Monday, April 11, 2011

Pencarian perabot baru (Bhg 1)



Semenjak pindah rumah sendiri, asyik mengomel pada En. Suami:

Sofa ni dah tak selesa la bang… Sakit-sakit badan tido atas sofa ni…..

Bilalah kita nak tukar meja makan kita ni bang? Nampak kelakar je tengokkkan saiz dia yang comel tu dengan ruang makan rumah kita ni (Nota: meja makan kami yang jenis 4 seating, pulak tu, lepas 2 kali melalui proses pindah randah, akhirnya salah satu kaki mejanya telahpun patah. Kerusinya pun sudah mulai goyang di sana sini. Penyandarnya ada yang sudah patah jugak)

Mamak dengan bapak nak datang sini bulan 8 ni.. Kesian diorang kalau kena baring atas lantai lagi… Dahlah nanti akan duk lama nak datang jaga anak cucu…

Setelah begitu banyak sesi meluah perasaaan tidak selesa dsb, kami laki bini ada jugak berjalan-jalan pergi survey harga-harga perabot… Masa mula-mula survey tu, macam-macam kedai perabotlah yang kami kunjungi… Kedai Gemok di Taman Permata tu lah (deret 7E Taman Permata. Kedai yang bapak kecik tapi bapak penuh dengan perabot sampai ke siling kedai! Kedai nil ah dulu tempat kami beli perabot lama yang kami guna sekarang ni =P), ke deret kedai perabot Ampang lah (area rojak sedap dekat traffic light dekat dengan Taman Tasik Ampang), kedai perabot tepi MRR2 yang otw ke Restoran Intai-intai lah, ke IKEA lah, ke Carrefour lah, ke Kedai Perabot Taman Melati Utama lah… Ah! Dan banyak lagi yang sudah lupa lah…

Tapi, tiap kali survey, tiap kali balik dengan keadaan menepuk dahi dan merungut lagi “Mak aih! Mahal gilakkkkk! Kita setelkan hal KC dululah” Padahal, ayat untuk sedapkan hati sendiri sebab tidak sanggup korek semua simpanan untuk beli barang-barang tu, sambil dalam hati berangan-angan “Siapalah yang baik hati mahu sponsor belikan perabot untuk kita ni ya?” Hahahhahaha.. Jangan mimpi! Umpama mimpi dalam mimpi sajalah jawabnya…

Jadi, bila KC hari tu sudah siap, kami kunun-kunun berjalanlah lagi men survey kedai-kedai perabut. Macam-macam kedai perabot yang kami kunjungi…

Mula-mula, kami ke IKEA. Biasalah kan? Untuk dijadikan kayu ukuran, pastilah mudah untuk berkunjung ke mari. Jalan-jalan sini 10 kali dan keluar tanpa pembelian pun tidak ada siapa yang kisah. Tidak ada mana-mana sales mana atau sales girl yang akan tarik muka yang mungkin dalam hati berkata “Elleh! Masa ko masuk mula-mula tadi pun aku dah agak ko ni tak mampu. Kalau dah tahu tak mampu tu, tak payahlah masuk! Buang masa aku je nak melayan!”

Jalan punya jalan, hmmmmm…… Oklah…. Tapi, ramai pulak yang cakap barang-barang IKEA ni kalau nak beli, beli yang betul-betul mahal. Barulah tahan. Kalau yang harga biasa-biasa tu, hmmmm.. expect lah untuk guna bukan untuk jangka masa panjang. Harap pada rupa moden sajalah… Hmmm.. tang ni, sia setuju rasanya… Sia pun ada pengalaman beli barang-berang IKEA yang ala-ala harga biasa-biasa ni… Memanglah sesuai untuk penggunaan short term sahaja… Tapi, apa boleh buat, itu saja yang termampu pada masa itu…


(Erk! En. Suami sudah sampai daaaaa... sambung besok ya entry ni)


3 orang pot pet on "Pencarian perabot baru (Bhg 1)"

::EIDA:: on April 12, 2011 at 9:52 AM said...

Setuju !
Pk jangka masa panjang . .
Harga ? tolak tepi.. hukhukhuk

Anatel Ameen on April 12, 2011 at 10:13 AM said...

i go for value for money...murah, tahan dalam jangkamasa 5-8 tahun sebab nanti leh tukar2 perabot selalu hehehe...tanpa rasa rugi duit sebab perabot tu dah memang wajib tukar

yang mahal memang tahan lama...cuma takut tak tahan mata memandang sebab terlalu lama dan tak tahan nafsu sbb design perabot semakin hari semakin kreatif.

kalau betul2 nak beli yg mahal...
Tunggu...Sale HOMELIFE, LORENZO. Worth buying.

Just my two cents...

mama glam on April 12, 2011 at 12:10 PM said...

Dayah: Kalau banyak duit, mesti boleh suka-suka hati pilih.. tapi, dalam kes i ni, dalam mimpi ajelah.. hahahhaha

Mak Ana: tq mak ana... Lain orang lain kan? Saya memang sangat dull orangnya... saya jenis yang kalau beli barang, nak yang murah dan tahan lama... hahahhaha... dasar kedeks jugak tu... Jadi, kalau dapat yang murah dan tahan lama, memanglah saya kategorikan worth buying...

yup! I went to the Lorenzo punya sale. Memang gilerrrr! Entry after this k..

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery