Wednesday, July 27, 2011

Selamat HArijadi ke-2 sayang mama!

6 orang pot pet

Alhamdulillah... Hari ini genaplah 2 tahun umur puteri kesayangan sia dan En. Suami...

Adanya dia dalam hidup kami memang sangat-sangat memberikan seribu satu makna yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata... Walaupun sesusah mana, sekecewa mana, sesedih mana hari-hari dilalui, dia sentiasa jadi pengubat duka lara mama dan ayahnya....

Hadirnya dia juga, hidup kami lebih sempurna sebagai pasangan suami isteri... Lebih bahagia... Lebih harmoni... Lebih-lebih lagi bila dia sudah pandai faham apa itu marah dan sedih... Dialah jadi penghalang kepada konflik-konflik rumahtangga mama dan ayahnya... Sebab dia memang tidak sukakan pergaduhan, dan paling suka kalau mama dan ayahnya bermanja-manjaan walaupun kadang-kadang dia tunjuk jugak rasa cemburu... Iyalah, dia pun mahu bermanja jugak kan.. Hehehhehehe....

Dia adalah anugerah terhebat yang Allah kurniakan kepada kami suami isteri...

Kepada anak mama dan ayah sayang....

Selamat Harijadi yang ke-2 sayang! Mama dan ayah sayang Aimee sangat-sangat! Mama dengan ayah gembira dan bersyukur sebab ada Aimee anak yang pandai dan baik... Mama dan ayah bangga jugak sebab Aimee menunjukkan ciri-ciri seorang kak Long yang baik... Mudah-mudahan Aimee akan berterusan seperti itu ya sayang... Mama dan ayah doakan Aimee panjang umur, murah rezeki, hidup sentiasa diberkati oleh-Nya dan menjadi anak yang solehah ya... Aminnnnn....

Last but not least, meh mama nyanyi lagu onyang nyanyi untuk Aimee k;

Dodoi si dodoi,
dodoilah Aimee...
Aimee yang pandai...
Aimee yang good girl.....



Mama and Ayah love u so much sayang!!!!!!!!!!!!!



Monday, July 25, 2011

Prosedur Pengambilan Pembantu Rumah Asing (PRA)

91 orang pot pet
Hari tu sia ada kecoh pasal sia sedang pening dengan urusan visa saudara mamak yang akan bantu menjaga anak-anak sia kan? Alhamdulillah, borang-borang semua sudah di submit ke imigresen… Tinggal lagi tunggu keputusan samada permohonan diluluskan atau tidak…

Jadinya, sebagai panduan kepada diri sendiri sekiranya perlu melalui proses yang sama pada masa akan datang (dan untuk dikongsi dengan kamurang semua yang ingin tahu), sia ceritakanlah serba sedikit prosedur yang perlu dibuat untuk permohonan ni… Ini kira macam prosedur pengambilan orang gaji lah ni… Ataupun kalau di imigresen tu, diorang panggil prosedur pengambilan Pembantu Rumah Asing (PRA). Untuk pengetahuan kamurang, prosedur yang sia buat ni adalah untuk PRA daripada Indonesia ya! Dan permohonan ini valid untuk PRA yang datang sebagai pelawat sosial, bermaksud, PRA datang ke Malaysia hanya menggunakan paspot antarabangsa Indonesia yang valid untuk tinggal di Malaysia selama sebulan.

Antara syarat-syarat penting yang perlu dipatuhi:
1. PRA berumur sekurang-kurangnya 21 tahun.
2. Majikan memerlukan PRA samada untuk menjaga anak yang berumur bawah 15 tahun atau untuk menjaga ibu/bapa yang sakit/uzur.
3. Jumlah pendapatan BERSIH isi rumah majikan adalah sekurang-kurangnya RM3,000.00 sebulan.

Ok, mari sia terangkan proses daripada mula-mula saudara mamak sia sampai di Malaysia, sampailah hari sia submit borang ke Imigresen.

21 Jun 2011 – Saudara mamak masuk Malaysia melalui pintu imigresen di Tawau.
22 Jun 2011 – Ambil gambar paspot saudara mamak sebanyak 4 keping.
– Semua urusan pengisian borang dan penyediaan dokumen yang sepatutnya diselesaikan sementara menunggu saudara mamak sampai di KL.
23 Jun 2011 – Saudara mamak datang ke KL dan tinggal bersama sia sementara urusan permohonan PRA di imigresen.
– Semua urusan pengisian borang, penyemakan kelengkapan borang-borang, fotostat paspot saudara mamak dan mendapatkan tandatangan saudara mamak, tandatangan saksi-saksi diselesaikan.
24 Jun 2011 – Matikan setem untuk borang Personal Bond dan Perjanjian Pekerjaan di LHDN
– Borang-borang yang telah lengkap di submit ke Jabatan Imigresen.


Nampak tidak apa yang sia cuba sampaikan melalui kronologi proses di atas? Untuk permohonan PRA yang datang ke Malaysia menggunakan pas lawatan sosial (datang ke Malaysia menggunakan paspot antarabangsa sebagai pelancong la), PERMOHONAN HENDAKLAH DI SUBMIT KE IMIGRESEN DALAM TEMPOH 7 HARI KEMASUKANNYA. Maksudnya, dalam contoh kes sia ni… bila mana saudara mamak masuk ke Malaysia pada 21 Jun 2011, tarikh akhir yang dibenarkan untuk sia submit borang-borang ke Imigresen adalah pada 28 Jun 2011. Kalau tidak submit dalam tempoh tersebut, permohonan tidak akan dilayan.

Ok, sekarang kita tengok pulak dokumen-dokumen yang perlu di submit… Di bawah ni sia bagi contoh pengisian borang-borang sekali. Kalau kamurang tidak puas hati sebab banyak ruangan yang di putihkan (maklumat peribadi maaaa….), kamurang boleh jugak tengok contoh pengisian borang-borang di mana-mana pejabat imigresen ya! Untuk dapatkan borang-borang pulak, pun boleh dapat daripada mana-mana pejabat Jabatan Imigresen ataupun di laman web diorang:


1. Surat Permohonan JP Visa.

nota: Surat ni takdak contoh di pejabat imigresen ya. Sendiri karang ikut sesedap hati. Janji tajuk surat betul, sudah!


2. Senarai Semak – LAMPIRAN 1

nota: item no.8 tu tidak perlu, sebab PRA sudah sampai di Malaysia sebagai pelancong.


3. Borang Permohonan PRA – BORANG PRA 1



4. Borang Permohonan Pas Lawatan – IM.12-Pin.1/97



5. Borang Permohonan Untuk VISA – IM. 38-Pin.1/93



6. Borang Personal Bond yang dimatikan seten RM10.00

nota: saksi dalam borang di atas boleh pilih di kalangan kawan-kawan


7. Perjanjian Pekerjaan oleh PRA yang dimatikan setem RM10.00 (2 set asal & 2 set salinan)





nota: Saksi 1 & 2 dalam dokumen perjanjian pekerjaan di atas boleh juga dipilih di kalangan kawan-kawan


8. 1 salinan kad pengenalan suami & isteri

9. 1 salinan paspot pembantu rumah asing - fotostat muka pertama paspot (mukasurat yang ada detail PRA) dan muka surat yang ada cop imigresen tarikh PRA masuk ke Malaysia.





10. Borang Perakuan Pengambilan PRA beragama Islam – Lampiran B



11. Borang Perakuan daripada Majikan yang tidak menggunakan Agensi berdaftar (permohonan secara individu) – Lampiran C

nota: saksi untuk borang di atas ini akan diisi oleh Pegawai Imigresen semasa submit borang di kaunter


12. Bukti pendapatan tetap suami isteri – 1 salinan penyata KWSP dan slip gaji 3 bulan terkini.

13. Dokumen sokongan untuk tujuan permohonan PRA – 1 salinan sijil kelahiran anak bawah 15 tahun.

14. 1 salinan bil utiliti sebagai pengesahan alamat majikan (sekiranya berbeza daripada kad pengenalan).

15. 1 salinan sijil perkahwinan.


Ok, itu adalah dokumen-dokumen yang perlu di submit ke imigresen... Lepas submit semua-semua dokumen di atas, majikan akan diberikan 1 surat pengesahan penerimaan permohonan (lupa ambik gambar la kawan-kawan) berserta dengan no rujukan permohonan. No rujukan ni penting sekiranya kita ingin menelefon ke Unit PRA Imigresen untuk check status permohonan ( ikut pengalaman sia, unit PRA ni memang susah angkat telefon. Jadinya, untuk check status permohonan, baiklah kamurang datang terus ke pejabat imigresen).

Jadi, bila perlu check status permohonan?

Kalau ikutkan piagam pelanggan Imigresen, keputusan samada permohonan lulus atau tidak boleh diperolehi dalam tempoh 14 hari bekerja. Jadi, kamurang bolehlah check status selepas 2 minggu dokumen di submit. Tapi, ikut cerita-cerita daripada orang lain dan juga berdasarkan pengalaman sendiri, tempoh itu hanya jangkaan sahaja... Selalunya, mesti lebih daripada 2 minggu... Macam sia sendiri, sehingga ke hari ini, telah genap 4 minggu daripada tarikh sia submit borang-borang tu... Jadi, ini bermakna, pas lawatan sosial saudara mamak tu pun sudah tamat tempohnya (30 hari daripada tarikh memasuki Malaysia).

Oleh yang demikian, apa yang perlu dibuat sekiranya keputusan permohonan pengambilan PRA belum diterima tetapi pas lawatan sosial sudah tamat tempoh?

Jangan risau..... Imigresen membenarkan majikan memperbaharui pas lawatan sosial PRA 2 atau 3 hari sebelum ianya tamat. Ini lagi 1 sia mau nasihatkan kamurang. Jangan sekali-kali perbaharui pas lawatan tu terlalu awal. Macam sia hari tu, pas lawatan tu tamat tempoh 21 Julai 2011. Sebab kunun malas mau berulang ke Imigresen banyak kali, sia pun pigilah gatal-gatal perbaharui pada hari yang sama sia check status permohonan iaitu, 14 Julai 2011. Akibatnya, sia telah kerugian seminggu validity pas lawatan sosial, sebab, Imigresen cop balik paspot saudara mamak tu bermula daripada tarikh sia perbaharui dan bagi validity untuk tinggal di Malaysia selama 30 hari daripada tarikh diperbaharui.... Apa punya prosedur pun sia tidak fahamlah... Kalau kita fikirkan logik akal, sepatutnya kalau pas lawatan sosial tu tamat tempoh 21 Julai 2011, bila-bila kita perbaharui, diorang akan bagi tempoh another 30 hari daripada tarikh tamat tempoh la kan? Ini tidak! Aduilah! Sudahlah tu, perbaharui pas lawatan sosial ni bukan free tau! Kena bayar RM100 untuk 30 hari validity.... Hadoilah! Rugi! rugi! Apa boleh buat.......




Jadik, itulah serba sedikit yang boleh sia kongsikan berkaitan dengan prosedur permohonan pengambilan PRA setakat sebelum diluluskan... Minggu ni atau minggu depan sia akan check lagi sekali status permohonan sia tu... Harap-harap semuanya berjalan lancar dan dapatlah tahu keputusan sebelum pas lawatan sosial saudara mamak tu tamat tempoh.. Kalau tidak, mahu melayang lagilah RM100 untuk renewal.....

Nanti bila sudah lulus, sia akan kongsi berkaitan prosedur yang berikutnya ya! Kamurang doakanlah semuanya berjalan lancar dan dapat selesai sebelum si mak buyung ni meletup... Kalau tidak, mahu penin kepala En. Suami den meneruskan urusan yang belum selesai ni... Huhuhuhuhu....


Klik sini untuk bahagian kedua

Thursday, July 14, 2011

Pusing kepala mak!

4 orang pot pet
Terlalu banyak yang bermain di fikiran kebelakangan ni... Kerja, hal peribadi, hal rumahtangga, hal menyambut anak kedua, hal sambutan birthday si kenit...


Ah!!!! Macam2 lah! Kena pulak si mak buyung ni masa mengandung ni otak jenis cepat penat... Tengok fb, pening.... baca blog pening... Jgn cakap mau baca blog orang, tengok header blog sendiri pun kepala naik pusing... Aiseh! Memang kacau betul pembawakan kali ini!

Tapi kan, banyak2 blog yg tidak sempat dijengah, blog si puan mastura dgn si ina achik tu tidak boleh tidak, wajib di click di masa kepala tidak terlalu pusing.. Cuma mungkin tidak tinggalkan apa2 komen saja... Baca tetap baca! Jadinya, kepada ina achik, kalau kamu tu telah mengambil keputusan utk mem privatekan blog kamu itu, jgn lupakan ai tau!

Dlm banyak2 blog yg tidak sempat dibaca, rindu banget dengan blog si lemongrass, blog si DTS tu.... Hmmmm.... Patut sudah lama dapur tidak berapa berasap... Hehehehehee... Alasan! Blog inspirasi memasak tu....

Sekarang ni yg paling dekat utk difikirkan adalah pasal sambutan birthday si minah cilik dengan pasal visa saudara mamak yang akan menolong sia dalam kerja2 rumah dan menjaga anak2... Aduiiiiii, pusing kepala mak!

Dalam mak pusing2 kepala fikirkan itu semua, en. Suami pulak bikin sentap sekejap malam tadi.... Hah! Akibatnya, mulalah si mak buyung yg malas bercakap ni tulis sms sepanjang2 alam untuk ditujukan kepada en. Suaminya... Hey lahhhh....

Bila cakap pasal tulis sms utk luah perasaan ni, baru sia terperasan, lama sudah sia tidak ber sms sms sentap dengan en. Suami... Mau cakap langsung tidak ada arguement, itu adalah mustahil... Mahu cakap sia semakin sabar, hmmmmm, macam tidak masuk akal... Makin malas sentap2 barangkali... Almaklumlah, usia semakin matang, hal kecil2 bolayan sudah! Buang masa aih sentap2 ni...

Tapi kan, hal malam tadi pun, kalau mau diceritakan, bukan hal besar mana pun... Haih lah! Memang betul lah tu en suami ckp sia ni unpredictable... Apa boleh buat? Nasib en. Suamilah dapat isteri macam ni.... Nasib2 pun, anak mau masuk dua sudah ni..... Hahahahahaha harun salim bachik! Sentap2 pun, En. Suami tatap di hatiiiii... huhuhuhuu... biasalah tu luah perasaan sekali sekala....

Oklah kamurang, layan sedikit gambar masa birthday sia Jumaat lepas.... Dapat sebijik kek kegemaran pun cukup happy woooo!





P/s: kalau kamurang mau tahu, ber sms sepanjang2 alam tu adalah cara sia berkonfrontasi dengan en. Suami bila sia ada sesuatu yg mahu diluahkan... Hanya dengan cara itu, pergaduhan kami tidak menjadi lebih buruk... Kalau main cakap depan, mau terbang periuk belanga semua.... Hahahahahha! Lagi 1, anak ayah seorang tu pun tidak boleh tengok mama dengan ayahnya gaduh2 ni... mau dia pulak yang meleleh air mata.. alahai anak dara ayah nan seorang ni....


Friday, July 8, 2011

Mama glam officially 3 series today!

6 orang pot pet

Wah! Tidak disangka umur si mama glam sudah masuk 3 series…. Rasa macam baru jak kemarin dapat kunci emas, rupa-rupanya umur kunci emas itu sudah ditinggalkan… Huhuhuhuhu…

Haish! Apa pulak sedih-sedih sudah masuk 3 series… Happy lah!

Alhamdulillah, sia bersyukur di kala umur menjengah 30 ni, sia mempunyai seorang suami yang penyayang dan sangat mengambil berat. Romantik tarak tapi sentiasa cuba untuk memahami sia yang padanya unpredictable… Dan juga bersyukur diberi kesempatan melihat sendiri anak membesar depan mata dengan sihat dan bijak…. Bakal menimang cahaya mata kedua…. Punya keluarga dan keluarga mertua yang sentiasa di sisi membantu dalam segala hal…. Punya kawan-kawan yang sentiasa menggembirakan… Punya rakan sekerja yang tahu bekerjasama dan saling hormat menghormati…Senang cerita, sia dikelilingi dengan orang-orang yang membuatkan hati sia gembira sepanjang hidup selama 30 tahun di muka bumi Allah ni…Kesihatan pun alhamdulillah… Rezeki yang diberi oleh-Nya pun membolehkan sia dengan keluarga mempunyai apa yang kami ada sekarang, alhamdulillah! Sia bersyukur ke hadrat Ilahi!

Tiada apa lagi rasanya yang sia layak minta daripada-Nya selain daripada memberkati kehidupan bahagia yang telah DIA kurniakan ini, agar di tahun-tahun yang mendatang DIA memberikan sia peluang demi peluang untuk sia memperbaiki diri dan sentiasa mensyukuri segala nikmat yang diberikan… Aminnnnnn….

Hadiah?

Kalau yang sudah mengenali sia, mesti sudah masak dengan perangainya yang tidak kisah samada mendapat hadiah atau tidak pada hari-hari yang istimewa sebegini… Makanya, untuk birthday kali ini, sia juga tidak berharap apa-apa daripada En. Suami dan anak dan keluarga dan kawan-kawan… Cukup dengan setakat ciuman ikhlas daripada En. Suami dan anak tersayang… Dan yang paling istimewa, lagu birthday daripada Aimee;

Happy birthday to you…
Happy birthday to you…
Happy birthday to you…..
Happy birthday to you…. Mamaaaaaa….


Uhuk uhuk uhuk… Sangat terharu ok bila dapat lagu birthday daripada anak sekecil itu… Walaupun mungkin dia tidak mengerti apa yang dia nyanyikan, mamanya tetap emo ok! Dan terima kasih juga kepada En. Suami kerana mengajarkan Aimee lagu tu, walaupun cuma di akhir lagu tu ada perkataan mamaaa… I know you’ve tried your very best to teach Aimee the song kan? Appreciate sangat-sangat tau! Tq abang! I love you very strong lah! =) Muahhhh!

Celebration?

Hmmm… Rasanya, kalau orang tu jenis tidak kisah kalau tidak dapat hadiah, mestilah jugak tidak kisah tidak ada celebration kan? Yup! Sia memang tidak kisah tidak ada candle light dinner bagai… En. Suami beriya juga ajak pergi makan mana-mana malam ni… Tapi, sia serius tidak ada terasa mahu makan di mana-mana.. JAdinya, sia mintak En. Suami belikan kek buah kegemaran sia saja dan makan beramai-ramai di rumah malam ni, cukup! Memang tidak ada perasaan punya manusia huh?

Haish! Sia ada perasaan ok! CUma, sia bukan jenis suka hadiah dan celebration… Cukup dengan orang di sekeliling mengingati dan ucapkan selamat hari jadi, itu sudah lebih daripada mencukupi… Itu sia kira sudah lebih istimewa daripada hari-hari biasa… Syukur….

Jadi, di sini, sia ingin berterima kasih kepada semua yang mengingati harijadi sia pada hari ini. Terima kasih kamurang! I love u all very strong jugaklah! Muahhhhhhh! Dan tidak dilupakan juga, sia berterima kasih kepada mamak kerana melahirkan sia ke dunia ini. Tanpa perngorbanan mamak mengandungkan sia dan melahirkan sia, sudah pasti, tiada tarikh ini untuk diingati dan diraikan. Siapalah seorang anak tanpa ibunya kan? Terima kasih mamak!


P/s: Sepasang telekung baru bersulam idaman hati yang kebetulan baru dibeli daripada Indonesian bolehlah dianggap hadiah kepada diri sendiri di harijadi kan? Jadi, maksudnya, ada hadiah harijadi lah tahun ni ya? Huhuhuhuhuu….


Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery