Kemarin jalan-jalan pasar tani…. Macam biasa kunun mahu beli susu jak, tapi, apa salahnya alang-alang singgah, kita round 1 kali itu pasar tani kan? Pun dengan harapan dapat beli mangga epal, boleh buatkan kerabu mangga untuk Puan Ninie si ibu mengandung yang sedang sarat tu… Hehehhe… Ada pun, walaupun dapat yang saiz kecil-kecil macam Puan Ninie.. Hehehhehe… Nanti kita buatkan dan bawak, tak esok, lusa k Ninie!
Lepas tu, sambil jalan-jalan nampak pulak gerai jual jagung… Huish! Lama tidak makan perkedil jagung! (ni panggilan keluarga sia. Sebenarnya, rupa makanan tu macam cucur jagung lah). Apa lagi, belilah 3 bijik, jagung manis pulak tu! Sedapnya!
Balik-balik rumah, semangat terus call mamak mintak resepi.. Heeee…. Nafsu orang berpuasa ni… Sekali dapat bercakap dengan adik perempuan sia, dapatlah jugak resepi. Lepas tu, sia ubah-ubahlah ikut apa yang ada di rumah tu dan juga perlu disesuaikan dengan selera budak minah kicik, in case lah dia tiba-tiba berminat dengan perkedil jagung mamanya kan…
Jadi, kamurang, layan resepi perkedil jagung versi si mama glam ni
RESEPI PERKEDIL JAGUNG
Kos: Lebih kurang RM5.00 (boleh makan untuk 4-5 orang)
Bahan-bahan:
2 batang jagung muda/manis saiz sederhana
2 biji telur saiz kecil
1/5 biji kubis Beijing saiz kecil (sia suka guna jenis kubis ni sebab rasanya lebih manis)
4 batang cili merah
1 labu bawang besar
Segenggam taugeh (sia tidak letak)
1 sudu kecil serbuk lada sulah (sia tidak letak jugak)
1 sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk kunyit
1-2 cawang tepung (lebih kurang)
1 cawan air
Cara-cara membuatnya:
1. Hiris jagung dan ketepikan.
2. Hiriskan halus juga kubis, cili merah dan bawang besar.
3. Pukul telur dan masukkan jagung, kubis, cili merah dan bawang besar, taugeh, lada sulah dan garam.
4. Kemudian, masukkan jagung dan air dan sesuaikan kepekatan. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat. Janji bila cedok guna sudu, senang untuk bancuhan jatuh sendiri (faham tidak? Buat-buat faham sudahlah kan? Huhuhuhu)…
5. Panaskan minyak. Sudukan bancuhan dan goreng hingga kekuningan, angkat, tos dan hidangkan dengan sos kegemaran.
Keluarga sia biasanya makan perkedil jagung ni dengan nasi.. Kira jadi macam lauklah… Tapi, sia malam tadi makan macam tu jak cicah dengan sos cili! Memang yummeh! Pagi ni pun, terbangun lambat, tidak sempat makan nasi, bersahurkan perkedil jagung lagilah jawabnya. Tapi, sia tidak kisah, sebab sia memang suka makan perkedil ni! Slurrrpppp! Hehhehehhe…
Oklah, kamurang, selamat mencuba ya!
Wednesday, May 25, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 orang pot pet on "Resepi Perkedil Jagung"
Post a Comment