Tuesday, December 13, 2011

Prosedur Pengambilan Pembantu Rumah Asing (PRA) - Bahagian 2



Klik sini untuk bahagian pertama


Setelah sekian lama, seperti yang dijanjikan, sia sambung cerita pasal prosedur pengambilan pembantu rumah. Tidak sangka pulak ramai yang mendapat manfaat daripada entry pertama dulu. Alhamdulillah, sia bersyukur jugak sebab entry tu dapat membantu melancarkan urusan ramai orang. Ada yang contact melalui fb, ada yang tinggal komen di blog. Sia pun tidak kisah jawab apa-apa pertanyaan kalau ada sesiapa yang perlukan panduan pasal urusan ni. Sia tahu betapa lecehnya kalau tidak ada rujukan untuk buat satu-satu urusan kerajaan ni. Kalut ok!

Ok, sambung ke prosedur seterusnya.

Lepas 2 minggu perbaharui pas lawatan social, iaitu pada 28 Julai 2011, sia pun pigilah ke imigresen untuk check status permohonan. Tapi, kecewa, belum lulus lagi. Kenaklah datang balik.

Pada 01 Ogos 2011, kebetulan sia cuti, sia pun sajalah pigi lagi ke imigresen check status. Angkutlah En. Suami dengan Aimee (masa tu masih sarat mengandung si Akeel).
Alhamdulillah! Lulus pun permohonan JP Visa tu! Makanya, sia diberikan surat seperti di bawah ni.


Semua-semua bayaran tu sia jelaskan pada hari tu jugak. Sebenarnya tidak jangka pun permohonan akan lulus. Jadi, xdak bawak duit pun. Hah! Berjalanlah si mak buyung ke CIMB cucuk duit bayar duit RM960 tu. Phew! Penatnya..

Lepas bayar, dapat resit macam di bawah ni.


Lepas tu, terus boleh pigi ke Fomema untuk buat permohonan pemeriksaan kesihatan pembantu rumah. Sini lagi 1 hal. Ingatkan tidak perlu bayar apa-apa sudah. Jadi, datanglah lenggang kangkung. Tengok-tengok, kenak bayar pulak bank deraf RM190. Haiyooooo! Si mak buyung yang memang tidak pernah bawah cash banyak-banyak dalam wallet tu terpaksalah berjalan balik ke CIMB yang duduk di hujung dunia tu (itupun nasib baik semua kemudahan tu ada dalam 1 compound). Phew! Jalanlah pelan-pelan cucuk duit dan buat bank deraf seperti di bawah ni.


Lepas dapat bank deraf, kenak pilih klinik mana kita mahu bawak pembantu rumah untuk buat pemeriksaan kesihatan. Sebab borang tu mesti isikan details klinik dan doktor. Senarai klinik dan nama doctor memang ada tertampal di pejabat Fomema tu. Tinggal pilih jak. Macam sia, sia pilih klinik di bawah ni.


Bawah ni contoh borang Fomema yang lengkap diisi.





Lepas tu, ambil nombor dan tunggu pegawai kaunter panggil.
Lepas submit borang, Fomema akan bagi dokumen-dokumen di bawah ni:




Dokumen-dokumen ni perlu dibawak ke klinik yang dipilih semasa buat pemeriksaan kesihatan.

Dan perkara terpenting yang sia mahu tekankan di sini: PEMBANTU RUMAH PERLU INGAT TARIKH TERAKHIR DATANG BULAN. Tarikh ini sangat-sangat penting! Kalau pembantu rumah tidak ingat tarikh tersebut, ada kemungkinan Fomema akan gagal!

Lepas buat pemeriksaan, kita boleh check online dalam tempoh 10 hari bekerja keputusan Fomema dalam website diorang, Fomema

Macam pengalaman sia, sia bawak makcik sia buat pemeriksaan 03hb Ogos. Buat x-ray 04hb Ogos. 8hb Ogos tu sia sudah tahu keputusan. Dan Alhamdulillah, makcik sia lepas pemeriksaan kesihatan tu! Yeay!

Jadiknya, petang tu jugak sia ke imigresen dan dapatkan stiker PRA yang valid setahun daripada tarikh makcik sia masuk Malaysia hari tu (nanti sia upload contoh stiker tu ya!)

Jadiknya, dapatlah sampai bulan 6 tahun 2012... sabar jaklah. Kalau ikutkan, maksudnya, valid setakat 10 bulan daripada tarikh kelulusan. Sudahlah lepas tu kenak renew balik sebulan sebelum tamat tempoh. Maksudnya, valid setakat 9 bulan jaklah.. Prosedur makan duit! Tapi, apa boleh buat kan? Terima jaklah....

Prosedur lepas ni pulak akan dibuat pada bulan Mei tahun 2012. Kalau ikut cakap pegawai imigresen hari tu, sia cuma perlu bayar lebih kurang RM500++, untuk Fomema dengan JP Visa rasanya.

Apa-apa pun, nanti bulan Mei 2012 sia akan update prosedur seterusnya ya!

Harap entry ini membantu!


Klik sini untuk prosedur memperbaharui pas lawatan sosial tahun kedua


27 orang pot pet on "Prosedur Pengambilan Pembantu Rumah Asing (PRA) - Bahagian 2"

Roxa said...

Makaseh bebeyak se sgt banget Amisah.....dah 3 hari dok belek blog ni baca pasal entry PRA cara2 nk submit permit nak isi borang mak nenek semua tu...agent xberapa nk bantu pasal submit permit ni...agent suh buat sendiri seb agent kata majikan xnak bayar agent kalu agent yg buatkan...yele...nak kena bayar utk permit saja agent mintak rm4,500...baru ni 4 ari lepas i dah bayar agent cash rm7riban ambik maid tu....uwarrrrkkkKKKKK.....banyak tuuuu...makaseh be byk sgt pasal entry ni...sy ada satu masalah form Lampiran B xjumpa....dah goggle cari nk upload pun xjumpa....so boleh tolong tak....ingat ari senin depan nk g putrajaya maid dah 10hari ni kat rumah......tqtqtqtqtq.....

mama glam on June 15, 2012 at 8:20 AM said...

Roxa: Macam saya hari tu, saya pegi terus ke imigresen amik set borang-borang tu. better that way sebab diorang punya prosedur boleh berubah dari masa ke semasa. klu tgk dlm website diorg (hari ini), senarai dokumen yg diperlukan dah xde lampiran B tu. maybe diorg dah x perlu. hari tu saya ada softcopy, tapi cari x jumpa pulak... xpe, roxa tinggal email address, klu jumpa sya emailkan k

mama glam on June 15, 2012 at 8:25 AM said...

Roxa: tadi godek-godek website diorg jumpa plak.. ni link nye ya:
http://www.imi.gov.my/images/borang/Pembantu%20Rumah%20Asing/Borang%20Perakuan%20Pembantu%20Rumah%20Asing%20Beragama%20Islam.pdf

~dYaHaHa~ on October 27, 2012 at 12:05 PM said...

Salam mama...tq utk entry yg sgt informative ni...nak tny..mama pergi imigesen mana ye masa kli pertama buat permit ni?and kawasan yng sama,ada pejabat fomema dan cimb bank ke?sbb nmpak mcm ada semu kemudahan di 1 kawasan yg sama..imigresen,fomema,bank..hehe...tq dear...

~dYaHaHa~ on October 27, 2012 at 12:06 PM said...

Salam mama...tq utk entry yg sgt informative ni...nak tny..mama pergi imigesen mana ye masa kli pertama buat permit ni?and kawasan yng sama,ada pejabat fomema dan cimb bank ke?sbb nmpak mcm ada semu kemudahan di 1 kawasan yg sama..imigresen,fomema,bank..hehe...tq dear...

mama glam on November 7, 2012 at 6:46 PM said...

dyahaha: yg ni dulu sye pegi imigresen kt bukit damansara.. masa tu mmg everything ada kt 1 compound.. malangnye, imigresen branch tu dah pindah kat hartamas.. so, compound tu skg mmg ada imigresen shj.. bank dll semua kene drive kluar dpd compound tu..

Anonymous said...

Salam.. Alhamdulillah, ada jgk blog yg explain prosedur mcm ni. Nak tanya sikit..sblm bibik dtg dgn pas lawatan sosial, ada tak apa2 requirement yg dia perlu siapkan di indonesia?

Contohnya, medical check up ke, wajib pg kursus pembantu rumah dulu ke..

Thanx

mama glam on November 20, 2012 at 9:16 AM said...

Anon: salam, kalau ikur prosedur yg sye tulis ni, xde apa2 yg perlu disiapkan di indonesia.. Semua urusan dibuat kt sini je. harap ianya membantu ya!

ZULL Nurudin on December 7, 2012 at 8:00 AM said...

mama glam.. sekiranya saya yg nak buat kan permit kerja PRA adik saya punya adakah borang n prosedure semua sama? atau perlu surat wakil

ZULL Nurudin on December 9, 2012 at 4:43 PM said...

mama glam.. time nak submit borang tu semua kena bawak passport original ke imegresen?

Ah Fhoo Art on July 3, 2013 at 3:01 PM said...

Mama Glam, ada soalan nak tanya lagi.....

1. Masa nak amik surat kelulusan PRA tu perlu bawa dokumen apa ? Majikan sendiri kena collect atau boleh minta runner buat collect surat kelulusan serta bayaran?

2. IC majikan dan Passport PRA nak kena bawa ker?

Please advise.

Anonymous said...

If you would like to grow your knoledge only keep visiting this web page
and be updated with the most recent news update posted
here.

Here is my web page :: Clash Of Clans Hack

Anonymous said...

Howdy! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
There's a lot of folks that I think would really appreciate your content.
Please let me know. Thank you

Look at my weblog - cambogia garcinia

Anonymous said...

I every time used to read paragraph in news papers but now as I
am a user of web therefore from now I am using net for content, thanks to web.

\

Here is my homepage: Camisetas de futbol baratas 2015

Anonymous said...

What a material of un-ambiguity and preserveness of precious experience
concerning unpredicted feelings.

Here is my web-site: build muscle

Anonymous said...

Since the admin of this website is working, no question very soon it will be famous, due
to its feature contents.

My page ... Garcinia cambogia xt (http://www.apluslife.net/2013/03/he-is-risen.html)

Anonymous said...

I've been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of space .
Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this
website. Studying this info So i'm satisfied to exhibit
that I have an incredibly just right uncanny feeling
I found out exactly what I needed. I most undoubtedly will make certain to don?t overlook this website
and give it a look regularly.

My weblog - best weight loss plans

Anonymous said...

Helpful info. Lucky mе I found үоur site accidentally, аnd
I'm surprised why thіs accident dіd not arrived aboսt in advance!

Ι bookmarked that.

My blog post - cat what is obama's health care plan

Anonymous said...

Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my
old room mate! He always kept chatting about this. I will forward
this article to him. Fairly certain he will have a good read.
Thank you for sharing!

Feel free to visit my site :: Downloads (downloadicus.com)

Anonymous said...

Αt this timme it looks like Exprеssion Engine is tҺe
preferreԁ blogging platform out thrre right now.
(from what I've read) Is that what you're
using on your blog?

Mƴ website: usaha tanpa modal

Anonymous said...

whoah this weblog is magnificent i like reading your posts.
Keep up the great work! You already know,
lots of individuals are searching round for this information, you could aid them greatly.


Feel free to surf to my web blog natural testosterone boosters reviews

Anonymous said...

No matter if ѕome one searches for his requirеd thing, therefore
he/she wishes to bbe availpable that in detail, ѕo that thing
іss maintɑined οvcer here.

my web blog; two and a half men

Anonymous said...

I am genuinely happy to glance at this website posts which
carries lots of useful data, thanks for providing these information.

Here is my webpage - wead2C.wmg-gardens.Com

Anonymous said...

Excelent post. I used to be checking continuously this weblog and I'm
impressed! Extremely useful information specifically
the ultimate phase :) I maintain such info much. I used to be looking for this
certain info for a long time. Thank you and good luck.


Here is my web blogg ... venapro reviews forum

Anonymous said...

Terrific article! That is the kind of information that are meant to be shared around
the net. Shame on Google for no longer positioning this post higher!

Come on over and visit my web site . Thank you =)

Feel free to visit my homepage ... team.marketkits.com - ,

Anonymous said...

It's an amazing paragraph in support of all the online visitors;
they will obtain advantage from it I am sure.

my web-site: how long does it take to get pregnant after depo

Anonymous said...

electronic cigarette, electronic cigarettes, best e cigarette, smokeless cigarettes, smokeless cigarettes, electronic cigarette brands

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery