Wednesday, May 4, 2011

So, how was my 1st day yesterday?


Alhamdulillah kemarin berjaya jugak sia menghabiskan puasa pertama yang sangat mencabar itu! Ini bermakna, ada lagi 28 hari untuk diganti…. Uwaaaa!!!!!!!!! Banyak tu…

Kemarin masa puasa pertama tu lah rasa macam di mana-mana ada gambar makanan… Bukak FB, bukan main banyak gambar makanan. Blog pun sama… Kejam sungguh! Yang paling banyak tayang gambar makanan adalah FB dan blog k Aishah!!!!!!! Uwaaaaaaaa!!!!!!!!!!! K Aishah sungguh kejammmmmmmmmm!!!!!!!!!!!

Jadi, macam mana sia melalui hari kemarin dengan berpuasa? Ouh! Sangat mencabar!!!!! Jam 5 pagi bangun, gosok gigi siap-siap dan muntah siap-siap (Iyalah, sia mengandung ni memang macam wajib muntah di waktu pagi masa gosok gigi). Sahur siap makan nasi bertambah, walaupun lauk setakat ayam segera goreng. Lepas tu, siap bersiap sedia makan sebijik kurma dengan segelas susu. Lepas tu, bantai tidur sekejap sebelum bersiap pergi kerja.

Di office pulak, ya Ampun bukan main lembik!!!! Memang rasa mahu balik rumah dan tidur sepanjang hari saja… Mana kepala sakit, pening, rasa mahu muntah, perut pun sakit macam ada angin. Ouh! Memang sangat mencabar! Akibatnya, pagi tu, memang melepeklah atas kerusi sampai bos datang pun tidak larat angkat muka. Nasib baik bukan datang cari sia masa tu. Tapi, mesti dia hairan jugak dan mengomel dalam hati “apa pasal pulak budak ni tidur masa ni?” Ampun bos!!!! Sia memang tidak larat sangat-sangat. Mau mintak En. Suami datang ambil, En. Suami pulak ada meeting di Melaka. Mahu ke surau, kaki rasa macam ketar-ketar, karang jatuh masa turun tangga lagi naya wei! Makanya, ku gagahkan juga diri paksa tidur atas kerusi walaupun kaki bapak kebas ya ampun! Langung tidak selesa! Baby dalam perut pun bukan main aktif gerak-gerak.. Lapar barangkali...

Lama jugaklah sia paksa diri tidur. Tengahari pun tidak gerak ke mana-mana. Lepas waktu makan tengahari, sia gagahkan diri bangun dan berjalan ke tandas, ambil air sembahyang semua.. Alhamdulillah, badan makin beransur segar sedikit. Tapi, masih rasa macam ~Kalaulah aku dapat balik rumah sekarang ni, kan best!~

Akibatnya, petang tu, sia memang tidak ke mana-mana lepas sampai di rumah. Telefon En. Suami mintak tolong tapaukan apa-apa makanan daripada rumah mertua sia saja. Serius rasa macam tenaga sangat perlu disimpan untuk bangun setakat untuk ke meja makan masa buka puasa. Melampau eh songeh orang berpuasa ni?

Masa menunggu waktu berbuka pun sangat mencabar. Masa tu lah semua iklan makanan nampak sedap. Tengok iklan KCF nampak sedap, tengok iklan Kenny Rogers nampak sedap, tengok iklan air ribena perisa strawberi nampak sedap, dan yang paling tidak tahan, tengok iklan Nesvita pun nampak sangat menggiorkan. Mulalah bayangkan ~sedapnya kalau makan biskut Hup Seng sapu peanut butter, lepas tu minum pulak dengan air nestum panas. Woooowww!~ Hah! Bukan main penangan menunggu waktu berbuka…

Dan akhirnya, masa yang ditunggu pun tiba. Apa lagi, jamu selera dengan lahapnya berlaukkan gulai sardin, masak lemak cendawan kulat, sup ayam, nugget goreng, telur dadar cili api, cheese tart dengan pudding roti berkuah. Dan tidak dilupa jugak, congo bar 2 ketul.. Hehhehehe…

Amekkau! Ni makan ka melantak ni!

Malamnya, sebelum tidur, makan pulak Honey stars dengan susu. Akibatnya, memang tidak laratlah bangun. Terpaksalah paksa rela En. Suami tolong kemaskan dapur.. Hehehhe… Bertemankan anak kesayangannya yang pun memang suka menyibuk. Duduklah dia menemankan ayahnya di dalam sinki sebelah sambil bermain-main air, sementara ayahnya membasuh pinggan mangkuk di sinki yang sebelah lagi. Mamanya memang serius penattttt!

Terima kasih abang dengan anak mama sayang sebab faham dan tolong mama! Mama hargai sangat-sangat! Walaupun orang yang berjanji kunun mahu menemankan si mama berpuasa sekali dok senyap jakkkk.... Janji faham situasi si ibu mengandung yang berpuasa pun jadiklah! Love both of you!


2 orang pot pet on "So, how was my 1st day yesterday?"

aishah zaharin on May 5, 2011 at 11:15 AM said...

aweng.... tidak ada niat mahu menjadi kejam tau! sharing is caring! (tapi akak tau cemana rasa dia)

caiyuk! caiyuK! ganti posa. akak dah merasa marathon ganti posa sebab nifas straight 60 hari. huhu. insya Allah, kekuatan itu akan datang. (tapi serius, nak cakap pun pikir banyak kali sebab takut hilang tenaga. hehe) gud lak!

mama glam on May 5, 2011 at 11:42 AM said...

K Aishah: Tahuuuuu.... Tapi, memang tekanan tengok gambar makan sedap-sedap masa 1st day puasa... Uwaaaa! Hari ni dah ok dah.. hehhehehe

huhuhuhu... tq k aishah.. Memang tengah berusaha keras buat marathon. Dan insya Allah, kalau berjaya dengan usaha ni, tengah bulan Jun dah boleh raya... Yeahhhh! (ceh! Belum raya dah yeah!) Lepas raya, boleh aweng buat marathon pi makan tempat2 yang akak ckp tu... Takpun, weekend aweng x pose... Hehhehehe... Weeewoooo!!!

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery