Wednesday, May 9, 2012

Biskut Cornflakes Rangup Sekali!


Hari ini sia mau kongsi resepi biskut raya.. Hehehhhe.. Puasa pun belum, sudah sibuk pasal kuih raya kan…. Tidak kisahlah kan… Sebenarnya idea ni datang sebab anak dara sia si Aimee tu asyik sibuk ajak sia main tepung.. Balik2 dia cakap dengan sia “Mama, jom kita buat tepung” Mengkali sebab kebelakangan ni dia asyik tengok sia di dapur dengan tepung, buat roti lah, buat pizza lah… Semuanya kan berkisar dengan tepung.. Tu yang dia bersemangat mau main tepung tu…

Pikir punya pikir, sia rasa buat biskut dengan Aimee adalah sangat fun! Jadinya, sia pun carilah resepi buat biskut. Sebabkan rumah sia kebetulan ada banyak cornflakes yang tidak termakan, dan kebetulan sia pun memang suka makan biskut cornflakes, maka sia pun google resepi biskut cornflakes dan dapatlah resepi ini & ini.

Cuba punya cuba, sia come out lah dengan resepi di bawah ni. Ni kira modify ikut rasa suka tekak sendiri lah. Halal ya kak Fidah dan Kak Besah!


Biskut Cornflakes Rangup Sekali!
Kos: Lebih kurang RMXXXX (dapat dalam +-150biji yang comel-comel)

Bahan2 :


240gm mentega
150gm gula perang
2 biji kuning telur
150gm tepung naik sendiri @ [tepung gandum + ½ st membukit baking powder]
150gm tepung jagung
6 cawan cornflakes



Cara2:


1. Kacau sebati menggunakan senduk kayu mentega dan gula. Kemudian masukkan pula telur dan kacau sebati lagi.

2. Masukkan pula tepung naik sendiri dan tepung jagung dan kacau sebati.

3. Akhir sekali, masukkan cornflakes dan kacau guna tangan sampai semua cornflakes bersalut tepung.

4. Bulat2kan adunan sebesar duit 20 sen dan susun di atas dulang pembakar. Ratakan sikit guna jari.

5. Panaskan ketuhar pembakar pada suhu 150 darjah celcius selama 15 minit.

6. Bakar biskut selama 30 minit, sejukkan dan boleh dingap krupp krappp krupp krappp rangup sekali! Yummeh!

Inilah hasilnya dengan bantuan anak dara ai tuuuuuuu... (yang ni sia guna papercup. Sia nasihatkan tidak payah guna papercup, sangat2 leceh!)

2 orang pot pet on "Biskut Cornflakes Rangup Sekali!"

Norfarhana Zawawi on August 6, 2012 at 10:13 AM said...

cornflakes tu tak payah ramas ke kak ?

mama glam on September 13, 2012 at 7:28 AM said...

Norfarhana: yg akak buat ni, mmg x ramas

Selamat mencuba! ;)

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery