Friday, April 8, 2011

Rasa macam setapak ke hadapan dalam bidang ICT hari ini!


Sudah lama rasanya sia tidak bukak Dashboard blog sia ni. Sebabnyaaaaa… sia ni selalunya jarang log out blog.. Jadiknya, setiap kali sia bukak komputer, maka dengan automatiknya sia akan telah terlogin… Dengan itu, memang jarang sekalilah kan sia akan melihat apa sahaja yang benda baru yang terdapat di dashboard blogger.

Tapi, pagi ni tiba-tiba sia logout dan sudah tentunya sia perlu login semula kan? Tiba-tiba 1 window pop up pasal Dynamic View. Sebenarnya, Puan Mastur sudah review pasal benda ni dalam entry beliau yang ini. Tapi, being me yang memang buta IT, sia langsung tidak ambil pusing pasal benda-benda yang pada pendapat sia melebihi kemampuan sia untuk memahami… Percayalah, sia memang serius kurang pandai bab-bab IT IT ni.

Tapi, entahkan kenapa, tadi sia click jugak pop up window tu. Dan rajin pulak tu cuba satu-satu Dynamic View tu.

Bagaimana untuk mendapatkan Dynamic view tersebut?

Taip url nya begini ya: http://alamat blog anda.blogspot.com/view/jenis Dynamic view yang dikehendaki

Contoh:



Flipcard view, http://aweng-mamaglam.blogspot.com/view/flipcard


Mosaic View, http://aweng-mamaglam.blogspot.com/view/mosaic


Sidebar View, http://aweng-mamaglam.blogspot.com/view/sidebar


Snapshot View, http://aweng-mamaglam.blogspot.com/view/snapshot


Timeslide View, http://aweng-mamaglam.blogspot.com/view/timeslide


Dan… Ouh I loike it bebeh! Sangat canggih seh! Ok ok, sia mengaku, sia memang outdated.. Orang sudah lama excited, sia baru hari ini over excited. Apa-apa pun, sia paling suka Flipcard view. Sangat senang untuk sia cari entry atau untuk tujuan cari gambar ka… Ouh.. betapa bagusnyalah apps (ni panggil apps ka hah? Suka-suka hati kau panggil apps!) blogspot yang baru ini… Terima kasih blogspot kerana telah membuatkan sia berasa sia telah maju ke hadapan lebih lagi dalam bidang ICT pada hari ini.. Hhehehehhehe…


P/s: Kalau kamurang perasan, sia ada letakkan butang Dynamic view tu di sebelah butang Page Element di sebelah atas page ni. Kunun memudahkan kamu-kamu kalau teringin view blog sia ni dengan mana-mana Dynamic View yang baru tuh lah.. Cubalah!


3 orang pot pet on "Rasa macam setapak ke hadapan dalam bidang ICT hari ini!"

Eikyn on April 11, 2011 at 1:05 PM said...

maju la u! bagus2! tapi mcmane nak buat? benda bagus xpekan share..kan?

mama glam on April 11, 2011 at 1:59 PM said...

lupa pulak nak ajor ye.. ok ok, kejap i masukkan cara nak masukkan url utk dapatkan dynamic view ni...

mama glam on April 11, 2011 at 2:18 PM said...

Eikyn: sudah update cara2nya ya! Selamat mencuba!

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery