Kos: Lebih kurang RM14.00 (boleh makan 3-4 orang)
Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning (lebih kurang 450gm)
1 cwn udang basah (sia guna lebih kurang 20 ekor saiz besar)
1 cwn daging hancur- guna daging yg dah di rebus pun ok juga
1/2 cwn kacang tanah- di goreng dan tumbuk kasar2
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
3 sb sos cili
2 sb kicap pekat
1 biji tomato belah 6
taugeh dan sawi secukupnya - hana tambah tauhu goring (sia masukkan sawi saja)
garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
Bahan di kisar:
4 sudu besar cili kisar (sia tidak letak. Takut pedas Aimee tidak boleh makan pulak)
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu besar udang kering (sia tidak letak)
Cara-cara:
1. Kisar bawang putih, bawang merah dan udang kering sehingga halus.
2. Panaskan minyak & tumis bahan2 yg di kisar tadi hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan goreng lagi.
3. Bila cili dah masak, masukkan daging hancur dan gaul sebati, masukkan udang,biar dalam 3 minit & masukkan sos tiram,sos cili, sos tomato dan kicap. Masukkan kacang tanah yg di tumbuk tadi dan gaul rata. Tambah garam dan gula jika perlu.
4. Masukkan mee & gaul rata,masukkan sawi dan tomato, biarkan dalam 5 minit. Masukkan taugeh dan gaulkan biar rata.
5. Bila rasa dah ok, matikan api dan bolehlah di hidangkan bersama hirisan timun dan hirisan limau kasturi.

Cubalah kamurang! Sedap, lain daripada yang lain!
2 orang pot pet on "Resepi Mee Goreng Bonda"
suap sikit, ngah nganga tgk mee ni, heeee~ order je boleh tak? pemalas ni nak masak, huhuhuhu....
emme: hahahahha.. kelakar! meh suap meh!
Post a Comment