Thursday, May 31, 2012

Resepi Donut Keju ala-ala Big Apple

10 orang pot pet

Semenjak sia pindah office di MV ni kan, hari-hari lalu Big Apple. 2 kali sehari pulak tu… Masa mula-mula pindah sini, tiap-tiap minggu la beli Big Apple… Masa tu, si minah Aimee la yang paling syiok. Main order jak, malam tu mamanya akan bawak kan donut. Bukan main happy la dia kan, siap tiap kali dapat donut tu akan cakap “hmmm… sayang mama! Tima kasih mama belikan Aimee donut!” hmmmmm, hati mama mana yang tidak cair kan bila anak cakap macam tu.

Tapi, lama kelamaan, tidak boleh jadi, asyik makan donut anak aku ni! Sudahlah memang sudah sedia bam bam.. makin bam bam lah kalau hari-hari makan donut.

Jadi, lama jugaklah sia stop bagi dia makan donut. Jarang-jarang adalah…

Sekali kemarin, masa sia tunggu kawan sia beli makanan di bawah tu, sia sia bersandar di tiang dekat dengan dapur Big Apple tengok pekerja Big Apple tu buat donut, sambil dalam kepala “hmmm.. macam senang pulak buat donut ni…”

Apa lagi, semangat masak-memasak dessert masih on, petang tu jugak beli donut cutter dan bahan-bahan membuatnya.. Sambil-sambil bawak kereta balik rumah siap terbayang-bayang sudah donut cheese dalam kepala… Pulak tu, siap terbayang Aimee cakap “tima kasih mama buatkan Aimee donut! Sayang mama!” Wuwuwuwuuwwuuu… Tambah happy lah si mama!


donut cutter, murah jak pun beli di Bagus


Ok, jangan cakap banyak, nah di bawah ni resepinya, cilok dari Aaain. Tq for the recipe ya Aaain!

Resepi Cheese Donut Lembut ala-ala Big Apple:

Bahan-bahan:
140ml susu
200gm tepung roti
20gm gula
20gm mentega
½ s/k garam
1 s/k yis

Topping:
Susu pekat
Parutan keju cheddar

Cara buat:
1. Masukkan semua bahan dalam BM dan biarkan BM buat kerja menguli setengah jam.

2. Canai doh dan terap menggunakan donut cutter dan susun atas talam non stick. Biarkan mengembang dalam masa 30-45 minit.

3. Goreng donut, dan toskan lebihna minyak.

4. Celupkan sebelah donut dalam sos white topping yang disukai. Kalau takdak, celup dalam susu pekat pun sodap!

5. Akhir sekali, taburkan parutan cheddar cheese ikut suka banyak mana mau…

6. Masuk mulut ngapppp! Sedap sekali!


Donut ni sia buat malam tadi. Dapat dalam 2 pinggan. 1 pinggan sia dengan En. Suami makan. 1 pinggan lagi Aimee share dengan makcik sia. Alhamdulillah, Aimee suka, dan seperti yang dibayang-bayangkan, dapatlah ucapan terima kasih yang sangat mengharukan daripada mulut puteri cilik sia nan 1 tu "Hmmm.. sedap! Tima kasih mama buatkan Aimee donut! Aimee sayang mama!" wuwuwuuwuwu... Mau mengalir rasa air mata terharuuuuuu.... Mama pun sayang Aimee sayang.. Lain kali mama buat lagi ok!

Wednesday, May 30, 2012

Resepi Tat Nenas (Pineapple Jam Tart) Sedap!

5 orang pot pet
Hari tu asyik buat pavlova, akibatnya, bukan main punya banyak kuning telur dalam peti sejuk. Ada dalam errrrr…. 16 biji mengkali.. Ka, 20 biji.... Huhuhuhuhuhu…

Sayang mau buang, sia google lah resepi yang perlukan guna kuning telur. End up, sia jumpa beberapa resepi biskut kegemaran sia. Antaranya, tat nenas (pineapple jam tart). Sia jumpa banyak resepi. Jadi, sia cubalah beberapa resepi (kata banyak kuning telurrrr… hehehhehe)…

Jadi, hari ini sia kongsi resepi yang paling sia suka. Sia combine resepi daripada kak hanieliza dan junjs11. Halal ya!:

Resepi Tat Nenas (Pineapple Jam Tart) – dapat dalam 50 biji

Bahan-bahan pastry:
200gm tepung gandum
1 biji kuning telur
150gm butter
20gm tepung kastad

Bahan inti:
jem nenas secukupnya (sia beli di Bagus yang sudah siap, paste nenas manis, guna dalam 250gm (kalau mau buat sendiri, refer sini)

Bahan glaze:
2 biji kuning telur
2 s/k air
1/8 s/k pewarna kuning telur
*kalau tidak mau guna glaze macam di atas, campurkan terus pewarna kuning ke dalam adunan. Pasti cantik kuning tat tu, Cuma tidak berkilat la kannnn…

Cara-cara membuat:
1. Jem nenas dibulatkan siap-siap seberat 5gm (atau besar 5 sen mengkali), ketepikan.

2. Campurkan semua bahan-bahan pastry ke dalam mangkuk sehingga menjadi doh.

3. Bentukkan pastry ikut suka hati, masukkan inti dan glaze kan.

4. Panaskan ketuhar pada suhu 160 degree selama 15 minit.

5. Bakar tart selama 30 minit.

6. Yeay! Siap untuk dimakan, lezat sekali!


Bawah ni tat yang sia tidak sapu kuning telur. Sedap juga, cuma tidak berkilat lah...

Monday, May 28, 2012

Prosedur Memperbaharui Pas Lawatan Sosial PRA

5 orang pot pet
Klik sini untuk Prosedur pengambilan PRA - bahagian pertama

Klik sini untuk Prosedur pengambilan PRA - bahagian kedua


Seperti yang sia janjikan tahun lepas (pergghhh!!! Tahun lepas punya janji tu….), di sini sia update pulak pasal prosedur untuk perbaharui pas lawatan sosial PRA (pembantu rumah asing).

Ikutkan, stiker pas lawatan makcik sia, patutnya due 20 Jun 2012. Jadi, sia ikut cakap pegawai imigresen tu, renew sebulan lebih awal.

Sia yang tidak tahu prosedur mulanya pagi tu pigilah ke pejabat imigresen untuk bertanyakan prosedur. Iyalah takut ada apa-apa borang yang mau diisi atau ada apa-apa dokumen yang perlu disediakan kan... Bukan main semangat pigi ke Pusat Bandar Damansara, sekalinya sudah pindah daaa opis diorang. Makanya, pusing-pusinglah sia cari opis baru diorang. Tempat tu panggil Kompleks Kementerian Dalam Negeri (lokasinya dekat yang amat dengan Pusat membeli belah Publika di Solaris Dutamas tu). Bawah ni alamatnya supaya kamurang tidak susah mencari macam sia hari tu:


Pejabat Imigresen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Kompleks Kementerian Dalam Negeri (KDN),
No.69,Jalan Sri Hartamas 1,
50480 Jalan Duta,
Kuala Lumpur
Telefon 03-62012423
Faks 03-62011191


Bawah ni pulak alamat CIMB bank terdekat (untuk tujuan buat bank deraf):
CIMB Bank
Solaris Mont' Kiara
No. 15 Jalan Solaris Mon’t Kiara
Mont' Kiara
50480 WP Kuala Lumpur
Tel : 603 6203 7743/45/46/49/51
Fax : 603 6203 7753


Dan yang paling penting sekali, alamat FOMEMA terdekat:
FOMEMA KL Branch
D4-3A-8, No.1, Jalan Dutamas,
Solaris Dutamas,
50480 Kuala Lumpur
TEL: 03-6205 4111
FAX: 03-6207 8570


Sebenarnya, prosedur perbaharui ni lebih banyak senang daripada prosedur buat kali pertama. Tapi, sebab sia tidak biasa, makanya ambil masa yang lama sikit lah. Pulak tu sebab kedudukan pejabat-pejabat di atas ni haaa...

Memang sangat leceh sebab ketiga-tiga pejabat di atas ni letaknya agak jauh kalau dibandingkan dengan masa pejabat imigresen di Pusat Bandar Damnsara hari tu. Jadinya, sia nasihatkan kalau boleh bawak peneman, bawaklah peneman, supaya tidak perlu pening kepala fikir mana mau parking dsb. Serius leceh dan mengambil masa!

Jadinya, hari tu masa sia sampai jak di pejabat imigresen, diorang suruh pigi buat FOMEMA dulu, dapatkan kelulusan FOMEMA baru datang ke imigresen balik.. Ouhhhh, begituuuuu.... Makanya sia pun teruslah ke FOMEMA.

Jadi, bawah ni secara ringkasnya kronologi masa sia perbaharui pas lawatan sosial hari tu:

21 Mei 2012

Pagi: Sia pigi FOMEMA ambil borang, isi borang. Lepas tu, pigi bank buat bank deraf untuk bayar FOMEMA. Lepas tu, pigi FOMEMA balik, daftar, bayar dan dapatkan slip untuk buat pemeriksaan kesihatan. Prosedur exactly sama macam prosedur FOMEMA dalam entry sia yang ini.

Tengahari - petang: Sia bawak makcik sia pigi buat pemeriksaan kesihatan dan X-ray. Selesai… Tinggal tunggu keputusan ujian dalam website FOMEMA.


25 Mei 2012

Tengahari: check keputusan dalam website FOMEMA. Yeay! Dapat keputusan macam di bawah ni. So, boleh terus ke imigresen.



Petang: Tidak perlu isi apa-apa borang, sia terus ke kaunter imigresen bagitahu FOMEMA sudah lulus untuk renew pas lawatan sosial dan ambil nombor. Bila nombor dipanggil, pegawai kaunter hanya akan mintak passport original PRA dan IC majikan. Lepas tu, diorang akan suruh ke kaunter bayar amaun sebanyak RM495.00 untuk bayaran-bayaran seperti di bawah.



Lepas bayar, beri passport dan resit bayaran ke pegawai imigresen yang kita berurusan tadi, dan tunggu.. Lepas lebih kurang 10-15 minit, nama majikan akan dipanggil, dan dapatlah passport PRA dengan stiker MULTIPLE ENTRY VISA yang baru, yeay!



Selesai! Boleh balik dengan riang gembira, dan jangan lupa ucapkan “jumpa lagi tahun depan ya tuan” kepada pegawai imigresen tu.. hahhahahha….

Friday, May 25, 2012

Roti Walnut Bercoklat

0 orang pot pet
Entry ni khas untuk Puan Ayu Fairuz yang nun jauh di Belanda....



Roti Walnut Bercoklat

Bahan2 :
250 ml air
550 gram tepung roti
100 gram butter
100 gram gula
1 pack yis segera (11gm)
1 s/k bread improver
1 s/k bread softener
100 gram walnut ~ di patah2kan
100 gram kismis coklat cip


Cara2:
1. Campakkan semua bahan ikut turutan (kecuali walnut dan coklat cip) di atas masuk dalam bread maker, guna mode dough, tekan butang start. Macam sia punya BM, mode ni makan masa 1 ½ jam. Sebab 30 minit untuk uli, manakala 1 jam untuk doh naik sekali ganda. Jadinya, apa yang sia buat, sia gunakan tenaga BM untuk uli selama 30 minit sampai jadi doh.

2. Lepas tu, sia keluarkan, campurkan doh dengan walnut dan coklat chip, bahagikan 2, dan biarkan doh mengembang sekali ganda di 2 loyang berasingan.


3. Lepas doh mengembang sekali ganda, panaskan oven selama 10-15 minit, masukkan doh dan bakar dalam ketuhar selama 30 minit pada suhu 170 darjah celcius (kalau yang suka roti garing-garing sikit, boleh bakar pada suhu 180 atau 190 darjah celcius).

3. Sejukkan roti dan potong ikut suka hati. Nyummmmm!!!!!!!!!!


p/s: 
1.  Pada yang tidak ada BM jangan susah hati, uli guna tangan pun boleh dong.. Janji semua bahan diuli sampai sebati. Kalau mau jugak ikut macam BM, ulilah sampai setangah jam, kalau larat.. hehehehhe...  

2. Kalau perasan, sebenarnya, resepi roti ni sia olah daripada resepi roti walnut berkismis yang pernah sia buat dulu. Alhamdulillah menjadi dan sedap jugeeeee...

Tuesday, May 22, 2012

Resepi Pavlova Sedap!!!!!!

27 orang pot pet

Di petang yang mendung dingin ni, sia akan berkongsi resepi dessert kegemaran sia yang paling terbaru. Siapa yang friend dengan sia di FB mesti tahu hari tu sia kecoh pasal asyik buat dessert ni tidak menjadi.. Huhuhuhuu….

Ya! Tidak tipu, Sia yang memang ilmu baking membaking tidak berapa gah ni memang terpaksa cuba berkali-kali baru jadi… Sudahlah ilmu tu kurang di dada, pandai-pandai pulak tu derhaka resepi.. huhuhuhu.. Akibatnya, lepas buat kali keempat baru jadi! Yeay! Memang happy habis ok! Habislah telur di rumah tu dibuatnya.. Hahahhaha…

Sebenarnya kan, kali pertama sia makan pavlova ni masa mini reunion budak2 UTM tahun 2009. Masa tu buat di Alexis… Masa tu sia sedang sarat preggy kan si Aimee.. Macam-macam makan hari tu, jadi tekak orang kampong ni ala-ala makan macam “apalah bendalah ni?” Memang tidak feel dan tidak terasa mahu lagi dan lagi dan lagi…

Sekalinya, 2 minggu lepas tidak silap, officemate sia ni ada beli dari dari website ni. Kami ni dapatlah makan sepotong.. Masa pavlova tu masuk mulut, perghhhh!!!!!! Terasa macam “Huuuuuuuu!!!!!!!!!!! Ni semua aku punya! Aku tidak mahu kongsi plssss!!!!!!!!!!! Serius sedap gilak ok!!!!!!!!!!!”

Makanya, dan dan itu jugak tanya ke officemate tu mana beli… Dia pun bagilah url website di atas tu… Godek punya godek, dia ada bagi resepi sekali tuuuu….

Apa lagi… Cubalah…… Sedap kau!!!!

Out of sebiji pavlova tu, Setengah sia makan, suku bagi orang di rumah sia makan, suku lagi, bagi in law sia.. huhuhuhu.....

Nah! Sia kongsikan resepinya di sini, sia modify sikit. Halal ya yang empunya! :


Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur
1/2 cawan gula (sia blend) - resepi asal guna 1 cawan
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

250ml whipping cream
1 1/2 sudu besar gula
1/2 sudu teh esen vanila


Buah-buahan hiasan (potong ikut bentuk yang disukai):
4 biji buah strawberi
1 biji buah kiwi
6-10 biji buah anggur
1 biji buah markisa (kalau ada)


Cara-cara buat pavlova:
1. Pukul putih telur sampai menjadi soft peak. Sia guna stand mixer jak, senang ;)

2. Lepas tu, masih dalam mode memukul, masukkan gula sesudu demi sesudu sampai habis. Pukul sampai jadi ‘meringue’ atau bahasa mudahnya, bertanduk. Refer gambar di bawah contoh-contoh adunan telah bertanduk.


Bila mencapai meringue, adunan tidak akan tertumpah kalau terbalikkan mangkuk.


3. Lepas tu, masukkan pula esen vanila, dan pukul sebati.

4. Matikan mixer, masukkan pula cuka dan tepung jagung dan gaul sebati menggunakan senduk kayu.

5. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 150 degree celcius.

6. Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak (Sia gunakan acuan kek 8 inci) Tuangkan adunan ke dalam bulatan yang telah dilukis cantik tadi. Pandai-pandailah cantikkan adunan tu ya….

7. Bakar adunan selama 1 jam.

8. Bila oven berbunyi, tutup api oven, bukak sedikit pintu oven, dan biarkan pavlova menyejuk di dalam oven selama lebih kurang 1-2 jam.



Cara-cara buat whipping cream:

1. Pukul whipp cream dengan gula dan esen vanilla sampai kental.

2. Masukkan dulu dalam peti beku selama ½ jam sebelum di picitkan ke atas pavlova. Senang cerita, sebaik-baiknya buat whipping cream lepas pavlova sudah masak atau bila mahu makan pavlova tersebut. Kalau tidak, nanti whipp cream tidak nampak cantik…



Sia cakap awal-awal ya, membuat pavlova ni mudah sebenarnya,  

TAPI!

Hah! Besar tapinya tu…. Jangan sekali-kali cuba menderhaka sebarangan resepi asalnya ya…

Ini adalah antara pantang larangnya (copy dpd website di atas):
1. PAstikan langsung tiada kuning telur yang termasuk dalam putih telur yang ingin digunakan.
2. Telur mesti dalam suhu bilik.
3. Peralatan digunakan kering dari sebarang kesan air atau minyak.


Untuk pantang larang tambahan (ni base on eksperimen sia yang tidak menjadi.. huhuhu):

1. Jangan sekali-kali suka-suka hati tukar gula tu daripada gula biasa ke gula perang (brown sugar). Kalau tukar jugak, nah! Ambik kau hasilnya akan jadi seperti di bawah. Pavlova tidak akan keras, sebaliknya akan jadi spongy dan kecutttttttttt…..


Sebelah kiri: pavlova yang menjadik,sebelah kiri pulak pavlova yang guna brown sugar, mengecutttttt....


2. Jangan sekali-kali ambil jalan mudah gunakan acuan untuk bakar pavlova.




Konon supaya dapat bentuk bulat yang cantik ya? JANGAN! Kalau buat jugak, dia akan jadik seperti di bawah!

Kan huduh rupanya tuuuu.... tiba-tiba dangggg! Puppp terjatuh sepelepup adunan tu!


 
Ni gambar pavlova bakar guna brown sugar + guna acuan pulak tu... Terbaik!!!!! Memang huduh!




Ni pulak rupa pavlova yang guna brown sugar tu.. Bolehlahhhhh...


3. Jangan kurangkan lagi sukatan gula daripada yang sia guna di atas. Kalau tidak, pavlova akan tidak mengeras dengan cantik. Paling bagus cantik kerasnya kalau guna 1 cawan gula lah.. Tapi, serius manis gilak! Jadi, pada yang kurang suka manis-manis, guna sukatan di atas pada sia sudah ok.



Ni gambar pavlova yang menjadi. Bakar guna gula biasa dan tidak menggunakan acuan. Bentuk free hand.


Dan ini adalah end product nya........



Serius sedap wa cakap lu!!!!!!



Wednesday, May 9, 2012

Biskut Cornflakes Rangup Sekali!

2 orang pot pet
Hari ini sia mau kongsi resepi biskut raya.. Hehehhhe.. Puasa pun belum, sudah sibuk pasal kuih raya kan…. Tidak kisahlah kan… Sebenarnya idea ni datang sebab anak dara sia si Aimee tu asyik sibuk ajak sia main tepung.. Balik2 dia cakap dengan sia “Mama, jom kita buat tepung” Mengkali sebab kebelakangan ni dia asyik tengok sia di dapur dengan tepung, buat roti lah, buat pizza lah… Semuanya kan berkisar dengan tepung.. Tu yang dia bersemangat mau main tepung tu…

Pikir punya pikir, sia rasa buat biskut dengan Aimee adalah sangat fun! Jadinya, sia pun carilah resepi buat biskut. Sebabkan rumah sia kebetulan ada banyak cornflakes yang tidak termakan, dan kebetulan sia pun memang suka makan biskut cornflakes, maka sia pun google resepi biskut cornflakes dan dapatlah resepi ini & ini.

Cuba punya cuba, sia come out lah dengan resepi di bawah ni. Ni kira modify ikut rasa suka tekak sendiri lah. Halal ya kak Fidah dan Kak Besah!


Biskut Cornflakes Rangup Sekali!
Kos: Lebih kurang RMXXXX (dapat dalam +-150biji yang comel-comel)

Bahan2 :


240gm mentega
150gm gula perang
2 biji kuning telur
150gm tepung naik sendiri @ [tepung gandum + ½ st membukit baking powder]
150gm tepung jagung
6 cawan cornflakes



Cara2:


1. Kacau sebati menggunakan senduk kayu mentega dan gula. Kemudian masukkan pula telur dan kacau sebati lagi.

2. Masukkan pula tepung naik sendiri dan tepung jagung dan kacau sebati.

3. Akhir sekali, masukkan cornflakes dan kacau guna tangan sampai semua cornflakes bersalut tepung.

4. Bulat2kan adunan sebesar duit 20 sen dan susun di atas dulang pembakar. Ratakan sikit guna jari.

5. Panaskan ketuhar pembakar pada suhu 150 darjah celcius selama 15 minit.

6. Bakar biskut selama 30 minit, sejukkan dan boleh dingap krupp krappp krupp krappp rangup sekali! Yummeh!

Inilah hasilnya dengan bantuan anak dara ai tuuuuuuu... (yang ni sia guna papercup. Sia nasihatkan tidak payah guna papercup, sangat2 leceh!)

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery