Wednesday, May 25, 2011

Senarai Keperluan Menyambut bayi (Expecting Baby Checklists)


Dulu masa sia mengandungkan anak pertama, sia sudah pernah buat entry ni di blog lama sia. Tapi, tidak pernah sia berkesempatan meng update checklists tersebut sampailah sia terberanak. Begitu juga si Puan Nozie.. Sorry lah sangat-sangat Nozie.. Tak sempat sangat-sangat hari tu...

Jadi, bila perut sudah masuk bulan yang ke-7 ni, haruslah membuat persiapan untuk menyambut orang baru kan... Dulu, sia siap ada print hard copy checklists ni dan tambah-tambah checklists tu menggunakan pen sebab malas setiap kali update softcopynya. Tapi, daripada hari tu, cari punya cari, tidak dijumpai la pulak. Haiyak! Ni mesti kes terbuang masa pindah rumah tahun lepas la ni... Nasiblah...

Jadi, di sini, sia kongsikan apa-apa yang ada dululah ya. Dan sia akan update dari masa ke semasa bila-bila masa sia teringat sekiranya ada apa-apa yang perlu ditambah.... Harapnya, checklists ni bergunalah pada pembaca-pembaca kalian, terutamanya 1st time parents to be (macam Ily?) dan 2nd times (Ninie dan Ainul?), 3rd times parents to be.... Mudah-mudahan checklists ni dapat memberikan sedikit idea akan keperluan-keperluan yang perlu disediakan. Sekurang-kurangnya, bolehlah kamurang plan awal-awal dan bersedia dari segi mental akan kos yang bakal dikeluarkan untuk menyediakan barangan-barangan tersebut kan?

Nota: Untuk gambar barang-barang keperluan tu (sekiranya tidak pasti apakah barangan tersebut), boleh rujuk entry lama sia yang di wordpress ni ya!

Clothing
1. Bodysuits (5-7 pcs) - Yang ni, macam family sia, diorang tidak suka cucu diorang pakai baju macam ni. Jadi kami gantikan dengan baju pasang saja (baju lengan panjang dan seluar panjang). Beli yang 0-3 bulan terus jak.
2. Baby Sleeper (5-7 pcs) - Yang ini pun sama
3. Baby Socks & mittens (5-7 pairs)
4. Newborn Baby Hats (1-2 pcs)
5. Bibs (4-5 pcs) - Yang ini boleh dilengahkan pembeliannya. Sebab macam kes sia, sia hanya perlukan benda alah ni masa baby start makan solid food, iaitu masa baby berumur 6 bulan.
6. Sweater sets (2-3 pcs) - Yang ini, sia rasa, bagi negara beriklim tropika macam Malaysia ni, tidak perlulah...
7. Baby Blanket (2-3 pcs)
8. Kain barut baby (6-10 pcs)
9. Kain batik/kain bedung baby (2-3 pcs)

Nursery basic
1. Crib - Sia tidak beli benda alah ni. Sia gantikan dengan playpan.
2. Crib Mattress (1 pc) - Sia beli yang jenis latex macam yang dicadangkan oleh Puan Mastura
3. Crib Bedding (2-3 sheets)
4. Diapers Changing Table (1 pc) - Yang ni, playpan yang sia beli memang datang bersekali dengan diapers changing table. Tapi, kalau tidak beli pun tidak apalah, katil kita kan ada.. Tukar atas katil pun ok lorrrr...
5. Waterproof Mattress Pad (for diaper changes: 1-2 pcs)
6. Bins (for clothing storage purposes)
7. Baby Pillow (1 pc) - Yang ni sia beli jenis Bumble Bee yang flat latex pillow tu. Nampak macam lebih selesa untuk baby, dan rasanya, boleh mengurangkan masalah ruam di kepala baby, sebab yang jenis ni kan ada lubang-lubang gitu...
8. Wash Cloths (6-10 pcs) - yang ni sesuai digunakan untuk dipin pada baju baby sekiranya baby menyusu menggunakan botol.
9. Playpan (1 pc)
10. Baby Travel bedding set (1 set)

Bathing & Baby Care
1. Baby Bathtub (1 pc)
2. Baby Shampoo & Body Wash (1 pc each)
3. Baby Lotion
4. Baby Towels (2-3 pcs)
5. Brush/Comb
6. Gentle Detergent (for baby’s laundry) - yang ini sangat penting sekali! Kulit baby kan sangat sensitif. Even baju Aimee pun masih basuh guna sabun jenis ni. Sia gunakan jenama Nappikleen
7. Baby Nail Clipper
8. Nasal Aspirator - Yang ni sangat penting masa baby diserang selesema.
9. Digital Rectal Thermometer
10. Minyak telon
11. Baby powder - Yang ni sia tidak guna pun

Feedings
1. Breastfeeding Support Pillow - bagi ibu-ibu yang merancang menyusukan badan bayinya, benda alah ini sangat penting! Ianya sangat-sangat membantu ok!
2. Breast Pump - Pun sangat penting pilih yang terbaik sekiranya merancang untuk fully breastfeed bayi anda. Sia pilih jenis Medela PISA, double electric pump.
3. Nursing Bra (3-4 pcs) - Pada sia, sia tidak suka guna bra jenis ni. Sia lebih suka guna jenis wired bra yang 3/4 cup. Senang untuk keluar masukkan breast, tidak perlu buka tutup butang bagai. Cepat dan lebih selesa dipakai. Idaklah breast tu nampak layuttttttt... Huhuhuhuhu....
4. Milk Collection Shells (to replace breast pad) - Pada yang rajin mengepam susu, benda alah ini mungkin tidak perlu. Tapi, mungkin perlu sediakan sedikit disposable breast pad andai kata anda perlu pergi ke site atau menghadiri meeting/kursus yang menghalang anda untuk mengepam susu...
5. Lanolin Cream - Penting bagi ibu-ibu yang ada masalah pelekapan mulut bayi semasa menyusu badan, especially 1st time mommy... Sia dulu guna jenama Medela, selamat untuk bayi...
6. Bottles & Nipples (6-10 bottles)
7. Dishwasher Basket for Bottles - Sia tidak beli pun
8. Bottle Brush - Beli tapi tidak guna pun.. Sia guna span biasa jak.. Hehhehehe...
9. Bottle Drying Rack - Guna bakul biasa pun ok
10. Bottle & Pacifier Sterilizer - Sia tidak beli pun atas nasihat Puan Mastura. Sia guna kaedah yang beliau cadangkan, didihkan air, matikan api, masukkan botol dan rendam selama lebih kurang 15-30 minit
11. Bottle Warmer - Sia tidak beli. Sia guna kaedah konvensional. Ni pun puan Mastur jugak yang ajar ni. Rendamkan saja botol masuk cawan berisi air yang telah didihkan. Senang dan murah!
12. Bottle wash - Sia gunakan jenama Tollyjoy, the best! Ni pun idea puan Mastur jugak!
13. Termos - Perlu pada ibu-ibu yang menggunakan susu formula

Diapering
1. Newborn Disposable Diapers (1 packs) - Sia cadangkan guna jenama Pet Pet. The best and the most affordable diaper ever! Tiada lagi masalah ruam lampin (Macam iklan berbayarlah pulak.. hahahhahaha)
2. Cloth Diapers (1 dozen) - Yang ni sangat perlu ya ibu-ibu. Banyak kegunaannya ni... Sebagai tuala boleh... Sebagai bedung pun boleh... Sebagai selimut pun boleh... Sebagai penghalang matahari masa travel dalam kereta pun boleh... Macam-macam lah...
3. Disposable Wipes
4. Diaper Rash Cream - macam Aimee dulu, alhamdulillah, tidak ada masalah sangat dengan ruam lampin... Sebab tu sia cakap, pemilihan lampin pakai buang yang bersesuaian amatlah penting ya ibu-ibu sekalian.... tapi, kalau perlu, kamurang boleh ikut cadangan K Aishah, guna jenama Drapolene
5. Diaper pail - Ermmm.... Ni untuk isi baju-baju baby yang kotor lah kalau guna lampin pakai buang...

Baby Soothing & Entertaining
1. Pacifiers - Sia tidak galakkan ajar baby guna benda alah ni...
2. Infant Bouncers - yang ni pun sia tidak galakkan beli. Nurse pun tidak bagi guna benda alah ni.. Otak baby sangat sensitif untuk digoncangkan walaupun menggunakan bouncer yang macam ni...
3. Play mat/Play Gym - Sia tidak pernah beli pun
4. Small Plush Toy

Baby Travel Gear
1. Car Seat - Masa Aimee masih menyusu badan, sia memang sangat jarang guna benda alah ni, kecuali masa travel yang sangat jauh (2 jam dan lebih). Sekarang dia sudah putus susu, dan mamanya pun sedang sarat, memang sangat bergunalah benda alah ni... Akhirnya, ku nampak jugak hasil daripada pelaburan terbesar yang dulunya ku ingatkan membazir itu!
2. Stroller - pada yang suka window shopping dan travel, benda alah ni memang sangat-sangat berguna.
3. Diaper Bag (1-2 pcs) - Perlu masa travel atau untuk mengisi barang-barang anak untuk ke nursery
4. Walker - kalau boleh, tidak payah guna.. Tidak baik untuk perkembangan bayi... Lebih baik biar dia belajar merangkak dan lalui fasa-fasa perkembangannya secara semulajadi... Tapi, kalau terpaksa jugak guna, boleh beli masa baby berumur 5 bulan macam tu
5. Baby carrier - Sia dulu ada beli jenama Comby. tapi, sangat tidak selesa, dan akhirnya, sia tidak guna sangat... Jadi, sia cadangkan kamurang beli yang jenis kain atau jenis baby sling macam tu... Guna kain batik macam orang Indon pakai tu pun kalau pandai lagi bagus... Nampak macam lebih selesa... dan sudah tentunya lebih murah!

Etc
1. Set bersalin - dulu masa Aimee, sia guna set Leesa Formula. Pada sia, tidak ada kesan yang nyata dapat sia rasakan. Jadi, kali ni sia mahu cuba set Nona Roguy. Ramai yang cakap set ni bagus!
2. Duit untuk kenduri akikah
3. Pati Ikan haruan

Beg Hospital Mama
1. IC
2. GL (bagi kakitangan kerajaan yang tidak ada HRMIS)
3. Buku Merah (bagi yang bersalin di Hospital Kerajaan)
Kain sarung
4. Baju tidur berbuka di depan/baju yang cukup besar (senang untuk menyusukan badan)
5. Tuala mandi
6. Pakaian untuk pulang ke rumah (baju mengandung kegemaran anda)
7. Seluar dalam mengandung pakai buang
8. Sikat dan barangan penjagaan diri asas
9. Sweater
10. Stoking untuk mama
11. maternity pad (1 pek yang isi 10 pcs)
12. Selipar
13. Kamera (bagi yang suka camhore.. hahahhhaha)
14. Baju baby (1-2 pcs)
15. Pampers baby (4-5 pcs)
16. Selimut baby (1-2 pcs)
17. Cloth diaper (1-2 pcs)
18. Baby hats (1 pc)
19. Socks & mittens (1-2 pairs)
20. Disposable wipes
21. Makanan
22. Termos (kalau rasa-rasa perlu buat air)
23. Cawan & sudu
24. Majalah
25. Kurma


Ok kamurang, itu sahaja yang dapat sia kongsikan setakat ini... harap-harap ianya dapat memanfaatkan ramai mommy dan daddy to be ya!

6 orang pot pet on "Senarai Keperluan Menyambut bayi (Expecting Baby Checklists)"

::EIDA:: on May 25, 2011 at 2:09 PM said...

1jenis barang pun dayah tak tau macam mane rupanya !! hehhe~

*kalau dayah pregnant, mau dtg bilik kak misah bawak pen, kertas.. HAHA*

mama glam on May 25, 2011 at 2:23 PM said...

hahahhaha.. kelakarlah dayah ni.. xpe, nanti senang2, akak update dengan gambar skali... kot2 i dah xde kat cpum... hehehehe....

ninieZUERYANNIE on May 26, 2011 at 9:12 AM said...

ya-yaaa.. tiba ms nya nak update list.. thnx sbb menyenaraikan sumer brg.. sambil baca entry smbil kepala imagine brg2 kat umah (upsss patutnye dh kena letak dlm beg kat dlm keta dh waktu2 camni.. hehehe)..

mama glam on May 26, 2011 at 10:17 AM said...

Ninie: sambil-sambil tgk list tu, share lah kot2 ada apa2 yang tertinggal... Boleh kita edit entry tu kasi lagi lengkap... Sharing kan is caring....

aishah zaharin on June 1, 2011 at 10:25 AM said...

tambah satu lagi dalam list beg hospital - KURMA. penting untuk energy ibu and untuk tahnik anak supaya mudah hisap susu.

mama glam on June 6, 2011 at 3:35 PM said...

K aishah: tq for the info.. dah tambah dah! =)

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery