Thursday, May 5, 2011

Laratnya puasa masa mengandung!


Bila sia kecoh-kecoh pasal berpuasa dalam masa mengandung ni, adalah suara-suara yang bunyi sangat concern takut akan effect baby dalam kandungan bertanyakan soalan-soalan

“Takpe ke puasa masa mengandung ni?”

“Tak effect kat baby ke?”

“Doktor cakap ape?”

“Janganlah puasa kalau tak larat. Takpe, Allah faham, ganti je lah masa dah deliver nanti”

Dulu-dulu, masa sia mengandungkan Aimee pun sama. Padahal waktu tu, sia setakat ganti puasa 8 hari jak pun. Tapi, memang ramai lah yang risau takut puasa sia tu akan effect ke baby yang dikandung. Takut tidak cukup zat lah.. Takut perkembangan baby tidak sempurna lah dsb… Tapi, alhamdulillah, masa tu sia berjaya menggantikan kesemua 8 hari puasa yang sia tertinggal sebelum sia bersalinkan Aimee tanpa ada sebarang masalah…

Jadi, bila kali ni sia cakap sia perlu ganti sampai 29 hari, lagilah ramai yang sangat concern dan bagi nasihat supaya jangan paksa diri untuk ganti puasa dan lagi sekali nasihat supaya ganti balik masa lepas deliver

Ok, biar sia kongsikan kenapa sia beriya-iya jugak cuba gantikan puasa sebelum bulan puasa tahun ni.

Kalau pada kamurang yang tahu, masa sia bersalinkan Aimee, masa tu memang dekat gila dengan bulan puasa. Kunun masa tu ingat dapatlah setakat berpantang selama 44 hari, dan dapatlah puasa sekurang-kurangnya separuh bulan. Tapi, malangnya, ditakdirkan Allah, darah nifas sia keluar tidak henti-henti selama 60 hari. Makanya, sia memang langsung tidak berkesempatanlah berpuasa pada bulan Ramadhan tahun 2009 tu.

Lepas saja raya, sia memang kunun berazam untuk menggantikan terus kesemua 29 hari puasa yang telah ditinggalkan. Maka, bermulalah usaha sia untuk berhadapan dengan hari pertama puasa. Dan setiap kali itu juga, usaha sia gagal. Kenapa? Mungkin ada yang akan cakap “Alah, mengada-ngada.. Dulu masa mengandung, boleh pulak senang-senang ganti puasa takde masalah. Ni dah tak ngandung, liat pulak nak puasa”

Sia cakap terus teranglah, pada yang tidak ada pengalaman menyusukan anak, jangan cakap banyak! Ikut pengalaman sia sendiri, pada sia, berpuasa semasa menyusukan anak adalah lebih susah berbanding berpuasa semasa mengandung. Yang sia cakap ni adalah menyusukan sepenuhnya anak ya. Bukan menyusukan anak setakat pada waktu malam, dan pada siangnya si anak tu minum susu formula. Ini stok yang siang mengepam susu untuk bekalan susu si anak semasa si ibu bekerja pada hari-hari esoknya, dan pada malamnya pula, si anak breastfeed direct, dan pada hujung minggu dan cuti, si anak langsung tidak menyusu melalui botol tetapi direct breastfeed kepada ibunya.

Jadi, setelah berusaha keras untuk menggantikan sebanyak 29 hari puasa pada tahun lepas, sia hanya berjaya menggantikan sebanyak 7 hari sahaja! Yes! I’m not kidding you! Ini bermakna, berbaki lagi 22 hari yang perlu diganti, tambah pula dengan 7 hari yang sia tidak dapat berpuasa kerana sakit perempuan (period lah tu..) masa bulan puasa tahun lepas. Jadi, jumlah semua yang perlu diganti balik sebelum masuk bulan puasa tahun ni, balik semula ke 29 hari!! 7 hari ganti puasa seperti biasa, dan lagi 22 hari ganti puasa + fidyah…

Mungkin ada yang tertanya-tanya, kenapa dapat ganti sebanyak 7 hari sahaja? Pada yang tidak pernah merasa berpuasa masa menyusukan anak, biar sia kongsikan. Masa menyusu badan penuh anak, seseorang ibu memang akan sangat sangat sangat cepat berasa lapar. Iyalah, bayangkan kalau dalam sehari perlu pam keluar sampai 20 Oz susu... Ianya tidak sama seperti mengandung. Anak dalam kandungan tidak perlukan makanan sebanyak anak yang telah lahir. Jadi, tahap kelaparan pun memang sangat sangat berbeza. Jadi senang cerita, kalau seseorang ibu itu berpuasa semasa ia menyusu badan anaknya, ia memang akan sangat sangat memberi kesan kepada penghasilan susu yang akan diperolehi pada hari si ibu itu berpuasa. Walaupun si ibu telah bersahur, tidak banyak, sikit pasti akan mengurangkan pengeluaran susunya pada hari tersebut.

Jadi, kalau setakat menggantikan puasa dalam 7-8 hari, mungkin si ibu boleh dengan mudahnya menggantikan puasa tersebut sepanjang masa setahun sebelum tibanya bulan puasa yang seterusnya, dengan menggantikannya mungkin sehari sebulan macam tu... Tapi, kalau sudah sampai 29 hari..... Pulak tu, masa tahun 2010 tu pulak sia jugak terpaksa tinggalkan Aimee untuk tempoh 16 hari berturut-turut, memanglah production gila down yang amat. Disebabkan itu, tidak mahu tidak, terpaksa jugak sia berhenti daripada menggantikan puasa demi untuk mengadakan stok yang ala-ala cukup makan untuk Aimee pada tahun lepas. Dan akibatnya, berbakilah lagi 22 hari untuk digantikan....

Jadi, setelah melalui pengalaman betapa susahnya untuk menggantikan puasa semasa menyusukan badan, dan sia juga memang merancang untuk fully breastfeed anak yang kedua ini, maka, mahu tidak mahu, sia harus kuatkan azam untuk menggantikan puasa yang berbaki 29 hari itu sebelum masuk bulan puasa pada tahun ini. Ditambah lagi, EDD untuk anak yang kedua ni adalah pada 15 Ogos 2011, iaitu, di tengah-tengah bulan puasa pada tahun ini. Kalau ditakdirkan sia terbersalin awal? Nah! Amekkau! Mahu tambah lagi 30 hari dalam baki 29 hari tu? Bila mau ganti tu? Lepas bersalin masa menyusukan badan anak kedua? Atau tunggu lepas anak kedua habis menyusu badan masa umurnya 2 tahun?

(22 hari ganti puasa + fidyah untuk 4 tahun) + (37 hari ganti puasa + fidyah 3 tahun).

Fuh! Gilak belambak tu! Itu untuk kiraan kalau tidak mengandung lepas anak kedua cecah umur 2 tahun tu. Kalau mengandung? Hah! Sendiri jawab! Yang fidyah tu senanglah nak membayornye… Yang puase nye? (bace macam loghat orang perak) entah bilalah baru dapat ganti semua-semua tu…

Bila sia cakap macam ni, mungkin ada pulak yang cakap, “wah! Beriman nya budak ni” atau “Wah! Baiknya budak ni, berusaha jugak ganti puasa dia yang berlambak tu”. Eh! Eh! Jangan puji lebih-lebih… Sia bukanlah orang yang beriman sangat… Tidak berani mengaku sangat beriman sebab sia memang sedar diri sia banyak kekurangan kalau bab-bab agama ni. Tapi, bila bab-bab macam ni, sia tahu tanggungjawab sia kepada pencipta sia, dan bila DIA memberikan sia kekuatan untuk menggantikan puasa yang bukan sengaja sia tinggalkan, kenapa tidak sia rebut peluang yang diberikan? Kenapa sia perlu berlengah-lengah dan memberikan seribu satu alasan untuk tidak menggantikan puasa tersebut? walaupun kadang-kadang sia berasa sedikit tertekan dengan nasib diri yang asyik terpaksa berpantang semasa bulan puasa, sia masih percaya, ini semua adalah ketentuan-Nya. Hanya DIA yang tahu apa yang terbaik untuk sia bila DIA memberikan sia ujian seperti ini. Dan, apalah sangat ujian sebegini kalau hendak dibandingkan dengan ujian-ujian yang lebih berat yang terpaksa dilalui oleh orang-orang lain kan?

Dan bila sia buat entry sebegini, jangan pulak ada orang yang terasa hati sebab masa dia mengandung, dia langung tidak larat untuk berpuasa. Entry yang sia tulis adalah bagi pihak sia yang rasa mampu untuk berpuasa semasa sia mengandung. Dan doktor dan misi yang menjalankan check up terhadap sia setiap bulan pun merasakan sia tiada masalah untuk berpuasa kerana keadaan kandungan sia ok. Pada yang tidak mampu, terimalah dugaan-Nya dan jangan mengeluh. DIA lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya… Lain orang, lain dugaannya. Tepuk dada, tanya Iman… Dan jangan lupa minta nasihat doktor. Kalau larat, puasa... kalau tidak, gantilah di masa-masa akan datang di mana anda larat untuk menggantikannya. Allah itu kan Maha Memahami hamba-hamba-Nya. Jangan langsung buat-buat lupa terus, sudah! Itu, memang sia tidak tahu mahu cakap apalah kan? (Sia pernah jumpa orang yang macam ni tahu! Nauzubillah kita tergolong dalam golongan seperti ini)


6 orang pot pet on "Laratnya puasa masa mengandung!"

ily♥ on May 5, 2011 at 1:24 PM said...
This comment has been removed by the author.
ily♥ on May 5, 2011 at 1:24 PM said...

uhuh~ mungkinkah sy akan mengalaminye pasni? wlupun EDD awal bln7, tp klu nifas abes lambat, same2la kite ganti puase nnti ye kak..xpe2, ade sifu..nti boleh blaja ngn mama glam...yuhuuu~

mama glam on May 5, 2011 at 3:14 PM said...

Ily: biasenye, paling lambat darah nifas keluar sampai 60++ days.. So, boleh sedia mental kalau2 kene mcm akak.... dan doa byk2 baby x keluar lambat mcm akak dulu... lewat dekat 2 minggu tau.. huhuhuhu...

ily♥ on May 5, 2011 at 9:57 PM said...

tapi kan kak, ade akak kt ofis sy ni, die ckp die kene nifas 3 bulan..adoyai...seksanya nak ganti puase lepas tu..Xpe, insyaAllah Allah akan bagi kekuatan..

mama glam on May 6, 2011 at 8:06 AM said...

Ily: Aiyooooo! Serius? Doalah byk2 Ily.... takut gak eik kene sampai mcm tu...

aku gaban on March 14, 2016 at 7:12 AM said...

kak da abis ganti ka.saya yg bujang pun ada40 hari lgi sebab piriet dan waswas.bila nk gnti selalu batal sebab saya ludah air liur masuk semula la, tekak rasa masin la pedas la.saya fedup saya buka wlupun puasa ganti.

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery