Monday, April 4, 2011

Kenny rogers dibawak balik ke rumah =D


Akhirnya berasap jugak dapur baru si mama glam. Hari Sabtu lepas tiba-tiba teringin mencuba resepi vanilla muffin yang entah sudah berapa lama disalin daripada internet tu…. Diperap lama-lama dengan alasan “Mama tak reti nak guna oven letrik tuh lah”. Dan pada hari sabtu tu, si En. Suami terajin pulak menggodek manual oven tu. Si mama glam? Jangan haraplah mahu belajar kalau si suaminya yang rajin mencuba sesuatu perkakasan yang baru tu ada. Bergantung harap pada dia sajalah. Sonang cito!

Jadiknya, malam tu campurlah segala bahan yang sudah dibeli… Dan hasilnya, Taraaaaaaa……



Muffin Vanilla ala Kenny Rogers versi kesihatan (En. Suami mahukan versi yang lebih manis. Macam-macam!). Nasib baik menjadi. Berkat rasa ikhlas buatkan En. Suami yang dok mengaum mahukan muffin tu kot! Hehehhehehe….

Resepi? Nah di bawah ni… Copy paste daripada sini. Memang senang yang amatlah membuatnya!


Resepi Muffin Vanilla ala Kenny Rogers.

Bahan-bahan ( 2 dozen muffin ~ sia dapat lebih kurang 30 biji)


* 8 tbsp mentega, dicairkan (Sia guna 1 biji mentega Buttercup 250gm tu)
* 4 cawan tepung (sia guna cawan biasa yang pendek tu)
* 2 cawan gula (sia guna gula pasir halus)
* 2 cawan susu segar (sia guna Duthc Lady Low Fat)
* 4 tbsp baking powder (sia kurangkan sikit lebih kurang 3 s/b rasanya)
* 1 tsp garam
* 2 biji telur (sia guna saiz besar)
* 1 tbsp esen vanilla

Cara-cara

1. Gaulkan kesemua bahan hingga sebati. (Takut tidak menjadi, 1st timer la katakan.. Sia search tips-tips membuat muffin di sini dan sini. Jadi, Daripada terus gaulkan semua bahan, sia ubah sedikit kaedahnya.. Sia cairkan mentega dalam periuk. Angkat, lepas tu gaulkan gula sebati. Masukkan telur, gaul sebati. Masukkan susu dan esen vanilla. Gaul sebati. Dalam bekas lain, sia campurkan tepung, baking powder dengan garam siap-siap sebelum masukkan ke dalam adunan cecair tadi. Gaul rata secepat yang boleh. Siap!)
2. Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
3. Bakar selama 20minit/180C.


Selamat mencuba yang kamurang!


5 orang pot pet on "Kenny rogers dibawak balik ke rumah =D"

iswatie "colours of life" on April 4, 2011 at 10:54 AM said...

wahhhhhhhhhhhhhhhh..tahniah coz berjaya baking muffin

mama glam on April 4, 2011 at 10:58 AM said...

hehehehhe... tq tq k watie.. Lepas ni klu rajin nak cuba resepi red velvet k watie la.. mintak2 menjadi jugak =D

mast@work on April 4, 2011 at 11:59 AM said...

fuiyooo.. terer sudah mama aweng.. nnt aku balik kasi buat untuk aku ek..

empress_azalea on April 4, 2011 at 1:51 PM said...

jiran tetangga jangan dilupaaa!!!

mama glam on April 4, 2011 at 2:23 PM said...

mast: ngeh ngeh ngeh.. no problemos mas! ko sampai umah dulu baru bancuh pun xpe, boleh makan panas2.. hehehhehe...

wani: aiyooo! lupa ada jiran dok bace blog ni... sib baik jiran x bau tengah malam hari tu.. kalau tak, mau wajib hantaq sepiring! ok ok.. lain punya batch, i hantaq sepiring ok!

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery