Wednesday, December 28, 2011

Nampak sudah PE nuuuunnnn di sanaaaaa....

8 orang pot pet

Semakin lama semakin rasa blog ni macam hidup segan mati tak mau… Huhuhuhu.. Banyak sebenarnya yang mau diceritakan. Tapi, apa boleh buat. Pindah office baru ni serius banyak masa diperlukan untuk belajar. Jadi, masa untuk tulis blog atau bloghopping memang sangat-sangat terhad. Bak kata bos sia “Letak sini, hari ni letak, besok mesti dah pandai berlari!” Uwaaaaa! Ngeri beb bila dengar. Pulak tu, dapat tau bos kecik sia pulak jenis yang bukan senang percaya dengan orang. Jadi, mahu tidak mahu memang kena berusaha sehabis baik untuk cepat-cepat belajar dan buktikan diri tu memang boleh buat kerja.

Nasib baik jugak di office baru ni ada 2 orang kawan sama-sama di UTM dulu, si Ujick dengan si Ana. Kalau tidak, mahulah sia tergapai-gapai macam apa. Dan terima kasih jugak kepada En. Suami yang banyak tolong fahamkan pasal ilmu-ilmu teknikal struktur ni, walaupun kadang-kadang mencabar kesabaran dia sebab isterinya tanya soalan-soalan bodoh. Huhuhuhu….

Di office ni pulak, engineer paling senior di sini hampir berpindah… Dia tu sifu beb! Dan dengar-dengarnya, kerja yang ditinggalkan pun banyak… Uwaaaaaa! Sudah tiadalah masa untuk beronggeng-ronggeng. Sudah tiadalah masa untuk karok, bloghopping, shopping, fb, tengok-tengok kupon… Uwaaaaa lagi!!!!!!!!!!!

Tapi, mengeluh pun tidak bagus. Bukankah ini yang sia idam-idamkan selama ini. Barulah bangga mengaku diri tu engineer… huhuhuhuhu….

Ya! Sia bersyukur ya Allah! Akhirnya, sia kembali ke jalan yang benar. Cuma, masa yang akan menentukan samada sia ni seorang yang cepat belajar dan come out jadik seorang engineer yang bagus atau sebaliknya… Mudah-mudahan semuanya dipermudahkan, dapatlah sia bercita-cita untuk apply PE…. Ir. Amisah…. Perghhhhh! Perasan habis! Huhuhuhuhu….

Friday, December 23, 2011

Good job Aimee!

0 orang pot pet
AMARAN: JANGAN BACA ENTRY INI KALAU BELUM MAKAN ATAU SEDANG MAKAN, ATAU SEKIRANYA ANDA SEORANG PENGGELI KEPADA TAIK!


Sia mau buat pengumuman!

Buat pertama kalinya, Aimee berjaya berak dalam toilet! Yeay!

Ibu mana tidak gembira kan bila usahanya akhirnya Berjaya.

Sebenarnya, hari tu masa sia dalam pantang, sia sudah kunun mahu train si minah Aimee tu.
Jadiknya, sia pun belikanlah dia pot yang Ikea punya tu.


Mula-mula masa dia tengok pot tu, dia bukan main suka. Siap main dengan pot tu lagi. Sekali suruh dia berak dalam tu, sumpah dia tidak mahu. Menangis-nangis lah minah tu kena paksa oleh mamanya yang garang ni. Hahahhaha…

Berminggu jugaklah sia cuba potty train minah tu. Tapi, memang hampeh, dia tidak suka langsung duduk atas pot tu.

Jadinya, semenjak kejadian banyak kali terrrrrr, sia pun fed up dan stop kan usaha potty training tu, sampailah minggu lepas masa sia pigi jalan-jalan di SSF.

Jalan punya jalan, ternampak bendalah bawah ni


Ting!

Tanpa berlengah, terus beli!

Aimee pun bukan main happy dapat toilet baru tu. Diusungnyalah bendalah tu ke hulu ke hilir dalam rumah. Sia pun yang memang masih ada rasa kecewa (cewah ayat!!!), tidak peduli langsung mau potty train minah tu. Dalam hati tu memang asyik cakap “Apa-apalah Aimee oi.. janji ko bahagia nak oi”

Tiba-tiba, kemarin si minah Aimee tu tiba-tiba bukak seluar. Kunun dia mau beraklah. Sia pun tidak kisah. Sia biar jaklah, sebab selalunya dia memang akan bukak seluar kalau mau berak. Tapi, buang air besar dalam pampers jugak.

Macam sia jangka, dia asyik ke hulu ke hilir pakai pampers dan tidak jugak berak berak.

Dalam setengah jam macam tu, tiba-tiba dia bukak pampers pulak. Sia pun pelik “Aik Aimee! Aimee nak buat apa ni?” “Aimee nak beraklah mama”.

Bila tengok macam tu, sia cepat-cepatlah ambikkan toilet barunya tu dan cuba suruh dia berak guna toilet tu.

Pelik bin ajaib, dia ok dan terus duduk atas tu.


Tu pun sia masih tidak kisah sangat sebenarnya. Jadik, sia biarkan jak dia duduk atas tu sambil tengok cd Upin Ipinnya. Sekali sekala tu ternampaklah jugak dia macam meneran-neran. Tapi, sia memang tidak heranlah sambil dalam hati tu berbisik “Minah ni main-main jaklah ni”

Tidak lama lepas tu, si minah Aimee bersuara “Mama… dah!”

Sia pun suruhlah dia bangun dan terus tengok ke dalam pot dalam jamban tu.

Humang aih! Ada taik!


Serius sia tidak sangka rupa-rupanya tadi dia betul-betul berak. Sebagai ibu, sia memang betul-betul kagum dengan pencapaian minah kenit sia tu. Akhirnya buat pertama kalinya dia berak guna tandas. Happy bukan main mamanya sampai ambik gambar taik anak sendiri, terus send ke ayahnya. Si ayah pun happy terus belikan colour pencil untuk anak kesayangannya tu. Untung betul jadik Aimee ni… Joles mamanya!

Tapi, serius sia sangat happy. Mudah-mudahan lepas ni Aimee lagi mudah diajar untuk kencing dan berak guna toilet barunya tu. Aminnnnn….



Mode: Ngeri fikirkan untuk trainingAimee bangun malam untuk kencing!




Friday, December 16, 2011

Nah! Kepingin betul buat teknikal kan?????

5 orang pot pet

Hari ni hari pertama sia duduk di cawangan baru. Full day!

Hari pertama sudah dapat projek. Tempat Pengumpulan Najis Ayam.

Ketawak! Ketawak!

Sia pun mula2 dapat drawing ketawak jugak baca tajuk drawing tu... Budak baru kan... Dapatlah projek simple-simple... Simple-simple pun, sudah lama tidak sentuh teknikal, weng jugak otak sekejap...

4 tahun beb tinggalkan teknikal. Serius lupa segala common assumption yang patut dibuat. Balik ni memang kenak berguru dengan En. Suami untuk kasi feel balik engineering... Phew! Memang masaklah sia lepas ni, kenak dengar ceramah En. Suami.. huhuhuhu.. nasiblah... saya budak baru belajar kannnnn.... Penin.. penin...


p/s: harap2 sakit gila shopping akan padam dek kesibukan belajar teknikal ni.. huhuhuu.. rasa2 ada chance tidak?


Tuesday, December 13, 2011

Prosedur Pengambilan Pembantu Rumah Asing (PRA) - Bahagian 2

27 orang pot pet

Klik sini untuk bahagian pertama


Setelah sekian lama, seperti yang dijanjikan, sia sambung cerita pasal prosedur pengambilan pembantu rumah. Tidak sangka pulak ramai yang mendapat manfaat daripada entry pertama dulu. Alhamdulillah, sia bersyukur jugak sebab entry tu dapat membantu melancarkan urusan ramai orang. Ada yang contact melalui fb, ada yang tinggal komen di blog. Sia pun tidak kisah jawab apa-apa pertanyaan kalau ada sesiapa yang perlukan panduan pasal urusan ni. Sia tahu betapa lecehnya kalau tidak ada rujukan untuk buat satu-satu urusan kerajaan ni. Kalut ok!

Ok, sambung ke prosedur seterusnya.

Lepas 2 minggu perbaharui pas lawatan social, iaitu pada 28 Julai 2011, sia pun pigilah ke imigresen untuk check status permohonan. Tapi, kecewa, belum lulus lagi. Kenaklah datang balik.

Pada 01 Ogos 2011, kebetulan sia cuti, sia pun sajalah pigi lagi ke imigresen check status. Angkutlah En. Suami dengan Aimee (masa tu masih sarat mengandung si Akeel).
Alhamdulillah! Lulus pun permohonan JP Visa tu! Makanya, sia diberikan surat seperti di bawah ni.


Semua-semua bayaran tu sia jelaskan pada hari tu jugak. Sebenarnya tidak jangka pun permohonan akan lulus. Jadi, xdak bawak duit pun. Hah! Berjalanlah si mak buyung ke CIMB cucuk duit bayar duit RM960 tu. Phew! Penatnya..

Lepas bayar, dapat resit macam di bawah ni.


Lepas tu, terus boleh pigi ke Fomema untuk buat permohonan pemeriksaan kesihatan pembantu rumah. Sini lagi 1 hal. Ingatkan tidak perlu bayar apa-apa sudah. Jadi, datanglah lenggang kangkung. Tengok-tengok, kenak bayar pulak bank deraf RM190. Haiyooooo! Si mak buyung yang memang tidak pernah bawah cash banyak-banyak dalam wallet tu terpaksalah berjalan balik ke CIMB yang duduk di hujung dunia tu (itupun nasib baik semua kemudahan tu ada dalam 1 compound). Phew! Jalanlah pelan-pelan cucuk duit dan buat bank deraf seperti di bawah ni.


Lepas dapat bank deraf, kenak pilih klinik mana kita mahu bawak pembantu rumah untuk buat pemeriksaan kesihatan. Sebab borang tu mesti isikan details klinik dan doktor. Senarai klinik dan nama doctor memang ada tertampal di pejabat Fomema tu. Tinggal pilih jak. Macam sia, sia pilih klinik di bawah ni.


Bawah ni contoh borang Fomema yang lengkap diisi.





Lepas tu, ambil nombor dan tunggu pegawai kaunter panggil.
Lepas submit borang, Fomema akan bagi dokumen-dokumen di bawah ni:




Dokumen-dokumen ni perlu dibawak ke klinik yang dipilih semasa buat pemeriksaan kesihatan.

Dan perkara terpenting yang sia mahu tekankan di sini: PEMBANTU RUMAH PERLU INGAT TARIKH TERAKHIR DATANG BULAN. Tarikh ini sangat-sangat penting! Kalau pembantu rumah tidak ingat tarikh tersebut, ada kemungkinan Fomema akan gagal!

Lepas buat pemeriksaan, kita boleh check online dalam tempoh 10 hari bekerja keputusan Fomema dalam website diorang, Fomema

Macam pengalaman sia, sia bawak makcik sia buat pemeriksaan 03hb Ogos. Buat x-ray 04hb Ogos. 8hb Ogos tu sia sudah tahu keputusan. Dan Alhamdulillah, makcik sia lepas pemeriksaan kesihatan tu! Yeay!

Jadiknya, petang tu jugak sia ke imigresen dan dapatkan stiker PRA yang valid setahun daripada tarikh makcik sia masuk Malaysia hari tu (nanti sia upload contoh stiker tu ya!)

Jadiknya, dapatlah sampai bulan 6 tahun 2012... sabar jaklah. Kalau ikutkan, maksudnya, valid setakat 10 bulan daripada tarikh kelulusan. Sudahlah lepas tu kenak renew balik sebulan sebelum tamat tempoh. Maksudnya, valid setakat 9 bulan jaklah.. Prosedur makan duit! Tapi, apa boleh buat kan? Terima jaklah....

Prosedur lepas ni pulak akan dibuat pada bulan Mei tahun 2012. Kalau ikut cakap pegawai imigresen hari tu, sia cuma perlu bayar lebih kurang RM500++, untuk Fomema dengan JP Visa rasanya.

Apa-apa pun, nanti bulan Mei 2012 sia akan update prosedur seterusnya ya!

Harap entry ini membantu!


Klik sini untuk prosedur memperbaharui pas lawatan sosial tahun kedua


Monday, December 12, 2011

Dapat jugak aku kitchen scale idaman hati!

2 orang pot pet

Hari tu kan, sia sudah beli bread maker. Ini semua sebab terpengaruh dengan Puan Mastur dengan Liza la ni... Sia beli hari tu rasanya macam dapatlah jugak murah. Jenama Kenwood sejibik macam gambar di bawah ni..


Tapi kan..... Sampai hari ini sia belum pernah guna pun... Hahhahaha....

Alasan? Sebab, sia tidak ada weighing.. Huhuhuhu.. Boleh terima tidak alasan tu? Kekkeke...

Sebenarnya, hari tu sia adalah riki-riki kitchen scale. Ada jual di Bagus.. Tapi, mak aih! Mahal betul.. Sudahlah jenama macam tidak pernah dengar (bagi orang yang bukan rajin ke dapur, memanglah ndak biasa dengar mengkali)... Lepas tu riki pulak di internet.. Pun harga lebih kurang jugaklah... Siap ada yang jenama Camry lagi kauuuu!!!

Lepas tu, pening ndak tau mau pilih yang mana satu. Cara terbaik, post di fb tanya pendapat kawan2...

Sekalinya, tanpa di sangka-sangka, kawan sia si Epa yang belajar di UK tu offer mau belikan yang di sana punya... Weeeewooooo!!! Bagai pucuk di cita ulam mendatang lahhh... Order lah dengan dia jak...

Dan hari Sabtu hari tu, dapatlah sudah kitchen scale nya...


Hah kau! Dapat jenama Salter lagi hokayyyyy!!! Dan yang paling penting jauh lebih murah daripada yang di Bagus tu... RM75 sahaja hokayyyy!!! Suka! Suka! Selim melim pulak tu. Hish! Terus rasa ndak sabar-sabar mau guna breadmaker tu.. Hehhehehe...

Ada 1 lagi sia mau cerita ni... Hari tu kan, hari Khamis lepas, sia pigi Langkawi dengan officemate sia.. Pigi tengok LIMA 2011... Lepas tu kan... Sampai sekarang sia sakit jiwa sebab sia tidak beli set pinggan di bawah ni....


Uwaaaaa!!!!! Ada siapa-siapa mau pigi Langkawi dan sudi belikan untuk sia tidak? Uwaaaaa!!!! Murah beb!!!!
Uwaaaaa lagi!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, December 6, 2011

Rawatan rambut rosak/ rapuh/ tua/ berkelemumur/ gatal

5 orang pot pet
Orang cakap, rambut adalah mahkota seorang wanita. Jadinya, samada seseorang wanita itu bertudung atau tidak, kecantikan rambut memang sangat patut dititikberatkan. Teringat dulu-dulu masa muda remaja, rambut cantik jak... Sihat bersinar-sinar (perghhh! SS! hahahahha) Eh! Betullah! Masa muda remaja rambut tidak ada masalah pun. Tidak perlu fikir syampu apa yang bagus untuk menjaga kesihatan rambut.. syampu apa yang bagus untuk elakkan kelemumur... Main bantai jak.. Janji syampu tu mampu untuk dibeli.. Kadang-kadang jak mengada-ngada beli syampu yang mahal sedikit.. hehehhe...Sekarang ni pulak... Bila usia semakin meningkat (belum tua aaaa...), pulak tu dengan rambut yang telah melalui proses rebonding beberapa kali... Huhuhuhuhu... Rambut pun telah rapuh, rosak, tua dan segala term-term yang melambangkan rambut tidak sihat.. Arghhh! Tensi ok!

Makanya, hari tu (dalam beberapa bulan yang lepas), sia asyik google lah produk penjagaan rambut yang berada di pasaran. Tapi, dengan syarat ianya masih mampu dimiliki. Cheapskate kannnnn.....

Errrr.. sebelum sia reveal syampu apa yang sia gunakan sekarang, bagus kalau sia ceritakan dulu sejarah eksperimen penggunaan syampu sia kan?

Dulu-dulu masa belum pandai buat rebonding, sia tidak kisah guna syampu apa. Janji syampu tu tidak terlalu mahal dan tidak mendatangkan kegatalan dan kelemumur.

Tahun 2007, sendiri gatal pigi buat rebonding (ikut trend maaa...) Dapat pakej murah dari Thomas & Guys pulak tu. Dalam pakej rebonding tu pulak, diorang siap bagi free syampu dengan perapi di bawah ni:


Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Spray Conditioner) - 200ml
Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Shampoo) - 250ml

Baunya wangiiiii... Mula-mula guna dulu, rambut sia tidaklah sesakit sekarang. Jadi, masa tu terasa ok. Tapi, bila asyik guna syampu dengan perapi tu, tu yang datang masalah kelemumur pulak tu. Haiyoooo... Memang merimaskan ok! Makanya, sia pun bertukarlah ke Head & Shoulder. Kelemumur memanglah hilang, tapi, masalah kegatalan kulit kepala la pulak.... Rambut pun macam rajin gugur... Kejung macam tangsi pun iya jugak.

Rimas dengan masalah kulit kepala yang gatal, sia cuba pulak syampu di bawah ni. Kak Liza, kawan makcik sia yang suggest syampu ni...

Sunsilk Lively Clean & Fresh

Dan hasilnya, memang sangat memberangsangkan! kelemumur hilang, dan yang paling best, kegatalan rambut pun memang tidak menjadi masalah lagi. Yang syampu ni memang sia syorkan pada wanita-wanita yang bertudung. Sangat sesuai!

Cuma 1 masalah kalau selalu guna syampu ni tanpa perapi (sia dulu memang sangat malas guna perapi ok!), rambut jadi agak kering. Jadinya, siapa-siapa yang mahu mencuba syampu ni, mungkin boleh cuba guna dengan perapinya sekali.

Pada sia yang sudah lama tidak menggunakan perapi dan rambut sudah usang ni... Sia terpaksa mencari alternative lain untuk merawat rambut yang rosak.. Serius sia cakap, rambut sia memang sangat tidak sihat. Sampai ke tahap sia dapat rasa rambut tu rapuh, akar rambut tu macam sangat fragile dan yang paling menyakitkan bila si kecil tu tertarik rambut sia. Adoi! Sakit beb! Terasa macam rambut dengan kulit kepala sekali mau tercabut! Hah! Cuba kamurang bayangkan....

Dan hasil peng google an (ada ka ayat macam ni?) maka sia end up dengan produk-produk di bawah ni:

Schwarzkopf BC Bonacure Time Restore Q10 Shampoo


Yang ni adalah khas untuk rambut yang telah berusia. Kiranya sesuai untuk orang-orang yang berumur 25 tahun ke atas yang merasakan rambut tu sudah tuaaaaa.. hehehhe... Kalau ikut write up pasal syampu ni, ia akan membuatkan rambut sihat dan bersinar/berkilat. Syampu ni manyak wangiiiii.... Kalau pakai ni, biasanya sia akan sudahkan dengan perapi yang murah-murah macam sunsilk... Tidakpun, sia sudahkan dengan Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Spray Conditioner) -macam di atas tadi. Yang ni serius kali pertama pakai sudah perasan rambut jadi lembut dan bersinar-sinarrrrr... hehehhehe... Tapi, memang rasalah perbezaan berbanding pakai syampu yang biasa-biasa tu.


Schwarzkopf BC Bonacure - Repair Rescue (Conditioner) - 200ml

Yang ni pula, sia saja beli.. Kunun alternative conditioner la.. Yang ni sia akan pakai kalau sia guna syampu Sunsilk yang di atas tadi. Pun wangiiii macam yang 2 di atas tu. Dan memang best lah. Rasa rambut tu sihat dan lembuttttt.... Auwwww! Dan sudah pastinya, tiada kekusutan berlaku!

Lepas beli yang di atas-atas tu semua.. Masih tidak puas ok. Maklumlah, orang rambut sudah rosak teruk kan.... Asal jalan-jalan pigi beli barang, mesti mata tu melilau tengok barang-barang penjagaan rambut. Jadiknya, terbelilah jugak yang di bawah ni

L'Oreal Paris TOTAL REPAIR 5 Night Essence – Leave In

Selalunya, sia akan pakai ni kalau sia cuci rambut pada waktu malam. Sia gabungkan samada dengan syampu sunsilk atau dengan Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Shampoo). Hasilnya, memang bagus! Memang rambut akan lebih terurus dan tidak sangkut-sangkut. Memang lain daripada leave in conditioner yang biasa sia pakai. Dan yang paling best, memang tidak ada rasa melekit atau berminyak-minyak. Jadi, tidak risaulah bantal akan jadi kotor atau berbau. Lagipun, baunya pun wangiiiiii...

Bagi ibu yang lepas melahirkan dan punya anak kecil berumur 3 bulan yang asyik main air liur, masalah rambut gugur memang sangat merisaukan. Disebabkan itu, sia pun cubalah pulak beli minyak yang di bawah ni:

Himalaya Herbals Revitalizing Hair Oil


Sia baru jugak guna ni. Jadi, belum boleh komen apa-apa la kan.... Nantilah, bila sudah guna lama sikit, sia tambah review dalam entry ni k!


All in all, dalam masa seminggu dua ni, yang sia perasan adalah kekuatan rambut. Rambut sia tidak lagi terasa terlalu rapuh. Lepas tu, tidaklah rasa bila anak sia tarik rambut tu macam kulit kepala mau tanggal sekali. Kiranya, akar rambut pun rasa kuatlah. Dan yang paling best, kekusutan jugak berkurangan, dan rambut makin cantikkkkk dan lembut! Auwwww! Ni ayat paling berani mati la ni! Hahahahhahha....

Lepas tu, lepas ni sia ingat tidak mau buat rebonding lagi. Lepas ni sia akan disiplinkan diri untuk trim rambut sebulan atau 2 bulan sekali. Lepas tu, sia akan cuba jugak disiplinkan diri supaya tidak malas pakai perapi rambut dan minyak Himalaya tu. Dan petua yang paling mujarab untuk mengekalkan rambut bebas kelemumur, bebas kegatalan, sihat, cantik dan bersinar-sinar ialah:

Jangan gunakan hanya 1 jenis syampu. Campurkan syampu kecantikan dan syampu anti kelemumur dan kegatalan dalam rutin penjagaan rambut.

Contohnya, macam sia, sia akan cuci rambut setiap 2 atau 3 hari sekali. Setiap kali mencuci rambut, sia akan selang selikan syampu kecantikan dengan syampu anti kelemumur. Kiranya, kalau ikut produk yang sia senaraikan di atas tu, sia akan susun rutin seperti di bawah ni:

Isnin: Syampu sunsilk + Schwarzkopf BC Bonacure - Repair Rescue (Conditioner) / L'Oreal Paris TOTAL REPAIR 5 Night Essence – Leave In

Rabu: Syampu Schwarzkopf BC Bonacure Time Restore Q10 Shampoo + Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Spray Conditioner)/ perapi sunsilk

Jumaat: Syampu sunsilk + Schwarzkopf BC Bonacure - Repair Rescue (Conditioner) / L'Oreal Paris TOTAL REPAIR 5 Night Essence – Leave In

Ahad: Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Shampoo) + Schwarzkopf BC Bonacure - Moisture Kick (Spray Conditioner)/ perapi sunsilk

Untuk hair oil pulak, sia gunakan selang seli jugak. Tidaklah tiap-tiap kali basuh rambut tu sia guna. Sebenarnya, selalu lupa jugak guna... huhuhuhuhu...

Harap-harap lepas ni dapatlah sia memilik rambut yang sihat dan bebas kelemumur dan kegatalan macam masa muda remaja dulu-dulu... Sekurang-kurangnya mencuba iya dak?

p/s:
1. Semua gambar adalah ihsan daripada google.
2. Penulisan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Lain orang, lain pendekatan. Jadi, jangan suka-suka hentam Puan Penulis dan cakap Puan Penulis guna terlalu banyak produk untuk merawat rambut ya! Kecik hati Puan Penulis tau!
3. Puan Penulis beli produk-produk tu masa sale. So, dapatlah murah sikit. Dan Puan Penulis pun merancang untuk menggunakannya untuk sekali ini semata-mata untuk merawat kerosakan rambut yang melampau itu. Lepas ini, si Puan Penulis yang cheapskate tu mungkin akan gunakan Loreal saja ka.... Atau mana-mana produk hair care lain yang lebih murah dengan harapan rambut akan kekal sihat dan bersinar-sinar. Tapi, kalau dapat harga murah produk-produk yang bagus, Puan Penulis pasti akan beli lagi! Janji ianya value untuk duit si Puan Penulis! Yeehuuuu!!!


Wednesday, November 30, 2011

Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...

7 orang pot pet

Sebelum sia cuti bersalin bulan Ogos hari tu, sia dilanda rasa kekecewaan memikirkan career development sia di office. Apa tidaknya, masa tu gila banyak pink form keluar untuk pegawai-pegawai yang kebanyakkannya adalah kira junior kepada batch sia yang masuk office ni. Tapi, memang salah sia jugak pun sebab memang tidak pernah mintak untuk ditukarkan. Huhuhuu… Being sia yang tidak suka mengambil risiko, sia takut untuk mintak dipindahkan. Bukan tidak yakin dengan diri sendiri. Tapi, takut apa yang dicari tidak berjumpa dan kemudiannya akan rasa kecewa dengan diri sendiri sebab tidak membuat pilihan yang tepat…

Itu cerita 3 bulan yang lepas….

Cerita minggu lepas pulak… Dalam sibuk-sibuk mengambil alih balik kerja-kerja yang telah lama ditinggalkan.. Lewat petang Jumaat tu, alhamdulillah, sia pulak dapat pink form. Dan yang lebih best nya, sia dapat memangku jawatan yang sedikit tinggi daripada jawatang yang ada sekarang. Syukur alhamdulillah! Ini betul-betul rezeki anak-anak. Dan syukur jugak sebab sia dipindahkan ke cawangan sekitar KL dan cawangan teknikal. Harap-harapnya, dapatlah sia ditempatkan ke bahagian yang betul-betul buat teknikal hendaknya. Dapat 1 bahagian dengan course mate sia lagi bagus!

Akhirnya, penantian selama ini terjawab jugak. Mungkin ada orang akan cakap yang sia ni jenis tidak berani mencuba sesuatu yang baru sebab tidak mintak pindah daripada awal. Lantak kome lah mau cakap apa.. Yang penting, sia percaya dengan semua ketentuan-Nya. Sia jugak telah tunaikan tanggungjawab yang diberikan dengan sepenuh jiwa raga. Hanya DIA yang lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya… Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya….

Jadinya, minggu ni memang sangat-sangat tight sebab besok sia sudah akan lapor diri di office baru... Huhuhuhuhu... Berdebar-debar....


Wednesday, November 23, 2011

Pengalaman bersalinkan Akeel bin Muzamil Azwal

0 orang pot pet
Seperti yang dijanjikan, sia akan story mory pasal pengalaman bersalin anak kedua ni..

Pada 10hb Ogos 2011, sia pigi check up di KKIA Pasar Moden. Masa tu memang langsung tidak ada rasa tanda-tanda bersalin lagi (ceh! Padahal masa tu masih tidak tahu macam mana tanda-tanda mahu bersalin pun)… Jadinya, sia diberikan lagi temujanji pada 18hb Ogos 2011 sekiranya sia tidak jugak bersalin pada 15hb Ogos 2011 (EDD).

15hb Ogos 2011, baby tidak keluar-keluar jugak. Jadinya, pada 18 Ogos 2011, sia pigi check up kali yang terakhir. Hari tu, misi di klinik terus bagi surat untuk rujuk ke hospital sekiranya pada hari ketujuh lewat bersalin (22hb Ogos 2011) baby tidak keluar-keluar jugak.

22hb Ogos 2011, baby tidak keluar jugak.. Huhuhuhuhu… Jadi, mahu tidak mahu, terpaksalah jugak serah diri ke Hospital Ampang. Sampai-sampai di sana, misi-misi macam tidak mahu ambil kes sebab diorang cakap selalunya diorang hanya akan layan kalau pregnancy yang lewat 9 hari. Tapi, sebab sia sudah datang, diorang buat jugak CTG dan periksa jalan dan scan. Lepas scan semua2, doktor cakap, baby ok. Jadi, diorang suruh sia pilih samada mahu terus admit atau mahu pulang ke rumah dulu dan datang semula pada 24hb Ogos 2011 sekiranya tidak jugak bersalin. Dan sudah semestinyalah sia pilih untuk pulang ke rumah kan? Hehehehhe… Dapat aku mc 2 hari! Yeeehuuuu!!!

Maka berseronok2 lah sia duduk di rumah pada 22hb dan 23hb tu… Dalam hati dok mengomel “Ni kena induce macam Aimee jugaklah ni nampak gayanya.. Nasib lah…”

24hb Ogos 2011 – Masa bangun sahur, sia rasa sangat tidak selesa.. Pinggang rasa sakit macam senggugut.. Asyik terasa macam mau membuang air besar.. Masuk tandas, tidak pun membuang… Sebenarnya, sia perasan, daripada jam 2 pagi lagi sia tidur tidak selesa. Asyik terbangun sebab pinggang rasa senggugut tu… Masa tu rasa macam tiap 2 jam terbangun sebab rasa sakit-sakit pinggang.

Jadi, masa sahur tu, makan pun macam tidak lalu… Asyik pegang-pegang pinggang menahan rasa tidak selesa… Sakit makin kerap dalam 7-8 minit. Bila mamak tengok, terus mamak cakap “Mau bersalin lah sudah tu”… Mendengarkan mamak cakap macam tu, En. Suami pulak yang gabra.. Hahhaha… Dan-dan dia suruh terus ke hospital. Tapi, sebab sia sendiri tidak tahu macam mana rasa sakit bersalin, sia macam tidak yakin yang sia akan bersalin pada hari tu. Jadi, sia cuba tahan sakit dan siap-siap mandi dan solat dan suruh En. Suami pergi ke pejabat dulu punch card baru hantar sia ke hospital.

Jam 7.30 pagi sampai di hospital, terus ke kaunter pendaftaran, tapi tutup la pulak. Jadi, sia terus ke kecemasan dan terus dirujuk ke dewan bersalin. Dup dap dup dap jugak rasa. Huhuhuu… sampai-sampai, macam biasa diorang terus buat CTG dan check jalan.. Masa tu bukaan dalam 3cm, sakit dalam setiap 5 minit.. Doktor siap cakap “lambat lagi ni..” Jadi, doktor suruh masuk wad dulu dan tunggu sampai sakit makin kerap dalam setiap 3 minit.

Jam 8.30 pagi sampai wad terus mintak En. Suami belikan makanan sebelum dia beransur pulang ke pejabat. Tinggallah sia keseorangan menahan sakit.. HUhuhuhu…

Masa dalam wad tu memang tidak bercakap langsung dengan rakan-rakan sebilik. Sakit yang datang tiap-tiap kali tidak mengizinkan sia yang sangat peramah ni untuk beramah mesra.. Hehhehe…. Tapi, sia adalah jugak senyum walaupun tawar… Lepas tu, siap psycho budak-budak dalam bilik tu dengar bunyi aaaahhhh… uhhhhh… ahhhhh…. Sepanjang-panjang tuh lah bunyi macam tu menahan sakit yang datang…

Jam 10.30 pagi macam tu, rasa sakit makin sakit… Bangun pun tidak larat… Nasib baik rakan sebilik katil depan tu faham dan terus panggilkan misi. Misi datang check jalan terus cakap bukaan 8cm. Sia sendiri pun terkejut. Dan dan diorang terus tolak masuk bilik bersalin. Masa tu memang sakit sampai rasa macam tidak mampu angkat tangan langsung…

Dalam bilik bersalin, misi check jalan.. Tapi, diorang cakap bukaan baru dalam 5, 6, 7cm. Pulak dahhhh… Sia yang mendengar berserah jaklah… Sakit sudah makin kerap… Dalam hati memang “ahhhh… suka hati kamurang lah mau buat apa pun…” Tapi, tidaklah pulak sia mintak injection ataupun entonoks. Takut lalok dan tidak mampu teran…

Lepas tukar baju bersalin, sia rasa sakit yang amat dan rasa mau meneran sangat-sangat, tapi takut jugak sebab misi cakap bukaan belum full. Tapi, tiba-tiba misi cakap “takpe kalau rasa nak teran, teran je” Erkkk! Pelik pulak sia.. Tapi, disebabkan rasa sakit yang tidak tertahan, sia pun mulalah terannnnn…. Susah jugak… Barangkali sebab sia sudah penat menahan sakit daripada tengah malam tadi… Lepas teran 3-4 kali, keluarlah seorang baby boy yang sangat bam-bam (3.86kg) pada jam 11.24 pagi. Alhamdulillah….. Hilang semua rasa penat masa tu melihatkan baby yang dok meraung kelaparan tu.

Bersalin yang kali kedua ni En. Suami tidak ada di sisi. Tidak ada rezeki untuk lihat anaknya dilahirkan sebab tidak sangka akan bersalin secepat itu… Huhuhuhu… Tidak apalah.. Janji dua-dua mama dan baby sihat… Baby pun tidak banyak ragam kecuali bila laparkan susu.

Dan besok, genaplah 3 bulan usia baby boy yang kami namakan Akeel bin Muzamil Azwal. Alhamdulillah setakat ini adik beradik 2 orang itu nampak boleh ngam. Si kakak sayang si adik, dan si adik tidak banyak ragam bila kakaknya cerewet… Si adik pulak cepat rasa sedih bila kakaknya dimarahi.. Macam paham-paham pulak si kecik tu.. Huhuhuhu….

Alhamdulillah, sia rasa sangat bersyukur dengan hadirnya 2 orang anak pinjaman Allah ini. Semoga sia dengan suami diberi kesabaran dalam kami membesarkan mereka agar menjadi hamba Allah yang soleh dan solehah… Aminnnn…

Tuesday, November 22, 2011

I'm back at the office!

4 orang pot pet

After 90 days of maternity leave, now I’m back to the office to continue the endless routine as a civil engineer… huuhuhuu….

Staying at home for 90 days with kids made me realize that it wasn’t that easy to be a SAHM. It’s so difficult compared to be a working mom. Of course I enjoyed the quality time with my kids. But, I don’t have my own sweet time to use my desktop to update my blog, to open fb using desktop etc. I missed all that… huhuhuhu… That’s y today when looking at my desktop monitor, I feel a bit shock.. Well…. all this while when I was in maternity leave, I only have the chance to open fb and blog using iphone. Its so tiny miny! Have to zoom in and out everytime wanna read the sentences etc… Finally I got my desktop back!

So, how was my 1st day? Hmmmm… A bit busy… Getting the hand over notes from my new colleague at my unit, getting know my new assistant, spring clean my work space and of course my new routine as a mommy to my baby, pumping and pumping and pumping… hahahahhaha….

As for Akeel, I’ve sent him to her onyang’s house yesterday. At 1st, of course he refused to be feeding using a bottle. He rejected the bottle from morning until afternoon… It does made me worried at 1st. I’m started thinking whether he can accept that bottle or not, or he won’t be accepting it until the late evening and waiting for me to feed him directly… Trying not to be worry, I just stayed at my house and keep pray that he could at least try the bottle…

5.30pm, I and hubby went to my in laws house. And alhamdulillah! he finally accept the bottle though he only drink about 6oz on that day. I think, that’s was more than good! At least I don’t have to throw that 100++ bottles of his EBM in the freezer… Huhhhh.. I feel so relieved…

I’m looking forward to see his improvement within these 2-3 days. Hope he could enjoy his time at his onyang’s place. Aminnnn…..




Wednesday, October 12, 2011

Akeel bin Muzamil Azwal

3 orang pot pet
Errrr.... Entry terakhir sebulan yang lepas? Mmmmm... Ndak tau mau bagi alasan apa lagi... Eh! ada! ada! Internet di rumah macam rumah sia ni memang slow wooooo!!! En. Suami puaslah pujuk suruh pasang unifi.. Tapi, Mak aih! punyalah mahai! RM149 sebulan... Kamurang taulah si mamaglam yang kedeks ni.. Memang idaklah.. Sangguplah tunggu internet yang terkedek2 tu... Lagipun, lepas habis pantang ni bukannya akan selalu lepak di rumah pun... Jadi, kesimpulannya, ndak berbaloi! (itu kata2 seorang yang kedeks ya!)

BUkan itu jak, monitor komputer pun buat hal.. Ndak boleh pasang lama2... Ditambah pulak dengan tanggungjawab melayan karenah anak2 yang sudah 2 orang tu..... Paham2 lah kan...

Pada yang sudah tau, sia sudah selamat melahirkan bayi lelaki pada 24 Ogos yang lepas. Bayi yang seberat 3.86kg itu telah dilahirkan secara normal. Dan kali ini si mama telah merasai contraction yang orang dok cakap2 tu... Mak Aih! Mak sanggup lagi induce, terus terang! BUkan apa, kalau induce tu sakitnya lebih tapi sekejap, 2 jam sakit, setel! Yang contraction ni, daripada jam 2 pagi, jam 11.24 pagi baru melahirkan.... Phewww! menahan sakit contraction tu, perghhh! Macam tobat mau bersalin lagi pun ada (buat masa inilahhh.. hehehhe)... Dan yang paling terror, bersalin tanpa mengambil sebarang ubat penahan sakit tuuu... Sia sendiri pun macam kurang percaya... Tapi, memang seksa! Nantilah kalau ada masa, sia story mory pengalaman bersalin yang kedua ni k...

Yang kedua ni pun lewat jugak daripada tarikh jangkaan.. Tapi, awal sikit daripada kak long nya, 9 hari.. hehehhe, awal 2 hari jak pun... dan hasilnya.....


Mungkin ada yang tertanya2 bagaimana reaksi si kak long bila dapat adik ni... Setakat ni, alhamdulillah, Aimee sangat sayangkan adiknya... Memang ada ciri2 k long yang baiklah... Sejuk hati sia tengok. Cuma kadang2 dia tantrum tu, biasalah kan... Dia belum biasa dengan keadaan mamanya sibuk melayan adiknya. Kesian jugak sia tengok... Tapi, mau buat macam mana kan? Nasib baik si ayah tau main peranan layan si k long... Sob sob sob....





Dan bila sudah berempat ni, memang tiadalah istilah tidur selesa di malam hari kan? Makanya, bersusunlah 4 orang anak-beranak di atas katil yang satu... Si ayah yang paling seksa... Mau pusingkan badan pun susah.. Al maklumlah, ruang yang diperuntukkan kecil, orangnya... (sendiri sambung ayat tersebut.. hahahhaha.. sayang en. Suami!).. Tapi, ya! kami bahagia saja dong! Asalkan anak2 selesa...


Dan kalau ada yang teringin melihat gambar terkini si mamglam... hahhahahahhaha...

Nah!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Apa macam? Ada menten glam? Hahahhaha harun salim bachik!

Ok, ok cukup melalut di petang hari.. Last but not least, enjoice gambar Akeel bin Muzamil Azwal yang terkini masa majlis akikahnya pada 8 Oktober yang lepas.... Daaaaa....

Monday, September 12, 2011

I miss u so much 'Am I Glam Enough? :P'!

4 orang pot pet
Uwaaaa!!!!! Rasa sungguh rindu sama kamu wahai blog ku sayang!!!!!

Macam-macam mau dimengarutkan... Tapi, sia belum dapat access ke desktop. En. Suami la ni... Janji utk dapatkan access internet ke desktop tu entah bilalah agaknya akan ditunaikan... Haih! Jadinya, sehingga sampai ke saat tersebut, sia akan bersiaran menggunakan phone sajalah... Takdak gambar, hanya ada perkataan semata sajalah... Bosan... Bosan....

Sehingga itu dululah... Lain kali sia tulis lagi... Daaaaaaa...

Friday, August 5, 2011

Happy Ramadhan & Aimee's birthday party

5 orang pot pet

It’s the 5th day of Ramadhan today. I think, it will never be too late to wish everybody a Happy Ramadhan…. May Allah give us the strength to go thru this month and give us the opportunity to gain as much pahala throughout the month, insya Allah!

As for the mak buyung, alhamdulillah… I haven’t missed any day of fasting yet… Hope Allah will give me the energy and always let me and the baby inside stay in a healthy condition while we fasting.

Since I’m now almost reaching my due date, I’m expecting that I will not be hosting any buka puasa event at my house for this year. So, I and hubby will be only buka puasa at my in law’s place or other family’s places all over Klang Valley and Bentong as well (insya Allah on this coming Saturday if I haven’t delivered yet).

And when I say no buka puasa event that means there will be no Raya Open House as well… Well… That time, I’ll be in my confinement month… So, mama glam have to get as much rest as she can get at that time…

So, since there will be no Raya Open House at our house this year, last week I held a birthday party event and invite almost all my friends and families to come over to our house to celebrate Aimee’s 2nd birthday… We invited more than 200 people including adults and children… And alhamdulillah…. Lots of people came and make our house so full on that day. And the most important thing, the birthday girl so happy to see lots of her friends came to our house and celebrating her birthday together. As a parent, that will be more than enough to pay off the tiredness when holding such an event…

So, to families and friends who could make it on that day, no words can describe how we appreciate your time for coming over to celebrate our princess birthday. Thank you so much and we hope you all having a good time and enjoyed the simple food that we serve you. And please forgive us if we lack of anything during the party ya! Again, we really appreciate it! So much!

Ok, so, to those who can’t make it on that day, no worries… There are no heart feeling at all. We understood that some of you have to attend to other function and family gathering as well… So, Insya Allah, if we were to hold a same event next year, you are more than welcome to come over ok!

So, you all, enjoy the piccas during the event ya!



The birthday girl


Roti jala and samosa sponsored by my in law


Nasi ayam and soto made by the mak buyung


Tree of balloons by mak buyung


The birthday cake


Choco candy sponsored by Puan Suhaini and hubby


Birthday girl with her butterfly wings


At 1st, she like so shock seeing so many people singing a happy birthday song for her.

After a while, she was so happy with the happy birthday singing!


Cake cutting session


Some of the party photos:









This pic really shows how she enjoy her day


Aimee and her presents (minus the swimming suit from her aunty Eikyn and uncle Syam)


Present from us for her (the yellow bag)


LAst but not least, a happy mama and ayah with the birthday girl


Wednesday, July 27, 2011

Selamat HArijadi ke-2 sayang mama!

6 orang pot pet

Alhamdulillah... Hari ini genaplah 2 tahun umur puteri kesayangan sia dan En. Suami...

Adanya dia dalam hidup kami memang sangat-sangat memberikan seribu satu makna yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata... Walaupun sesusah mana, sekecewa mana, sesedih mana hari-hari dilalui, dia sentiasa jadi pengubat duka lara mama dan ayahnya....

Hadirnya dia juga, hidup kami lebih sempurna sebagai pasangan suami isteri... Lebih bahagia... Lebih harmoni... Lebih-lebih lagi bila dia sudah pandai faham apa itu marah dan sedih... Dialah jadi penghalang kepada konflik-konflik rumahtangga mama dan ayahnya... Sebab dia memang tidak sukakan pergaduhan, dan paling suka kalau mama dan ayahnya bermanja-manjaan walaupun kadang-kadang dia tunjuk jugak rasa cemburu... Iyalah, dia pun mahu bermanja jugak kan.. Hehehhehehe....

Dia adalah anugerah terhebat yang Allah kurniakan kepada kami suami isteri...

Kepada anak mama dan ayah sayang....

Selamat Harijadi yang ke-2 sayang! Mama dan ayah sayang Aimee sangat-sangat! Mama dengan ayah gembira dan bersyukur sebab ada Aimee anak yang pandai dan baik... Mama dan ayah bangga jugak sebab Aimee menunjukkan ciri-ciri seorang kak Long yang baik... Mudah-mudahan Aimee akan berterusan seperti itu ya sayang... Mama dan ayah doakan Aimee panjang umur, murah rezeki, hidup sentiasa diberkati oleh-Nya dan menjadi anak yang solehah ya... Aminnnnn....

Last but not least, meh mama nyanyi lagu onyang nyanyi untuk Aimee k;

Dodoi si dodoi,
dodoilah Aimee...
Aimee yang pandai...
Aimee yang good girl.....



Mama and Ayah love u so much sayang!!!!!!!!!!!!!



Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery