Hari tu asyik buat pavlova, akibatnya, bukan main punya banyak kuning telur dalam peti sejuk. Ada dalam errrrr…. 16 biji mengkali.. Ka, 20 biji.... Huhuhuhuhuhu…
Sayang mau buang, sia google lah resepi yang perlukan guna kuning telur. End up, sia jumpa beberapa resepi biskut kegemaran sia. Antaranya, tat nenas (pineapple jam tart). Sia jumpa banyak resepi. Jadi, sia cubalah beberapa resepi (kata banyak kuning telurrrr… hehehhehe)…
Jadi, hari ini sia kongsi resepi yang paling sia suka. Sia combine resepi daripada kak hanieliza dan junjs11. Halal ya!:
Resepi Tat Nenas (Pineapple Jam Tart) – dapat dalam 50 biji
Bahan-bahan pastry:
200gm tepung gandum
1 biji kuning telur
150gm butter
20gm tepung kastad
Bahan inti:
jem nenas secukupnya (sia beli di Bagus yang sudah siap, paste nenas manis, guna dalam 250gm (kalau mau buat sendiri, refer sini)
Bahan glaze:
2 biji kuning telur
2 s/k air
1/8 s/k pewarna kuning telur
*kalau tidak mau guna glaze macam di atas, campurkan terus pewarna kuning ke dalam adunan. Pasti cantik kuning tat tu, Cuma tidak berkilat la kannnn…
Cara-cara membuat:
1. Jem nenas dibulatkan siap-siap seberat 5gm (atau besar 5 sen mengkali), ketepikan.
2. Campurkan semua bahan-bahan pastry ke dalam mangkuk sehingga menjadi doh.
3. Bentukkan pastry ikut suka hati, masukkan inti dan glaze kan.
4. Panaskan ketuhar pada suhu 160 degree selama 15 minit.
5. Bakar tart selama 30 minit.
6. Yeay! Siap untuk dimakan, lezat sekali!
Sayang mau buang, sia google lah resepi yang perlukan guna kuning telur. End up, sia jumpa beberapa resepi biskut kegemaran sia. Antaranya, tat nenas (pineapple jam tart). Sia jumpa banyak resepi. Jadi, sia cubalah beberapa resepi (kata banyak kuning telurrrr… hehehhehe)…
Jadi, hari ini sia kongsi resepi yang paling sia suka. Sia combine resepi daripada kak hanieliza dan junjs11. Halal ya!:
Resepi Tat Nenas (Pineapple Jam Tart) – dapat dalam 50 biji
Bahan-bahan pastry:
200gm tepung gandum
1 biji kuning telur
150gm butter
20gm tepung kastad
Bahan inti:
jem nenas secukupnya (sia beli di Bagus yang sudah siap, paste nenas manis, guna dalam 250gm (kalau mau buat sendiri, refer sini)
Bahan glaze:
2 biji kuning telur
2 s/k air
1/8 s/k pewarna kuning telur
*kalau tidak mau guna glaze macam di atas, campurkan terus pewarna kuning ke dalam adunan. Pasti cantik kuning tat tu, Cuma tidak berkilat la kannnn…
Cara-cara membuat:
1. Jem nenas dibulatkan siap-siap seberat 5gm (atau besar 5 sen mengkali), ketepikan.
2. Campurkan semua bahan-bahan pastry ke dalam mangkuk sehingga menjadi doh.
3. Bentukkan pastry ikut suka hati, masukkan inti dan glaze kan.
4. Panaskan ketuhar pada suhu 160 degree selama 15 minit.
5. Bakar tart selama 30 minit.
6. Yeay! Siap untuk dimakan, lezat sekali!
Bawah ni tat yang sia tidak sapu kuning telur. Sedap juga, cuma tidak berkilat lah...
4 orang pot pet on "Resepi Tat Nenas (Pineapple Jam Tart) Sedap!"
armouris: tq singgah
nampak cam senang tapi sy buta masak.. camne ek nak buat bg ada jalur2 tu.. gune piping ek..
terimakasih...
BUKITTINGGI FASHION
Siti Rohiyah: kalau pegi bakery supplier shop, mmmg ada jual acuan tart nenas... dia mcm piping la jugak kaedahnye... lepas pipe, masuk inti, gulung, siap! ;)
Selamat mencuba!
Post a Comment