Monday, March 28, 2011

Orang cakap 0.5kg sebulan lah! Bukan 2.5kg sebulan!



Pagi tadi pergi check up klinik ibu mengandung. Hari ini genaplah sudah 20 minggu usia kandungan sia. Dan yang takutnya, sudah 3 bulan berturut-turut sia naik berat badan melebihi berat yang dibenarkan… Arghhhh! Takutnya kalau bulan depan tiba-tiba misi atau Dr cakap “Lepas ni awak kena ambil appointment untuk minum air gula” Arghhhh! Sangat fobia dengan itu air gula!!!!!!!!! Harap-harapnya, tidaklah berat badan naik berlebihan bulan depan =( Takutttttttttttt!!!!!!!!!!!

Tahu kenapa si mama glam ni berat badan asyik naik dengan cergasnya? Ini semua rasanya penangan itu Nandos la… Uwaaaaaa! Sudah berapa bulan berturut-turut sia asyik menghadap itu Nandos untuk dinner!!!!!!!!! Sampaikan orang di Nandos Ampang tu pun sudah sangat cam muka kami anak-beranak. Sampai ada 1 hari tu, cik pelayan tu tanya sia “Mana baby?” bila dia nampak sia datang berseorangan. Padahal waktu tu si minah Aimee tu mengikut ayahnya mencari parking. Lepas tu siap tanya, “Semalam pun akak ada datang kan?” Sia yang tidak tahu mahu reaksi bagaimana, menjawab “Erk… Semalam kitorang tak datang sini. Kitorang makan kat Nandos Jusco Wangsa Maju. Kemarin ada datang..” Padahal dalam hati dok ngomel-ngomel “Lorrrrr… Bukan ke memang tiap-tiap hari aku datang sini? Semalam jer tetiba rasa macam ada sedikit malu dok datang pakai baju yang sama, so tu yang tetibe divert ke Jusco Wangsa Maju” Hehehhehhehe… “Dan akhirnya, aku datang jugak balik ke branch Ampang ni sebab service kat Jusco Wangsa Maju kurenggggg….” See? Betapalah muka kami ni sudah macam boleh ditempek di dinding restoran diorang tu dengan caption : Pelanggan Paling Banyak Mengunjungi Pada Bulan ……. untuk 3 bulan berturut-turut.

Jadi, bila tiba-tiba rasa takut dengan bacaan berat badan pagi tadi tu, mulalah kepala ni asyik memikirkan tempat lain untuk dikunjungi…. De Templer? Erk! Tak mau! Ice Room? Pun tak mau! Situ sedap makan aiskrim jak. Makanan-makanan lain, kurengggg… Kedai Kelantan tepi jalan? Nasi-nasi berlauk atau nasi-nasi goreng kureng berselera lahhh…. Ikea? Arghh! Sudah bosan! Restoran Sri Ayuthya? Erk! Mahal dan bukan taste kami laki bini! Secret Recipe? Hmmmm, Tak mau! Situ kek oklah... Restoran Rumah Thai? Laki den cakap tak sodap! KFC? Memang bukan taste si mama glam lah. Mc D? Untuk breakfast oklah. Dinner, mahu makan apa? Pizza Hut? Sudah bosan jugak! Burger King? Pun bukan taste si ibu mengandung. Uwarggggghhhhhhhhh! Memang xdak idea lah!!!!!!! Puas difikir-fikir, akhirnya, jawapannya, tetap Nandos! Apa macam?

baru-baru ni pulak, En. Suami ada cakap, “Hah! KC sudah siap, apa lagi, lepas-lepas ni kita makan makanan masak kat rumahlah Aimee. Tak payah mama penat-penat fikir nak makan apa? Masak kat rumah senang. Jimat pun jimat” sambil jeling si mama glam. Uwarghhhhh lagi sekali!!!!!!!! Sudahlah barang belum habis kemas. Lepas tu, siap asyik sebut “Bilalah mama nak masakkan ayah muffin Golden vanilla Kenny Rogers ni” Argggggggghhh!!!!!!!!! Tensinya!!!!!!!!!!

Nampak gayanya, memang harus cepat-cepat kemas dapur supaya boleh mula projek masak-memasak dengan cepat. Dengan harapan, boleh diamkan orang yang dok bising-bising teringin itu teringin ini dan secara tidak langsung harap-harap boleh jimatkan duit yang dibazirkan dengan makan diluar tu. Pokai kami laki bini dok makan Nandos tiap-tiap hari!


Agak-agaknya, mana satu gambar patut digantung di dinding Restoran Nandos Ampang?



5 orang pot pet on "Orang cakap 0.5kg sebulan lah! Bukan 2.5kg sebulan!"

mast@work on March 28, 2011 at 3:03 PM said...

ko nampak bam bam la weng.. ahahahaha.. larriiikkkkk

psst: kasi up gambar KC satu kali weh

mama glam on March 28, 2011 at 3:12 PM said...

Mast: uwaaaa!!!!!!! itu aku tau! memang nak kena pekena PB kaw kaw lepas aku bersalin ni... huhuhuu

pssttt: yang tu nanti aku dah habis kemas, aku kasi up ok.

Mama Glam 4 Lil One on March 29, 2011 at 9:31 AM said...

hai, weng, miss u la.. lamanya ndak baca blog ko nih.. bloh ku pun nda ter-update jg.. hihihi.. weh, eng, jaga2 la kao.. aku pun masa anak 1st dulu pun gtu jg..

every month naik 2-3 kilo.. 3 kali aku minum itu air gula daaa.. tp kn, ada org gtau aku kan, tiap kali mo p minum tu air gula, mlm b4 ko stat kena posa tuh, ko minum air byk2.. jgn minum yg manis2, okeh.. bab takut bacaan gula ko, tinggi pula..

haha, aku lu masa anak 1st tuh, beratku naik macam mendaki gunug kinabalu.. nah, dr 42 pi 63.. huhuhuhu.. apa ndak, mencekik seja kejanya, siang malam.. hihihi.. abis ni, bila ko due ni?

ninieZUERYANNIE on March 31, 2011 at 5:37 PM said...

umur2 kite nih mmg kena minum air gula dah, walaupon x de masalah naik berat bdn.. bersedia jela.. so far i masih berjaya ngelat.. dorg still x perasan lagi umur & kenaikan berat bdn melampau i.. yeah yeah! sgt gumbira!~~

mama glam on April 4, 2011 at 11:05 AM said...

niza: aduina niza! Tuh yang aku berdiet2 sudah ni... Ndak sudah aku pigi makan Nandos tu na... Seminggu sudah ni... Nah! mulalah balik muntah-muntahku tu.. Nasib-nasib... Insya Allah aku due 15 Ogos.

Ninie: hari tu dah tanye kat klinik kita pegi check tu. Diorang ckp, diorg x implement lagi utk 25 ke atas. Diorang wajibkan utk ibu2 ngandung yang umur 35 ke atas.. Tu yang dok mencuba2 mengelak ni.. Harap2 berjaya lah.. Kemain seksa puasa nandos dah seminggu ni...Huhuhuhu...

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery