Kamurang, pernah tidak satu hari, kamurang bangun pagi, tiba-tiba terasa macam kamurang terkejut dengan apa yang kamurang hadap di depan mata? Alaaaa… perasaan macam dalam cerita “13 going on 30” tu… Pernah tidak?
Kemarin sia mengalami perasaan tu… Huhuhuhuhu… Adakah ini adalah perasaan biasa bagi wanita-wanita yang bakal menginjakkan kaki ke alam thirties? Oooopppps! Salah, 25 tahun?
Tapi, betul tau… Pagi tu, masa tu baru jam 5 pagi. Masa tu sia dikejutkan oleh alarm untuk bangun sahur… Bangun-bangun, tiba-tiba rasa macam ~Errkkk! Aku berada di rumah sendiri? Dengan seorang suami dan anak di sisi? Perut pulak sedang boyot membawak anak kedua? Errrrr… Bukankah kemarin aku baru saja berangan-angankan semua ini? Berangankan aku ada pekerjaan yang bagus yang membolehkan aku memiliki semua ini? Punya keluarga sendiri dan hidup di rumah sendiri dengan bahagianya….~ Ouhhhhh… betapa indahnya perasaan pagi tu…. Terasa macam hidup tidak perlu melalui kepayahan untuk memiliki apa yang sedang dimiliki kini. Terasa macam ~kemarin aku tidur masa umur 13 tahun, tiba-tiba pagi ni aku bangun dengan umur 30 tahun dan telah memiliki semua yang baru aku impikan sebelum aku tidur malam tadi~ Ya! Sia bersyukur dengan nikmat yang Kau berikan ya Allah! Sekali sekala diberi perasaan sebegini di waktu pagi yang hening, indahnyaaaaa!!!!!!!!!!!!
Oklah, cukup dengan cerita perasaan indah-indah, hari ni sia ingat mahu kongsi dengan kamurang resepi Ayam Madu Sticky. Sedap!
RESEPI AYAM MADU STICKY (Resepi asal dari hanamemories)
Kos: Lebih kurang RM9.00 (boleh makan untuk 3-4 orang)
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong kecil
*2 inci halia muda - parut
*5 ulas bawang putih - ketuk (sia yang malas ni tumbuk sekali bahan bertanda *)
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar sos tiram
2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2 (sia letak sos ikan saja)
1 sudu besar sos cili dan sos tomato
3-4 sudu besar madu
1/2 sk lada hitam
1/4 cawan air
garam jika perlu
Cara-cara:
1. Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
2. Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak (sia tidak gunakan minyak langsung).
3. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
4. Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
5. Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.
Sedap makan dengan nasi panas! YUmmy!
Selamat mencuba kamurang! Senang banget seh membuatnya!
Thursday, May 19, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 orang pot pet on "Resepi Ayam Madu Sticky"
kilat melekat...
Tu yang buat gambar nampak menawan tu! Ahaks!
Post a Comment