadi, disebabkan itu, tempat permainan si minah Aimee ni pun memang setakat sekitar-sekitar dalam bilik sajalah… Sekejap ke depan pintu toilet, sekejap ke depan pintu bilik, sekejap depan TV, sekejap ke sofa, sekejap ke atas katil.. Senang cerita, pi mai pi mai, tang tu jugaklah minah tu bermain…

Satu hari tu, barangkali dia sudah puas bermain dengan buku, puas bermain dengan selipar, puas menonton TV, tiba-tiba entahkan dari mana datang idea minah tu, dicapainya pampers yang ayahnya letakkan di atas katil. Ingatkan apa saja yang minah ni mahu buat. Rupa-rupanya, minah ni mahu pakaikan elmo pampers! Hahahhahahha…. Kamurang tengok sajalah gelagat bakal kak long mencuba untuk pakaikan elmonya pampers. Kunun bayangkan dia pakaikan adik dia pampers lah tu barangkali… Apa-apa sajalah si minah Aimee ni…


Mula-mula, bukak pampers dulu...


Elmo dok diam-diam. Kejap lagi kak long pakaikan ELmo pampers ok!


Bentang pampers atas katil...


Betulkan kedudukan pampers..


Betulkan sikit lagi... Ok! Siap!


Errr... errr..... Berat pulak Elmo ni... Mama.. tolong Aimee angkat Elmo...


Hahahhaha.... Sabar jaklah budak seorang ni. Akhirnya, dia tinggalkan Elmo dengan pampers tu di atas katil macam tu jak, sebab mamanya malas tolong dia mengangkat si Elmo. Ceh! Apa punya kak Long. Hangat-hangat taik ayam betul... Bayangkan kalau dia betul-betul buat adik dia macam tu.... Huh!


Tuesday, April 19, 2011

Bersalin di hospital kerajaan atau swasta?

12 orang pot pet
Dulu masa sia mengandung anak pertama, sia selalu diajukan soalan “Mana buat monthly check up?”, “Mana scan baby?” “Mana nak bersalin?”…. Sekarang, masa sia mengandung anak kedua, soalan yang sama selalu terpacul daripada mulut kawan-kawan dan saudara mara. Dan setiap kali tu, jawapan sia tidak pernah berubah, iaitu “Klinik kerajaan” dan “Hospital kerajaan”

Masa sia mula-mula mengandung anak yang kedua ni pulak, ada seorang pakcik ni cakap pada sia “Kali ni beranak, suruhlah Mel hantar ke hospital swasta pulak. Tak payahlah berjimat sangat dengan duit tu”… Masa tu, dan dan tu jugak sia jawab “Suami saya tidak kisah kalau saya mahu bersalin di mana pun. Tapi, saya yang taknak. Saya selesa dengan hospital kerajaan. Saya yakin dengan hospital kerajaan”. Mendengarkan jawapan sia, pakcik tu tambah lagi, lalu dijawab sia “Tapi pakcik, kalau ada berlaku apa-apa komplikasi, mana-mana hospital swasta pasti akan tolak kes ke hospital kerajaan. Jadi, buat apa saya longgok duit saya ke hospital yang tidak mampu membuatkan saya berasa yakin dengan kemampuan dan peralatan yang diorang ada?”

Ok, bila cakap pasal isu ni, pasti ramai yang akan ala-ala hurt butt. Masing-masing ada pendapat sendiri.

Pada sia pulak, sia yakin dengan perkhidmatan yang diberikan oleh klinik-klinik dan hospital kerajaan. Satu, sebab diorang ada standard prosedur yang mana laporan pemeriksaan kesihatan diorang tu tersangatlah lengkap. Buku merah yang standard tu memang boleh terpakai walau di mana pun kita merancang untuk beranak.

Mungkin ada yang cakap, disebabkan terlalu banyak prosedur tu lah yang menyebabkan pemeriksaan di klinik-klinik kerajaan selalu mengambil masa yang lama. Ikut pengalaman sia sendiri, setakat 2 jam tu bukanlah perkara yang perlu dibesar-besarkan. Dengan bilangan pesakit yang begitu ramai, tempoh tersebut sia kategorikan sebagai standard. Lagipun, layanan diorang adalah berdasarkan 1st come 1st serve basis. Jadi, kalau yang sudah biasa, kalau appoint tu jam 8 pagi, baiklah datang 10 atau 15 minit awal. Bolehlah dapat nombor yang depan-depan. Bila dapat nombor yang awal-awal, dapatlah balik lebih awal, tidaklah perlu menunggu lama.

Nurse atau doktor yang garang? Ok, pada sia, di mana-mana tempat samada swasta atau kerajaan, sama sahaja. Dan ikut pengalaman sia daripada bersalin anak pertama, alhamdulillah, sia dipertemukan dengan nurse-nurse dan doktor-doktor yang baik. Ok, tipulah kalau langsung tidak berjumpa dengan yang garang dan bermuka masam. Ada, tapi bilangannya boleh dikira dengan jari… Dan pada sia, setakat bilangan yang seciput tu, tiada masalah untuk sia tutup mata sebelah… Dan sia akan reverse psychology balik ~Alah…. kalau aku di tempat diorang ni pun, mungkin aku pun akan jadi macam diorang. Mungkin sebab penat barangkali~

Di samping tu, walau doktor atau nurse tu buat macam mana pun, sia akan paksa mulut ni untuk senyum walaupun dalam hati, Tuhan saja yang tahu betapa geramnya hati ni… Lepas tu, sia akan pujuk diri jugak untuk terima layanan yang kurenggg dengan berbisik dalam hati ~Kesian diorang terpaksa buat kerja-kerja ni. Kalau akulah, bagi gaji sejuta pun belum tentu aku mau buat. Mencabar tu.. Mana kena check jalan lagi, mana kena sambut baby lagi.. mana kena bersihkan rahim lagi, mana kena check jahitan lepas orang bersalin lagi.. Euwww!~ Dengan berbuat demikian, sia akan lupa sekejap rasa marah tu dan mampu untuk senyum seikhlasnya. Dan selalunya, sikap positif sia tu akan membuahkan hasil yang lebih baik. Masa tu lah sia akan dengar orang lain yang banyak kerek mendapat layanan yang kurang, sia pulak mendapat layanan yang sebaliknya… Agaknya, diorang kesian tengok muka sia yang terpaksa senyum tu kan, jadi terus diorang berubah sikap dan melayani sia dengan baik.. Hehhehhehe….

Sebenarnya, pada sia, karma itu sangat adil. Kalau kita berbuat baik pada orang, pasti Tuhan akan memberikan balasan yang setimpal terhadap apa yang telah kita lakukan. Oklah, kita cuba letakkan diri kita ni di tempat diorang lah. Bayangkan orang yang sakit bersalin datang untuk dapatkan perkhidmatan kita. Datang dengan muka masam, marah-marah, kerek kunun dia layak untuk dapat perkhidmatan 1st class sebab dia itu seorang pegawai lah… Dia mahu macam ini lah, dia mahu macam itu lah… Senang cerita, banyak songeh! Di samping pesakit tu, kita ada lagi beberapa atau mungkin ramai lagi pesakit lain yang punya masalah yang lebih kritikal untuk di beri perhatian. Agak-agak, apa perasaan kamurang? Mesti dalam hati tu ~Hek elleh puan ni! Kerek pulak! Macam ko sorang nak beranak!~ Kalau sia sendiri lah, daripada layan manusia kerek yang macam ni, baiklah sia pergi menghadap pesakit yang tidak banyak songeh dan mudah untuk diuruskan. Tidaklah hati tu tambah sakit! Tidaklah spoil mood bekerja yang riang gumbira kan?

On top of di atas-atas yang sia cakapkan tu, yang paling sia suka pasal klinik-klinik dan hospital kerajaan ni, sudah tentulah bayarannya yang tidak mahal. Check up bulanan percuma, tidak kira samada si ibu tu pegawai kerajaan ataupun tidak. Bersalin pulak, setakat bayar harga katil saja. Alah, setakat berapa belas ringgit tu… kalau tidak silap sia, RM6/semalam. Hah! Hospital swasta dapat? Sorry lah beb! Kalau kamu-kamu tidak ada duit riban-riban, jangan harap arrrr! Sebab tu, ada sesetengah orang bila masa bersalin saja, mulalah tergaru-garu kepala sebab kena korek semua simpanan yang ada untuk bayaran hospital dsb. Pada sia yang tidaklah banyak mana duitnya, hospital kerajaan memang paling sesuai lah. Bukan tidak ada duit, tapi, sia mengaku, sia memang lokek untuk bayar duit sebanyak itu untuk perkhidmatan yang sia rasa sia boleh dapat dengan harga yang lebih murah di hospital kerajaan. Jadi, buat apa sia menabur duit di swasta kalau sia sendiri selesa dengan perkhidmatan yang diberikan oleh hospital kerajaan? Baik sia guna duit tu untuk beli barang kelengkapan lain macam pam susu, car seat dsb yang sudah tentu-tentu harganya memang tidak boleh dirunding. Mahu tidak mahu, harga barang-barangan tu memang standard. Situ pun sudah makan riba-riban… Mana duit untuk akikah lagi… Baju-baju lagi… Ah! Macam-macam lah…

Ok, ok, bila sia cakap macam ni, bukan tujuan untuk mengutuk orang-orang yang bersalin di hospital swasta. Tidak sama sekali. Itu hak masing-masing. Pada yang berkemampuan dan mementingkan layanan yang tip top dan kepantasan, mengapa tidak? Pilih saja hospital swasta yang diingini, yang penting fulusnya adaaaaa…

Sia buat entry ini untuk tekankan, buat masa ini, buat ketika ini, sia masih yakin dengan perkhidmatan klinik dan hospital kerajaan. Sia mahu ubah persepsi orang terhadap perkhidmatan klinik dan hospital kerajaan. Jangan memperlekehkan kebolehan dan kepakaran mereka. Jangan hanya disebabkan mementingkan standard, sangggup berhabis duit untuk bersalin di hospital swasta yang akhirnya membebankan poket yang sebenarnya kurang mampu. Ukur baju di badan sendiri. Jangan main dengar cakap-cakap orang sebelum mencubanya sendiri. Sakit beranak tu, di mana pun sama saja.

Dan sedarlah, walau semahal mana pun perkhidmatan yang kamu mampu bayar di hospital-hospital swasta, mereka tidak akan mampu menandingi tahap kepakaran dan kecanggihan peralatan yang ada di hospital kerajaan. Percayalah! Cuma, mungkin layanan di sesetengah hospital dan klinik kerajaan tidak seperti yang kamu harapkan yang boleh kamu dapat di hospital swasta. Itu sia anggapkan sebagai nasib… Tapi, sia sendiri setakat ini berpuas hati dengan layanan yang diberikan oleh klinik dan hospital kerajaan yang telah sia kunjungi. Alhamdulillah… Pada sia, keadaan sudah banyak berubah… Tanggapan dulu-dulu terhadap doktor dan nurse kerajaan patut diubah. Prestasi dan keupayaan mereka memang patut dibanggakan!

Sia dulu bersalin di sini. Layanan memang tip top I tell you!

Monday, April 18, 2011

Ouhhh.. Mahu jadi pilot rupanya.....

8 orang pot pet
Kadang-kadang kan, termenung sendiri mengimbau kenangan lama… Terfikir-fikir ~kenapalah aku end up jadi seorang engineer walhal kerja yang aku buat sekarang ni langsung tidak ada kena mengena dengan engineering~. Ah! Cukup komplen pasal kerja yang sia buat sekarang. ~kau patutnya bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan pada kau sekarang…~

Ok ok, sebenarnya hari ni sia mau kongsi cerita pasal cita-cita masa kecil dengan apa yang telah sia jadi sekarang…

Dulu-dulu, masa sekolah rendah, bila cikgu tanya, “Amisah, kamu mau jadi apa bila besar nanti?”, seingat sia, sia jawab macam-macam… Mula-mula jawab jadi polis, lepas tu bomba dan yang terakhir sekali jadi doktor… Motip? Agaknya, sebab terikut-ikut jawapan kawan-kawan. Lepas tu, masa darjah 4, tukar pulak jadi cikgu. Motif? Sebab kunun bila jadi cikgu, boleh dapat susu kotak percuma banyak-banyak (nota: Sekolah rendah di Sabah dulu, ada program susu kotak percuma untuk pelajar. Ala, macam susu kotak dutch lady tu. Siap ada perisa coklat, strawberi dengan putih lagi.. samalah macam susu dutch lady tu. Dan selalunya, cikgu-cikgu akan dapat jugak. Siap dapat lebih tu! Tu yang tiba-tiba pasang cita-cita jadi cikgu.. Hehehehhe).

Bila darjah 5, tiba-tiba tukar lagi cita-cita. Masa tu dapat tahu sekolah menengah tidak ada program susu kotak percuma… Hahahahahaha! So budak-budak! Masa tu tiba-tiba set cita-cita kunun mau jadi jurutera. Bila cikgu tanya, dengan bangganya jawab “Saya nak jadi jurutera cikgu!” sambil dalam kepala membayangkan pekerjaan juruterbang. Sangat naïf ok, siap boleh ingat profesion jurutera tu sama dengan jurterbang.. Hhahahaha....

Makanya, cita-cita jurutera tu telah melekat sampailah sia menginjak ke tingkatan 5. Tidak pernah bertukar walaupun pakcik sia masa tu asyik cucuk-cucuk suruh jadi doktor (sebab dia dulunya kunun bercita-cita jadi doktor tapi tidak kesampaian sebab tersalah mohon, lalu akhirnya sekarang dia end up jadi doktor haiwan. Doktor la jugak tu kan?). Cita-cita untuk tidak menjadi doktor semakin mendalam apabila masa tingkatan 5 sia dapat cikgu Bio yang bapak garang dan suka mengutuk lukisan jantung sia kununnya seolah-olah kelihatan seperti cerek di kantin. Ah! Benci! Dan akhirnya, sia memang langsung tidak layak untuk mohon medic bila keputusan Bio sia pun setakat cukup-cukup makan, C6 sahaja. Cikgu Bio tu siap cakap “Dengan result yang macam tu, baik buang ke laut sajalah!” ~hek elleh cikgu ni! Aku dapat pass dengan C6 pun sudah cukup baik tau! Kalau aku dapat P7 atau P8, apa pulaklah yang akan di cakap. Heh!~

Maka berbekalkan keputusan Kimia dan Fizik yang C4, sia pun jumpalah cikgu-cikgu bertanyakan pendapat diorang untuk mohon course apa. Bila sia cakap sia bercita-cita mahu menjadi seorang jurutera, diorang tanya sia balik “Kamu mahu jadi jurutera apa?” “Erk! Juruteralah cikgu” jawab sia naïf. Tiba-tiba dijawab balik oleh cikgu sia “Jurutera ni ada macam-macam. Awam, elektrik, mekanikal.. Kamu minat yang mana satu?" Alamak! Masa tu serius sia tidak faham apa yang cikgu sia cakapkan. Sia langsung tidak ada idea mahu jawab apa. Melihatkan sia yang ala-ala blur, akhirnya cikgu sia cadangkan supaya sia mohon Jurutera Awam saja. Dengan alasan, jurutera awam tu lebih luas bidangnya. Kiranya, bidang tu paling selamatlah kalau tiba-tiba di masa depan sia ingin bertukar course.

Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa sia tidak minta pendapat ibu bapa sia… Untuk pengetahuan kamurang yang tidak tahu, mamak dengan bapak sia bukanlah orang yang berpelajaran tinggi. Makanya, segala keputusan, mereka akan serahkan untuk sia putuskan sendiri. Jadi, bila sia cakap sia akan mohon course Kejuruteraan Awam, mereka memang tidak dapat memberikan sebarang komen selain mengatakan “Pilihlah apa yang kamu fikirkan sesuai dan terbaik. Mamak dengan bapak tidak kisah”.

Akhirnya, sia mendapat tawaran course Kejuruteraan Awam di UTM skudai. Masa dapat tu pun dilema jugak. kawan-kawan semua cakap UTM tu Universiti Tendang Menendang la... Susah mahu kekal lulus sampai habis belajar lah... Ahhhh! Malas mahu memikirkan cakap-cakap orang, pada tahun 1999, bermulalah semester pertama sia di UTM Skudai.

Sebenarnya, masa sia daftar untuk course kejuruteraan Awam tu, sia masih lagi blur-blur dan tidak ada gambaran akan mata pelajaran yang bakal sia hadapi. Lalu, bila perjumpaan bersama dekan fakulti diadakan, masa tu lah sia seolah-olah rasa seperti ~Oh! Damn! Aku tersalah pilih course ka? Patutnya aku masuk elektrik la ni!~ Motif? Masa ni, sia sudah lupakan cita-cita untuk menjadi pilot. Sia asyik terfikir untuk end up kerja di Telekom. Kunun sebab mahu jadi macam ada seorang jiran yang kaya di kampong sia tu. Jiran sia tu kerja di Telekom. Makanya, kepala tu kunun sudah set ‘orang kerja Telekom tu kaya’. Hhahhahahha… sangat naïf kan budak kampong seorang ni?

Makanya, masa semester pertama tu, sia memang asyik turun naik pejabat fakulti la. Sibuk untuk bertukar course ke Kejuruteraan Elektrik. Keinginan tersebut bertambah kuat apabila melihatkan senarai matapelajaran yang bakal sia hadapi. Struktur? Geoteknik? Kerja Ukur? Arghhhhhhhhhhh! Apakah ini?????????????? Kenapa semua seolah-olah nampak sangat alien???????? Rasuk? Papak? Kenapa semua budak-budak teknik macam tiada masalah dengan term-term ni semua? Kenapa aku nampak seolah-olah budak yang paling blur dan bodoh dalam kelas ni? Kenapa semua orang faham tapi aku tidak?????????? Aku tensi! Tensi yang amat!

Masa ni lah sia mula nangis-nangis dan asyik menelefon mamak di kampong “Mak, k ica mau baliklah! Macam ndak boleh bawaklah course ni! Uwaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!” Lalu dibalas oleh mamak “Mana boleh balik. Nanti bapak cakap apa. Marah yang k ica mintak balik masa sekolah asrama dulu pun belum reda lagi. Kalau mintak balik sekarang ni, apa pulak bapak cakap nanti” Uwaaaaa!!!!!!!!!! Tambah deraslah sia menangis… Mahu tidak mahu, terpaksalah jugak sia teruskan mengambil course tersebut walaupun dalam hati memang langsung tidak nampak sia akan end up jadi apa. Walaupun begitu, dalam hati sia kental dan nekad utuk habiskan course tersebut tepat pada masanya, iaitu 4 tahun. Walau apa pun terjadi, sia mesti habiskan course tu dan keluar menjadi apa yang sepatutnya sia jadi selepas 4 tahun. Itu janji sia pada mamak!

Dari 1 semester ke 1 semester, sia lalui dengan tiada perasaan. Suruh datang kelas, sia datang. Suruh datang tutorial, sia jarang-jarang datang (siapa suruh buat tutorial petang, tu masa sia tidur tu), suruh datang exam, sia datang… Masa tahun kedua, sia dengan beberapa orang kawan sia main tarik-tarik subjek lagi, tambahkan credit hour dengan alasan, kalau tahun 3 dan tahun 4 ada fail mana-mana subjek, boleh ulang tanpa perlu extend sem. Dan akhirnya, alhamdulillah, sia berjaya habiskan kuliah 4 tahun dengan mengulang subjek Geotek yang menyebabkan sia terpaksa ambil maksimum 23 credit hour di akhir semester tahun 4. Fuh! Ngam-ngam ho!

Dengan itu, di sinilah sia hari ini, bergelar seorang jurutera awam, dengan pengalaman 2 tahun bekerja di syarikat perunding, 2 tahun di syarikat pembekal dan akhirnya end up di pejabat kerajaan daripada tahun 2007 sehingga kini. Walaupun hampir 4 tahun tidak berkecimpung dengan kerja-kerja kejuruteraan awam, sia tidak mahu komplen lebih, sebab sia percaya, Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Bukan sia tidak mahu berusaha. Tapi, sia selalu percaya, dalam hidup ni, kita tidak boleh dapat semua yang kita inginkan. Mungkin dari segi pekerjaan sia tidak berpuas hati, tapi sebaliknya dari segi penghidupan, alhamdulillah, Allah memberikan yang terbaik buat sia sekeluarga. Walaupun bukanlah semewah orang lain, tapi sia percaya, ini adalah yang terbaik yang Allah telah tentukan untuk kami, insya Allah!

Pernah tidak sia menyesal tidak menjadi seorang juruterbang? Sudah tentu pernah! Tapi, sia akan reverse psychology balik, ~Kalau aku jadi juruterbang, belum tentu aku jumpa dengan En. Suami yang baik hati (nota: En. Suami tu dulunya course mate... keh keh keh)~ Hahahahhaha... Ayat penyedap hati sebab jeles tengok juruterbang wanita.. Kah kah kah....

Manyak kacak ar itu juruterbang?

Friday, April 15, 2011

Confirm ku enggak Boleh hidup di jepang!

10 orang pot pet
Entahkan kenapa, sudah berhari-hari sia teringin betul makan mi Jepun… Ala, yang orang panggil Soba dengan Udon tu… Daripada hari Isnin merengek-rengek mintak En. Suami bawak pegi Sushi King Jusco AU2. Tapi, baru malam tadi dapat merasa… Semua dek penangan makanan yang sedap-sedap di rumah mertua sia… Selalunya rumah mertua sia ada makanan yang merah-merah jak. Tapi, minggu ni selalu pulak ada masak lemak.. Ayam masak lemak lah, daging masak lemak lah.. Sayur petola dengan suhun masak air lah.. Ah! Semua masuk pulak tekak sia ni! Malam tadi pun sama… Tapi, sebab sudah berhari-hari asyik di tunda-tunda, malam tadi kami anak beranak pergi jugak ke Sushi King.

Sebenarnya, ni baru kali kedua kami makan di sini. Pertama kali dulu kami datang semata-mata makan sushi saja.. Kali ni, datang dengan tujuan untuk merasa soba/udon yang sangat glamour tu….

Sampai-sampai, belek-belek menu.. Errrrr……….. ~Mahu makan apa ni? Udon ka soba ya?~ dalam hati sia berbisik… En. Suami pun sama… Dia yang memang bukan penggemar makanan Jepun ni langsung tidak study menu tu… Tup-tup dia order Yakiniku Rice Burger (gambar di bawah ni)


Bila sia dengar, jahat pulak mulut sia mengutuk En. Suami “Lorrrr… Order tu jek? Apa lah! Ni datang daripada bukit mana ni datang Sushi King order rice patty jek ni?” Hahahhahha.. Siot kan bini dia ni… Sia pulak, lepas puas belek-belek menu tu, akhirnya order set Sushi King Gozen (gambar di bawah ni). Lepas tu, mintak diorang tukar Eel Sushi dan Raw Salmon Sushi ke Ebikko Sushi. Takutlah tekak ni tidak boleh terima pulak kan…


Sedang-sedang tunggu order sampai, sia belek-belek lagi menu. Kesia pulak tengok En. Suami order setakat rice patty tu… Sekalinya, hah! Jumpa pun menu yang ada nasi dengan ayam.. Wellll.. Siapa yang kenal En. Suami sia ni, mesti tahu… Dia ni kalau menu-menu yang ada telur dengan ayam ni, boeh saja masuk di tekaknya… Jadinya, sia orderkan Oyako Don (gambar di bawah ni).Tungu punya tunggu, makanan pun sampai…

Sebahagian daripada set menu Sushi King Gozen


Sushi set menu Sushi King Gozen


Oyako Don


Yakiniku Rice Burger yang hampir habis


Ok, review pasal makanan….

Yang Rice Burger tu, En. Suami makan sampai habis.. Dia cakap, oklah… Yang Oyako Don pun dia cakap dia boleh terima lah… Iyalah, nasi dengan telur dan ayam.. Memanglah ok… Tapi, dia cakap tidak boleh lawan lah nasi Ayam Penyet. Ceh!

Sia punya set pulak, banyak-banyak makanan dalam set tu, sia cakap terus terang, hampir semua sia tidak boleh masuk. Hanya satu saja yang sia habiskan dengan rasa macam ~Ahhhh… ini sedap!~, iaitu, Yakult! Yang sushi tu, bolehlah sia masuk jugak… Yang mi soba tu, hmmmm… Sia cuba suap 2-3 kali, lepas tu sia panggil waitress “Dik, ada tak benda yang pedas-pedas macam sos cili ke, cili api ke, chili flakes ke, yang boleh makan dengan mi ni?” Hahahahha… Ampun! Memang tidak boleh blah lah! Sekali dijawab oleh minah tu “Hmmm.. Kami ada lada sulah dan chili flakes”. “Bolehlah dik… Bak mai k. Tq”

Selepas dituang-tuang chili flakes, cuba makan lagi… Euw! Masih tidak boleh blah! Masa tu, En. Suami lah pulak yang kutuk sia balik “Haish! Apa ni, orang kampong! Makanan Jepun pun tidak boleh masuk! Huh!” Cis! Cis! Kena aku balik! Tapi, serius, sia memang tidak boleh masuk wei! Cakaplah sia ni tekak orang kampong ka apa, sia tidak kisah langsung!

Menu last sekali yang sia makan adalah egg custard. Bila sebut egg custard, apa yang kamurang bayangkan? Sia mula-mula baca set menu tu, dalam hati ~Ouhhh… Bagus jugak ambik menu ni, siap ada pencuci mulut~. Sekali makan, hambek kau! Egg custard tu masin lahhhhhhhhhhh! Dan dan tu pass egg custard tu ke En. Suami “Nah bang! Ce rase”. Sia memang lepas tu tidak sentuh lah egg custard tu. Siap dalam hati ngomel-ngomel sendiri ~Diorang ni tersalah letak gula dengan garam ka hah!~ Tapi, sebab tidak biasa dengan makanan Jepun, tidak berani pulak panggil waitress tu lagi… Takut kena kutuk! Hahahahhaha! Memang kampong betul! Mengaku ok!

Dan… akibat semua makanan yang dimakan tu memang sangat tidak kena di tekak si mak buyung ni, natijahnya.. Tengah malam tadi, dalam-dalam rumah black out, berlari lah si mak buyung ke tandas. Bretttttttttttttttt! Habis semua keluar ikut b*nt*t. Tu pun tidak lega jugak… Terasa-rasa pulak ada sesuatu yang ingin keluar daripada mulut pulak… Ah Sudah! Malas mahu bergerak dalam gelap, sia duduk diam-diam tunggu rasa ada sedikit lega, barulah cuba baring dan tidur…

Hmmmm…. Tobat sia tidak akan ulang kunjungan ke Sushi King selain untuk makan sushi saja… Siap En. Suami sindir “So, cancel lah plan mahu sambung belajar ke Jepun?" Cis!

Lain kali mau cuba yang ini pulak lah... Mak Ana, dengan Mak Im cakap sedap banget!


P/s: Mas, Aku wondering cemane korang ble hidup kat Jepang tu? Patut ble turun berat badan cepat seh!Thursday, April 14, 2011

Bagaimana untuk import entry di wordpress ke blogspot

0 orang pot pet

Hari ini sia mahu berkongsi sedikit ilmu pasal meng import blog Wordpress ke blogger…

Pada yang tidak tahu, sia ni dulunya adalah seorang pembelog Wordpress yang tegar… Tapi, telah menderhaka disebabkan oleh beberapa faktor yang sia sendiri sudah lupa.. Apa daaaaa….

Sebenarnya, masa sia mula-mula bukak akaun blogspot ni, sia sudah import isi kandungan blog sia yang di Wordpress tu. Tapi, telah sia delete semuanya masa sia dok sibuk-sibuk beriya-iya teringin register untuk Ad sense. Ingatkan itu sebab musabab sia tidak boleh register Ad sense.. Rupa-rupanya tidak… Setelah menyesal, sia pun ingat mahu import baliklah semua entry yang telah di delete. Sekalinya, entah bagaimana sia boleh lupa pulak cara-cara mengimport blog Wordpress tu. Jadiknya, begitu lama, sia tiadalah entry-entry yang dari Wordpress tu.

Baru-baru ni, bila dok sibuk-sibuk cari checklist mengandung masa sia mengandung kali pertama dulu, barulah terasa macam Ah! Kan bagus kalau semua entry yang berguna dalam wordpress tu aku boleh bukak terus dari blog yang ada sekarang ni (blogspot)”. Hah! Lepas beberapa kali cuba, GAGAL! Aik! Pelik pulak den! Dulu macam senang jak.. Apa pasal sekarang susah? Asyik-asyik keluar error! Grrrrrrr!!!!!!!!!!!

Hampir naik angin, sia pun guna khidmat En. Google. Welll… siapa lagi yang boleh diharapkan kan? Sekali search, terus dapat link ini, dan keluarlah page di bawah ni.


“Hmmm.. betullah cara aku eksport blog tu… Tapi, apa pasal tarak boleh import di blogger pulak hah?" Ngomel sia dalam hati...

Godek punya godek… Lorrrr… Sebenarnya, sia sendiri yang tiba-tiba tidak paham bahasa bila baca page tu…. Sia dok cuba diget apa yang dimaksudkan oleh instruction yang No. 6 tu. Puaslah klik kanan pada fail yang sudah di save dan cuba membuka fail tersebut… Tapi, apa pasal butang browse tu tidak muncul-muncul hah? Macam mana mahu convert ni? Gggrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Huish! Hampir naik angina jugaklah dibuatnya oleh kedaifan sendiri. Sekalinya, TING! Tiba-tiba otak macam berfungsi dengan lebih baik…. Lorrrrr….. Rupa-rupanya, browse fail yang sudah di save tadi di page converter tu… Hahahhahahha…. Sengal! Errrrr… Kamurang paham tidak apa yang sia cakap ni?

Ok ok…. Macam ni. Lepas kamurang sudah save fail worpress yang xml format tadi. Kembalilah ke page macam gambar di atas tadi. Lepas tu, tekan butang browse yang di instruction no. 6 tu. Then tekan butang convert, dan DONE! As easy as that! Kalau tidak faham jugak, tengok gambar di bawah ni ya…


Lepas berjaya convert, ikutlah arahan seterusnya ya! Dan tadaaaaa! Semua entry di dalam wordpress telah berjaya di covert kan ke blogspot. Yahoooo!!!!!!!! Selamat ber blogspot!


Wednesday, April 13, 2011

Uang! uang! di mana kau uang?

0 orang pot pet
Entry-entry lepas asyik cerita pasal keterujaan membeli belah perabot kan? Sambil-sambil taip tu, sambil kepala asyik terbayangkan perbaot-perabot baru yang akan sampai… Dan, malam tadi, sia laki bini telah siap pindahkan semua perabot-perabot lama untuk bagi laluan pada perabot-perabot baru yang akan sampai hujung minggu ni…. Terujanya rasa!

Dan pada hari ini, kami laki bini telah sama-sama pening kepala mengisi borang pengeluaran duit untuk membayar harga-harga perabot tersebut… Huhuhuhuhuhu….

Sebelum mengisi borang tu, sibuklah tangan ni menekan kalkulator mengira jumlah uang yang perlu dikeluarkan.. Uwaaaaaa!!!!!!!!!!!! Masa tu, memang terasa lah…. Masa tu lah mengomel-ngomel sendiri “Bukan main payahlah masa aku mahu simpan duit ni… Sekalinya, dengan sekelip mata, kemain senangnya untuk menghabiskan duit-duit ni. Huhuhuuhuhu…” Masa bawak borang pengeluaran tu pun, sorok-sorok… Malu orang nampak…. Mesti orang cakap “Gaji dah habis lah tu… Dah terpaksa korek duit dari Amanah saham”… Huhuhuhuhu….. Lambatnya lagi gaji!


Kan best kalau kami ada duit yang banyak macam di bawah ni =(Tidak pun, ada banyak jongkong emas macam di bawah ni... Boleh gadai untuk bayar harga-harga perabot tu...


Mode: Sengkeknya rasa =(


Pencarian perabot baru (Bhg 3 - terakhir)

9 orang pot pet

Berlalu pergi, kami kembali ke Lorenzo… Pusing punya pusing, akhirnya kami sepakat beli dining cabinet, coffee table dengan TV cabinet di sini. Ah! Puas hati den! Berbaloi-baloi! Bukan senang orang golongan pertengahan macam kami mampu beli perabot di kedai high end macam ni… Menang membeli menang memakai wei! Dengan harga yang sedikit mahal daripada Court Mammoth, kami berjaya memilik perabot idaman kami yang lebih berkualiti tapi pada harga yang sangat-sangat berpatutan. Ouh… Sangat-sangat puas hati!

Habis tandatangan semua sale order, kami kembali ke Miva. Kami laki bini sudah buat keputusan untuk ambil set yang lebih murah. “Ah! Akhirnya dapat jugak aku sofa idaman dengan kos yang lebih murah” ngomel sia dalam hati. Jadinya, masuk-masuk saja kedai tersebut, dengan confident nya kami terus duduk di sofa to be kami sambil menunggu-nunggu sang penjual datang menyapa… “Hmmm.. saya nak yang ini ya. Berapa harga eik?” padahalnya tadi kan sudah ditanya… sajalah Tanya lagi sekali, manalah tau tiba-tiba harga drop pulak ~Ah! Mimpi lagik!~ “Hmm… Yang ni rasanya harga dia bla bla….” Sambil si penjual tu cari-cari tag harga sofa tu…. “Hah! Ish! Takkan kot… Tadi saya baru je datang… Harga dia patutnya lagi murah” Tokojut den dongar harga tetiba naik pulok! “Errrr… Kejap ya puan, saya tanya dulu…” Jawab penjual tu.

Tiba-tiba puan penjual yang melayani kami masa kunjungan kami yang pertama datang…. “Eh! Bila u sampai?” sapa penjual tu. “Hmmm.. Baru je. I nak sofa ni ek” dengan girang gembiranya sia memberitahu… Lalu dijawab dengan cool nya oleh si penjual “Sofa tu dah jual lah.. Baru sangat.. U lambat seminit je… Chinese family yang masuk depan u tadi beli” Ahhhh!!!!!!!!! Meroyannya!!!!!!!!! Oh tidakkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!! Lambat seminit? Ahhhhh!!!!!!!!!! Makanya, terduduklah kami laki bini sambil diperhatikan oleh si penjual yang sangat berminat dengan si minah Aimee tu… sambil dia melayani si minah kenit tu, sambil-sambil tu kami laki bini duduk mengenangkan nasib diri yang kempunan sofa murah Miva tu… Mahu beli yang set satu lagi, macam ter over bajet pulak.. Ah!!!!!!! Pening kepalaku!

Tiba-tiba, dalam dok si penjual melayani si minah Aimee, dia bersuara “U berminat tak sofa yang satu lagi tu? Kalau u minat I cincai kasi u RM bla bla lah…” Hah! I laki bini berpandangan sesame sendiri…. Wow! Gilak murah tuuuuuu…. Sia laki bini apa lagi? Kenyit-kenyit mata sebab kesukaan lah! Sebenarnya, En. Suami memang sangat berkenan dengan set yang kedua tu. Tapi, disebabkan oleh beza harga yang sangat banyak, maka si isterinya memujuklah si suaminya supaya mengambil set yang lebih murah itu sahaja…. Jadi, bila si penjual offer harga ala-ala durian runtuh, wei! Siapa yang tidak mahu wei! Wajib angkat lah jawabnya! Sekali, si minah penjual ni bersuara “Kejap-kejap, I check harga modal I dulu” Aiyoooo! “Makcik ni salah cakap ker?” Ngomel sia dalam hati… Terdapat perasaan risau di situ….

Sekalinya, si penjual datang balik dengan fail dan berkata “Oklah, I memang kasi u betul-betul harga cincai… Sebenarnya, perabot ni baru sampai… Tak macam yang satu lagi.. Yang itu (set yang sudah terjual tadi) sudah lama display kat sini. Ini kira u memang sangat lucky lah hari ini” Wooooowwww! Hati berbunga riang kembali…. Tanpa berkata apa, kami laki bini membontot si penjual untuk menguruskan pembayaran harga perabot tersebut di tingkat bawah.. Oh yeah!!!!!!!!!!! Selesai sudah pencarian perabot rumah kami! Alhamdulillah….

Destinasi akhir kami dalam misi pembelian perabot akhirnya ditamatkan di Kedai Perabut Desa Dunia yang menjual solid wood tu… Kedatangan kami yang kali kedua ni memang semata-mata untuk berunding harga terbaik saja. Kami memang sudah aim perabot yang kami inginkan di kedai tersebut…

Sebenarnya, masa kami rancang untuk membeli perabot baru, kami laki bini sepakat untuk setakat membeli katil dan sebijik almari baru, no side table nor a make up table. Maksudnya, kami memang tidak rancang untuk beli 1 set penuh lah… Jimat maaaa… Beli 1 set penuh bukan murah oi! Mahu kering darah dalam badan ni kalau tanam cita-cita yang macam tu. Tidak sanggup mak!

Dijadikan cerita, di kedai ni, kami dapat harga yang sangat-sangat berpatutan untuk 1 set bilik tidur…. Tambah tolak bahagi, tambah sikit saja duit, dapatlah harga sama macam kalau kami beli setakat katil dan almari sebijik di kedai-kedai lain… Berbaloi-baloi tu! Siapa mahu bagi kan? Memang tidak akan ku cakap tidaklah… Solid wood pulak tu! Apa lagi? Bincang harga kasi turun lagi lah! Hah! Memang value for money kami yang tidak banyak mana tu… Huhuhuhu…

Habis bincang set bilik tidur, kami bincang pulak harga meja makan… pada yang tidak tahu, sia ni memang suka benda yang besar-besar… kalau boleh, rumah mahu besar, kereta mahu besar, perabot mahu besar, duit pun mahu besar… Ah! Semua-semua mahu besarlah… padahal duit tu tidaklah mampu... Angan-angan sajalah.... Mungkin sebab tu lah jugak dapat laki besar.. Dapatlah jugak yang besar kan? hehhehehe… Sayang Abang! (ayat bodek di situ!)… Jadiknya, masa sia mula-mula rancang mahu beli meja makan, mata sia ni memang aim meja makan yang 10 seater saja lah… Aim tu macam rumah tu besar bangat kan? Hahahahhahha…. Ah! Ku persetankan apa orang mahu cakap pasal angan-angan meja makanku itu.. Janji aku puas hati… Gila syok sendiri kan!

Dulu-dulu masa survey-survey harga meja makan 10 seater, hah! Hambek kau! Paling murah boleh dapat yang kualiti bagus punya pun dekat-dekat RM5k ko! Manalah kami laki bini ni tidak tepuk dahi tiap-tiap kali balik men survey perabot kan? Gilo ko! Meja makan sampai 5k! Tidak mampu cheq! Tapi, di kedai solid wood ni, kami dapat harga yang sangat-sangat murah! Memang ce lah cari tempat lain, tak dapek wei! Serius wa cakap lu! Mati hidup semula pun jangan haraplah boleh dapat dengan kualiti yang terbaik macam tu! Jadi, apa lagi? Kasi bincang harga dan bayar lah! hoh! Selesai pun!

Weewooooo! Memang meroyanlah kami laki bini bila selesai pembelian perabot-perabot tu… Habis semua bulu di badan ni dicabut! Nasib bulu si Aimee tu pendek-pendek lagi… Kalau tidak, mahu kami cabut jugak bulu-bulu di badannya tu untuk bayar harga-harga perabot tu… Pokai habis ok! Hampir kosong tabungan kami sampai terasa-rasa lah jugak gatal tangan ni mahu meminjam duit si minah kenit tuuuu.. Hik hik hik… Nasib baik masih kuat iman ko!

Jadi kan, kamurang-kamurang.. sia mengumumkan, kami laki bini telah pokai sepenuhnya buat masa ini… Pada yang berharapkan kami datang ke majlis-majlis harijadi atau perkahwinan dengan hadiah yang gah-gah, mintak mahaplah… Memang idak dapatlah…. Tidak mampu... Huhuhuhu... Kami datang memeriahkan majlis dan bagi duit salam kaut sajalah ya… Janji kami datang kan?

Uwaaaaa! Memang kena berpuasalah kami laki bini lepas ni!!!!!!!!!! No more Nandos, no more Manhattan Fish Market…. No outside food… En. Suami siap cakap “Kali ni, mama memang betul-betul kena masak kat rumah… Kena betul-betul kena ikat perut ni” Arghhhhhhh!!!!!!!!!!!! Tensi! Harap-harap bila sampai perabot baru dapat membangkitkan semangat sia untuk memasak di rumah… (Erk! Apa kena mengena memasak dengan perabot baru? Takdak motip ok!) Huhuhuhuhu….


P/s: Review pasal pencarian perabot ini berdasarkan pendapat sia yang berada dalam kategori orang golongan pertengahan sahaja... Lain orang lain pendapat... Kalau mampu beli yang mahal, apa salahnya kan? Sia ni memang tunggu harga runtuh lah baru mampu beli yang pada sia lebih berkualiti. Itu sia mengaku ok! Jadi, jangan ada pulak karang yang hentam cakap sia kutuk kedai tu lah, puji kedai ni lah... Ikut keselesaan dan poket masing-masing ya! Jangan ada yang hurt butt pulak sudah. Peace yawww!

P/s/s: Adik Darnah, kalau terbaca entry ni, jangan cakap mamak ar k ica dengan Abang Mel sudah pokai... Mampus kena bebel nanti! Huhuhuhu.. Takotttt!Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery