Wednesday, April 13, 2011

Pencarian perabot baru (Bhg 3 - terakhir)



Berlalu pergi, kami kembali ke Lorenzo… Pusing punya pusing, akhirnya kami sepakat beli dining cabinet, coffee table dengan TV cabinet di sini. Ah! Puas hati den! Berbaloi-baloi! Bukan senang orang golongan pertengahan macam kami mampu beli perabot di kedai high end macam ni… Menang membeli menang memakai wei! Dengan harga yang sedikit mahal daripada Court Mammoth, kami berjaya memilik perabot idaman kami yang lebih berkualiti tapi pada harga yang sangat-sangat berpatutan. Ouh… Sangat-sangat puas hati!

Habis tandatangan semua sale order, kami kembali ke Miva. Kami laki bini sudah buat keputusan untuk ambil set yang lebih murah. “Ah! Akhirnya dapat jugak aku sofa idaman dengan kos yang lebih murah” ngomel sia dalam hati. Jadinya, masuk-masuk saja kedai tersebut, dengan confident nya kami terus duduk di sofa to be kami sambil menunggu-nunggu sang penjual datang menyapa… “Hmmm.. saya nak yang ini ya. Berapa harga eik?” padahalnya tadi kan sudah ditanya… sajalah Tanya lagi sekali, manalah tau tiba-tiba harga drop pulak ~Ah! Mimpi lagik!~ “Hmm… Yang ni rasanya harga dia bla bla….” Sambil si penjual tu cari-cari tag harga sofa tu…. “Hah! Ish! Takkan kot… Tadi saya baru je datang… Harga dia patutnya lagi murah” Tokojut den dongar harga tetiba naik pulok! “Errrr… Kejap ya puan, saya tanya dulu…” Jawab penjual tu.

Tiba-tiba puan penjual yang melayani kami masa kunjungan kami yang pertama datang…. “Eh! Bila u sampai?” sapa penjual tu. “Hmmm.. Baru je. I nak sofa ni ek” dengan girang gembiranya sia memberitahu… Lalu dijawab dengan cool nya oleh si penjual “Sofa tu dah jual lah.. Baru sangat.. U lambat seminit je… Chinese family yang masuk depan u tadi beli” Ahhhh!!!!!!!!! Meroyannya!!!!!!!!! Oh tidakkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!! Lambat seminit? Ahhhhh!!!!!!!!!! Makanya, terduduklah kami laki bini sambil diperhatikan oleh si penjual yang sangat berminat dengan si minah Aimee tu… sambil dia melayani si minah kenit tu, sambil-sambil tu kami laki bini duduk mengenangkan nasib diri yang kempunan sofa murah Miva tu… Mahu beli yang set satu lagi, macam ter over bajet pulak.. Ah!!!!!!! Pening kepalaku!

Tiba-tiba, dalam dok si penjual melayani si minah Aimee, dia bersuara “U berminat tak sofa yang satu lagi tu? Kalau u minat I cincai kasi u RM bla bla lah…” Hah! I laki bini berpandangan sesame sendiri…. Wow! Gilak murah tuuuuuu…. Sia laki bini apa lagi? Kenyit-kenyit mata sebab kesukaan lah! Sebenarnya, En. Suami memang sangat berkenan dengan set yang kedua tu. Tapi, disebabkan oleh beza harga yang sangat banyak, maka si isterinya memujuklah si suaminya supaya mengambil set yang lebih murah itu sahaja…. Jadi, bila si penjual offer harga ala-ala durian runtuh, wei! Siapa yang tidak mahu wei! Wajib angkat lah jawabnya! Sekali, si minah penjual ni bersuara “Kejap-kejap, I check harga modal I dulu” Aiyoooo! “Makcik ni salah cakap ker?” Ngomel sia dalam hati… Terdapat perasaan risau di situ….

Sekalinya, si penjual datang balik dengan fail dan berkata “Oklah, I memang kasi u betul-betul harga cincai… Sebenarnya, perabot ni baru sampai… Tak macam yang satu lagi.. Yang itu (set yang sudah terjual tadi) sudah lama display kat sini. Ini kira u memang sangat lucky lah hari ini” Wooooowwww! Hati berbunga riang kembali…. Tanpa berkata apa, kami laki bini membontot si penjual untuk menguruskan pembayaran harga perabot tersebut di tingkat bawah.. Oh yeah!!!!!!!!!!! Selesai sudah pencarian perabot rumah kami! Alhamdulillah….

Destinasi akhir kami dalam misi pembelian perabot akhirnya ditamatkan di Kedai Perabut Desa Dunia yang menjual solid wood tu… Kedatangan kami yang kali kedua ni memang semata-mata untuk berunding harga terbaik saja. Kami memang sudah aim perabot yang kami inginkan di kedai tersebut…

Sebenarnya, masa kami rancang untuk membeli perabot baru, kami laki bini sepakat untuk setakat membeli katil dan sebijik almari baru, no side table nor a make up table. Maksudnya, kami memang tidak rancang untuk beli 1 set penuh lah… Jimat maaaa… Beli 1 set penuh bukan murah oi! Mahu kering darah dalam badan ni kalau tanam cita-cita yang macam tu. Tidak sanggup mak!

Dijadikan cerita, di kedai ni, kami dapat harga yang sangat-sangat berpatutan untuk 1 set bilik tidur…. Tambah tolak bahagi, tambah sikit saja duit, dapatlah harga sama macam kalau kami beli setakat katil dan almari sebijik di kedai-kedai lain… Berbaloi-baloi tu! Siapa mahu bagi kan? Memang tidak akan ku cakap tidaklah… Solid wood pulak tu! Apa lagi? Bincang harga kasi turun lagi lah! Hah! Memang value for money kami yang tidak banyak mana tu… Huhuhuhu…

Habis bincang set bilik tidur, kami bincang pulak harga meja makan… pada yang tidak tahu, sia ni memang suka benda yang besar-besar… kalau boleh, rumah mahu besar, kereta mahu besar, perabot mahu besar, duit pun mahu besar… Ah! Semua-semua mahu besarlah… padahal duit tu tidaklah mampu... Angan-angan sajalah.... Mungkin sebab tu lah jugak dapat laki besar.. Dapatlah jugak yang besar kan? hehhehehe… Sayang Abang! (ayat bodek di situ!)… Jadiknya, masa sia mula-mula rancang mahu beli meja makan, mata sia ni memang aim meja makan yang 10 seater saja lah… Aim tu macam rumah tu besar bangat kan? Hahahahhahha…. Ah! Ku persetankan apa orang mahu cakap pasal angan-angan meja makanku itu.. Janji aku puas hati… Gila syok sendiri kan!

Dulu-dulu masa survey-survey harga meja makan 10 seater, hah! Hambek kau! Paling murah boleh dapat yang kualiti bagus punya pun dekat-dekat RM5k ko! Manalah kami laki bini ni tidak tepuk dahi tiap-tiap kali balik men survey perabot kan? Gilo ko! Meja makan sampai 5k! Tidak mampu cheq! Tapi, di kedai solid wood ni, kami dapat harga yang sangat-sangat murah! Memang ce lah cari tempat lain, tak dapek wei! Serius wa cakap lu! Mati hidup semula pun jangan haraplah boleh dapat dengan kualiti yang terbaik macam tu! Jadi, apa lagi? Kasi bincang harga dan bayar lah! hoh! Selesai pun!

Weewooooo! Memang meroyanlah kami laki bini bila selesai pembelian perabot-perabot tu… Habis semua bulu di badan ni dicabut! Nasib bulu si Aimee tu pendek-pendek lagi… Kalau tidak, mahu kami cabut jugak bulu-bulu di badannya tu untuk bayar harga-harga perabot tu… Pokai habis ok! Hampir kosong tabungan kami sampai terasa-rasa lah jugak gatal tangan ni mahu meminjam duit si minah kenit tuuuu.. Hik hik hik… Nasib baik masih kuat iman ko!

Jadi kan, kamurang-kamurang.. sia mengumumkan, kami laki bini telah pokai sepenuhnya buat masa ini… Pada yang berharapkan kami datang ke majlis-majlis harijadi atau perkahwinan dengan hadiah yang gah-gah, mintak mahaplah… Memang idak dapatlah…. Tidak mampu... Huhuhuhu... Kami datang memeriahkan majlis dan bagi duit salam kaut sajalah ya… Janji kami datang kan?

Uwaaaaa! Memang kena berpuasalah kami laki bini lepas ni!!!!!!!!!! No more Nandos, no more Manhattan Fish Market…. No outside food… En. Suami siap cakap “Kali ni, mama memang betul-betul kena masak kat rumah… Kena betul-betul kena ikat perut ni” Arghhhhhhh!!!!!!!!!!!! Tensi! Harap-harap bila sampai perabot baru dapat membangkitkan semangat sia untuk memasak di rumah… (Erk! Apa kena mengena memasak dengan perabot baru? Takdak motip ok!) Huhuhuhuhu….


P/s: Review pasal pencarian perabot ini berdasarkan pendapat sia yang berada dalam kategori orang golongan pertengahan sahaja... Lain orang lain pendapat... Kalau mampu beli yang mahal, apa salahnya kan? Sia ni memang tunggu harga runtuh lah baru mampu beli yang pada sia lebih berkualiti. Itu sia mengaku ok! Jadi, jangan ada pulak karang yang hentam cakap sia kutuk kedai tu lah, puji kedai ni lah... Ikut keselesaan dan poket masing-masing ya! Jangan ada yang hurt butt pulak sudah. Peace yawww!

P/s/s: Adik Darnah, kalau terbaca entry ni, jangan cakap mamak ar k ica dengan Abang Mel sudah pokai... Mampus kena bebel nanti! Huhuhuhu.. Takotttt!



9 orang pot pet on "Pencarian perabot baru (Bhg 3 - terakhir)"

ninieZUERYANNIE on April 13, 2011 at 10:24 AM said...

alhamdulillah.. lega-selega2nya bila dh selesai mencari kan.. haihh, walaupon tiada pengalaman lagi, tp blh imagine bulu2 yang dicabut itu okeh.. (berpeluh la mengenangkan dr sendiri nnt, cane yek??)

Eikyn on April 13, 2011 at 12:29 PM said...

nk datamg umah bole? ..kekekek

mama glam on April 13, 2011 at 2:52 PM said...

Ninie: alhamdulillah... memang lega yang amat...

huhuhuhu... memang habis pokai kami laki bini yang x kaya mana ni... kalau boleh jual taik hidung masin kan bagus? hahahahahha melalut!


Eikyn: nak datang rumah buat ape? hahahahahha

Eikyn on April 13, 2011 at 6:26 PM said...

nak duduk2 di sofa baru sambil tgk tv yg belum bertukar baru plus takde astro tu ..nk mkn2 muffin di meja makan 10 seater..nak baring2 di katil solid wood..erm..nk posing2 di KC puteh u tu... ;P

mast@work on April 14, 2011 at 9:02 AM said...

jenuh aku mengkhatam entry ko ni weng..

apa2 pun, aku jeles aa ko udah shopping brg rumah.. nanti aku balik wajib aku pi singgah rumah ko.. tengok rumah n baby baru.. last time pi rumah ko pun masa ko beranak aimee.. kan?

mama glam on April 14, 2011 at 9:17 AM said...

Eikyn: hahahahha... cis! kantoi pulak rumah aku TV bontot besar n xdek astro. cis u ni partner! buat malu i je... hahahahha

mast: toksah jeles2 mast... korang tu lagi mampu dpd kitorg ni tau! ko balik belajar kang, mesti lagi gempak seh! ko balik m'sia jomput datang umah aku.. aku hidang muffin boleh? dah tu je yang aku pakar kan... hehehhehe....

mast@work on April 14, 2011 at 9:34 AM said...

yeay!! muffin.. tak kiraaa.. naaaakkkk

ninieZUERYANNIE on April 14, 2011 at 11:58 AM said...

hahaha, giler nak jual taik idung masin? tuh aset yg x ternilai harganya tau! hakhak.. nway, sgt suker entry pasal masuk umah nih sbb boleh guide kami suami isteri utk masuk umah nnt..

MOde: terbayang zaman kesengkekan stlh masuk umah br nnt.. takot pon ade gak.. xpe, mmg begitula nasib golongan yg masih belum kaya (biler tah ek..) yang berjiwa besar nak kan segala2nya besar mcm kite nih..

mudah2an dpermudahkan urusan oleh-Nya.. amiin

mama glam on April 14, 2011 at 12:09 PM said...

Mast: boleh! boleh! no problem!

Ninie: hahahaha.. terdesak giler eik sampai nak jual taik idung.. huhuhuhu...

insya Allah, masa tu kumpul duit dan plan betul2 mana nak beli dulu... tapi, ninie punya perabot jenis elok lagi dpd kita punya.. x terdesak sgt mcm kitorg ni kot...

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery