Tuesday, December 6, 2011

Rawatan rambut rosak/ rapuh/ tua/ berkelemumur/ gatal


Orang cakap, rambut adalah mahkota seorang wanita. Jadinya, samada seseorang wanita itu bertudung atau tidak, kecantikan rambut memang sangat patut dititikberatkan. Teringat dulu-dulu masa muda remaja, rambut cantik jak... Sihat bersinar-sinar (perghhh! SS! hahahahha) Eh! Betullah! Masa muda remaja rambut tidak ada masalah pun. Tidak perlu fikir syampu apa yang bagus untuk menjaga kesihatan rambut.. syampu apa yang bagus untuk elakkan kelemumur... Main bantai jak.. Janji syampu tu mampu untuk dibeli.. Kadang-kadang jak mengada-ngada beli syampu yang mahal sedikit.. hehehhe...Sekarang ni pulak... Bila usia semakin meningkat (belum tua aaaa...), pulak tu dengan rambut yang telah melalui proses rebonding beberapa kali... Huhuhuhuhu... Rambut pun telah rapuh, rosak, tua dan segala term-term yang melambangkan rambut tidak sihat.. Arghhh! Tensi ok!

Makanya, hari tu (dalam beberapa bulan yang lepas), sia asyik google lah produk penjagaan rambut yang berada di pasaran. Tapi, dengan syarat ianya masih mampu dimiliki. Cheapskate kannnnn.....

Errrr.. sebelum sia reveal syampu apa yang sia gunakan sekarang, bagus kalau sia ceritakan dulu sejarah eksperimen penggunaan syampu sia kan?

Dulu-dulu masa belum pandai buat rebonding, sia tidak kisah guna syampu apa. Janji syampu tu tidak terlalu mahal dan tidak mendatangkan kegatalan dan kelemumur.

Tahun 2007, sendiri gatal pigi buat rebonding (ikut trend maaa...) Dapat pakej murah dari Thomas & Guys pulak tu. Dalam pakej rebonding tu pulak, diorang siap bagi free syampu dengan perapi di bawah ni:


Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Spray Conditioner) - 200ml
Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Shampoo) - 250ml

Baunya wangiiiii... Mula-mula guna dulu, rambut sia tidaklah sesakit sekarang. Jadi, masa tu terasa ok. Tapi, bila asyik guna syampu dengan perapi tu, tu yang datang masalah kelemumur pulak tu. Haiyoooo... Memang merimaskan ok! Makanya, sia pun bertukarlah ke Head & Shoulder. Kelemumur memanglah hilang, tapi, masalah kegatalan kulit kepala la pulak.... Rambut pun macam rajin gugur... Kejung macam tangsi pun iya jugak.

Rimas dengan masalah kulit kepala yang gatal, sia cuba pulak syampu di bawah ni. Kak Liza, kawan makcik sia yang suggest syampu ni...

Sunsilk Lively Clean & Fresh

Dan hasilnya, memang sangat memberangsangkan! kelemumur hilang, dan yang paling best, kegatalan rambut pun memang tidak menjadi masalah lagi. Yang syampu ni memang sia syorkan pada wanita-wanita yang bertudung. Sangat sesuai!

Cuma 1 masalah kalau selalu guna syampu ni tanpa perapi (sia dulu memang sangat malas guna perapi ok!), rambut jadi agak kering. Jadinya, siapa-siapa yang mahu mencuba syampu ni, mungkin boleh cuba guna dengan perapinya sekali.

Pada sia yang sudah lama tidak menggunakan perapi dan rambut sudah usang ni... Sia terpaksa mencari alternative lain untuk merawat rambut yang rosak.. Serius sia cakap, rambut sia memang sangat tidak sihat. Sampai ke tahap sia dapat rasa rambut tu rapuh, akar rambut tu macam sangat fragile dan yang paling menyakitkan bila si kecil tu tertarik rambut sia. Adoi! Sakit beb! Terasa macam rambut dengan kulit kepala sekali mau tercabut! Hah! Cuba kamurang bayangkan....

Dan hasil peng google an (ada ka ayat macam ni?) maka sia end up dengan produk-produk di bawah ni:

Schwarzkopf BC Bonacure Time Restore Q10 Shampoo


Yang ni adalah khas untuk rambut yang telah berusia. Kiranya sesuai untuk orang-orang yang berumur 25 tahun ke atas yang merasakan rambut tu sudah tuaaaaa.. hehehhe... Kalau ikut write up pasal syampu ni, ia akan membuatkan rambut sihat dan bersinar/berkilat. Syampu ni manyak wangiiiii.... Kalau pakai ni, biasanya sia akan sudahkan dengan perapi yang murah-murah macam sunsilk... Tidakpun, sia sudahkan dengan Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Spray Conditioner) -macam di atas tadi. Yang ni serius kali pertama pakai sudah perasan rambut jadi lembut dan bersinar-sinarrrrr... hehehhehe... Tapi, memang rasalah perbezaan berbanding pakai syampu yang biasa-biasa tu.


Schwarzkopf BC Bonacure - Repair Rescue (Conditioner) - 200ml

Yang ni pula, sia saja beli.. Kunun alternative conditioner la.. Yang ni sia akan pakai kalau sia guna syampu Sunsilk yang di atas tadi. Pun wangiiii macam yang 2 di atas tu. Dan memang best lah. Rasa rambut tu sihat dan lembuttttt.... Auwwww! Dan sudah pastinya, tiada kekusutan berlaku!

Lepas beli yang di atas-atas tu semua.. Masih tidak puas ok. Maklumlah, orang rambut sudah rosak teruk kan.... Asal jalan-jalan pigi beli barang, mesti mata tu melilau tengok barang-barang penjagaan rambut. Jadiknya, terbelilah jugak yang di bawah ni

L'Oreal Paris TOTAL REPAIR 5 Night Essence – Leave In

Selalunya, sia akan pakai ni kalau sia cuci rambut pada waktu malam. Sia gabungkan samada dengan syampu sunsilk atau dengan Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Shampoo). Hasilnya, memang bagus! Memang rambut akan lebih terurus dan tidak sangkut-sangkut. Memang lain daripada leave in conditioner yang biasa sia pakai. Dan yang paling best, memang tidak ada rasa melekit atau berminyak-minyak. Jadi, tidak risaulah bantal akan jadi kotor atau berbau. Lagipun, baunya pun wangiiiiii...

Bagi ibu yang lepas melahirkan dan punya anak kecil berumur 3 bulan yang asyik main air liur, masalah rambut gugur memang sangat merisaukan. Disebabkan itu, sia pun cubalah pulak beli minyak yang di bawah ni:

Himalaya Herbals Revitalizing Hair Oil


Sia baru jugak guna ni. Jadi, belum boleh komen apa-apa la kan.... Nantilah, bila sudah guna lama sikit, sia tambah review dalam entry ni k!


All in all, dalam masa seminggu dua ni, yang sia perasan adalah kekuatan rambut. Rambut sia tidak lagi terasa terlalu rapuh. Lepas tu, tidaklah rasa bila anak sia tarik rambut tu macam kulit kepala mau tanggal sekali. Kiranya, akar rambut pun rasa kuatlah. Dan yang paling best, kekusutan jugak berkurangan, dan rambut makin cantikkkkk dan lembut! Auwwww! Ni ayat paling berani mati la ni! Hahahahhahha....

Lepas tu, lepas ni sia ingat tidak mau buat rebonding lagi. Lepas ni sia akan disiplinkan diri untuk trim rambut sebulan atau 2 bulan sekali. Lepas tu, sia akan cuba jugak disiplinkan diri supaya tidak malas pakai perapi rambut dan minyak Himalaya tu. Dan petua yang paling mujarab untuk mengekalkan rambut bebas kelemumur, bebas kegatalan, sihat, cantik dan bersinar-sinar ialah:

Jangan gunakan hanya 1 jenis syampu. Campurkan syampu kecantikan dan syampu anti kelemumur dan kegatalan dalam rutin penjagaan rambut.

Contohnya, macam sia, sia akan cuci rambut setiap 2 atau 3 hari sekali. Setiap kali mencuci rambut, sia akan selang selikan syampu kecantikan dengan syampu anti kelemumur. Kiranya, kalau ikut produk yang sia senaraikan di atas tu, sia akan susun rutin seperti di bawah ni:

Isnin: Syampu sunsilk + Schwarzkopf BC Bonacure - Repair Rescue (Conditioner) / L'Oreal Paris TOTAL REPAIR 5 Night Essence – Leave In

Rabu: Syampu Schwarzkopf BC Bonacure Time Restore Q10 Shampoo + Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Spray Conditioner)/ perapi sunsilk

Jumaat: Syampu sunsilk + Schwarzkopf BC Bonacure - Repair Rescue (Conditioner) / L'Oreal Paris TOTAL REPAIR 5 Night Essence – Leave In

Ahad: Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Shampoo) + Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Spray Conditioner)/ perapi sunsilk

Untuk hair oil pulak, sia gunakan selang seli jugak. Tidaklah tiap-tiap kali basuh rambut tu sia guna. Sebenarnya, selalu lupa jugak guna... huhuhuhuhu...

Harap-harap lepas ni dapatlah sia memilik rambut yang sihat dan bebas kelemumur dan kegatalan macam masa muda remaja dulu-dulu... Sekurang-kurangnya mencuba iya dak?

p/s:
1. Semua gambar adalah ihsan daripada google.
2. Penulisan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Lain orang, lain pendekatan. Jadi, jangan suka-suka hentam Puan Penulis dan cakap Puan Penulis guna terlalu banyak produk untuk merawat rambut ya! Kecik hati Puan Penulis tau!
3. Puan Penulis beli produk-produk tu masa sale. So, dapatlah murah sikit. Dan Puan Penulis pun merancang untuk menggunakannya untuk sekali ini semata-mata untuk merawat kerosakan rambut yang melampau itu. Lepas ini, si Puan Penulis yang cheapskate tu mungkin akan gunakan Loreal saja ka.... Atau mana-mana produk hair care lain yang lebih murah dengan harapan rambut akan kekal sihat dan bersinar-sinar. Tapi, kalau dapat harga murah produk-produk yang bagus, Puan Penulis pasti akan beli lagi! Janji ianya value untuk duit si Puan Penulis! Yeehuuuu!!!


5 orang pot pet on "Rawatan rambut rosak/ rapuh/ tua/ berkelemumur/ gatal"

::EIDA:: on December 6, 2011 at 3:43 PM said...

Mak aii....... banyaknya shampooooo.... Dayah guna siap kongsi dekat rahmat lagi.. HAHHAHAA

mama glam on December 6, 2011 at 3:47 PM said...

Dayah: Rambut rosak maaaaa... Try error la kunun.. huhuhuhu... nasib baik berhasil..

p/s: mamaglam kedeks ok! x bley kongsi dengan en. Suami! Diorang tu kan apa kisah dengan rambut sihat atau tak... So, pakai head & shoulder sudah! Hahahahhaha...

putrainternet on December 6, 2011 at 4:21 PM said...

upppssss.... not me.... want me to list down my hair care product??=p

ily♥ on December 8, 2011 at 12:06 PM said...

akak masuk dept ape?

mama glam on December 9, 2011 at 11:00 AM said...

hafis: ce ce.... nak tengok jugak!

ily: SPPT

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery