Friday, December 3, 2010

Rumah Sewa RM1300 sebulan?


Hari tu (tidak ingat hari apa), sia dengan kawan sepejabat ada berborak pasal kadar sewa bulanan sewa rumah. Topik ni tiba-tiba dibukak disebabkan oleh seorang daripada kawan kami ni sedang mencari rumah sewa yang baru…

Sebenarnya, sebelum-sebelum ni sia sudah dengar pasal cerita kawan kami yang sedang mencari rumah sewa ni… Tapi, tidak pernah pula sia teringin meng komen pasal harga sewa rumahnya, sehinggalah salah seorang daripada kawan kami membuka mulut dan bersuara “Sanggup eik bayar harga sewa rumah setinggi tu? Kalau kita, dengan harga tu, kalau untuk rumah sendiri sangguplah”. Bila fikir-fikir balik, betul jugak kata-kata kawan sia ni. Tapi, mungkin sebab sia tahu kawan sia yang sedang mencari rumah ni jenis yang macam mana, jadi tidak pernah pula sia paculkan soalan seperti itu kepadanya. Tapi, sia adalah menyatakan yang sia pun tidak pernah berhabis banyak untuk membayar sewa rumah selama menyewa dulu… Bukanlah bertujuan untuk meng kondem kawan yang menyewa rumah yang mahal ni, tapi sekadar berkongsi pengalaman kami yang setakat menyewa rumah biasa-biasa saja ni…

Pada sia yang biasa-biasa saja ni, masa masih menyewa, sia ada tetapkan had untuk harga sewa rumah yang perlu sia bayar. Pun begitu, ada faktor-faktor lain yang akan sia pertimbangkan untuk harga-harga yang mungkin melebihi bajet yang telah sia tetapkan. Tapi, sia masih juga tetapkan maksimum harga sewa rumah yang perlu sia bayar mengikut kemampuan sia yang gaji bukanlah banyak mana ni….

Contohnya, masa sia bujang dulu, daripada zaman belajar hinggalah zaman bekerja dan belum berkahwin, bajet sia untuk menyewa rumah hanya setakat maksimum RM250 sebulan. Bermakna, kalau rumah tu sewanya RM500, sia masih sanggup berkongsi untuk tinggal berdua dan membayar RM250 seorang. Lebih daripada itu, sia mungkin akan berfikir 2 kali. Lagi 1 faktor yang sia akan pertimbangkan ialah jarak rumah tersebut dari tempat kerja. Nama pun rumah sewa kan? SUka hatilah mahu pilih di kawasan mana… jadi, kalau sampai RM250 sebulan, sia akan pastikan rumah tersebut adalah yang paling terdekat dengan pejabat yang sia perlu berulang setiap hari… Kalau tidak perlu lalu tol, itu adalah bonus!

Dan lagi 1, seboleh-bolehnya, kawasan perumahan yang sia duduk tu janganlah didiami oleh orang-orang yang tidak bertamadun. Bila sia cakap tidak bertamadun tu, bermaksud kejiranannya suka membuang sampah merata-rata, meludah merata-rata, tuang benda lauk-pauk berkuah yang bukan-bukan daripada atas sampai akan terkena rumah orang lain yang di tingkat bawah, atau yang paling buruk, terkena kereta orang yang parking di bawah…. Kamu fahamlah kan maksud sia? Tapi, kalau sia terpaksa jugak duduk kawasan kejiranan macam tu sebab itu kawasan yang paling dekat dengan pejabat, apa boleh buatkan?

Rumah sewa masa bujang di Wangsa Maju. Duduk dengan kawan-kawan sama belajar. Sewa RM500 sebulan. Rumah kecik. Tapi dekat dengan LRT. Sia bayar RM125 sebulan. Bolehlah.... *pics pinjam dari En. Google


Rumah sewa masa bujang di Jalan Klang Lama. Duduk dengan makcik. Sewa RM350 sebulan. Sia bayar RM150 sebulan. Oklah kan? *pics pinjam dari En. Google


Rumah masa bujang jugak... Kota Damansara... Duduk dengan kakak sama pejabat. Sewa RM500 sebulan... Kongsi duduk 2 orang, so bayar RM250 seorang. Oklah jugak. Persekitaran bersih... Dekat dengan pejabat. Tidak payah lalu tol.
*pics pinjam dari En. Google


Masa sudah berkahwin pulak, sia dengan suami ada 3 pilihan untuk memilih tempat tinggal. Masa tu sia kerja di Shah Alam, manakala En. Suami kerja di Jalan Klang Lama:

1. Pilihan pertama: Duduk di KL (rumah kedua mak pak mertua sia) yang hanya perlu membayar RM350 sebulan. Tapi kedua-dua kami laki bini perlu drive ke tempat kerja sejauh lebih kurang 35km (suami) dan 55km (sia) pergi balik setiap hari, kos lebih kurang RM500 sebulan. Tol pulak, RM6.60 pergi balik, sebulan bersamaan RM150. Jadinya, jumlah kos hidup untuk rumah dan kos pengangkutan ke tempat kerja = RM1000. Tu belum tambah kos penat kena bangun awal untuk elakkan sesak, kos penat memandu jauh-jauh setiap hari, kos sampai rumah lewat petang atau malam sebab kesesakan di petang hari.

2. Pilihan kedua: Duduk di Shah Alam menyewa katakan rumah RM600-700 sebulan. Shah Alam rumah bukan murah ok! Area student tu… Dua-dua pun masih kena drive ke tempat kerja, lebih kurang 20km (suami) dan 5km (sia) pergi balik setiap hari, kos lebih kurang RM200 sebulan. En. Suami kena lalu Tol RM5.20 sehari pergi balik, sebulan RM120. Jumlah kos hidup = RM920-RM1020 sebulan. Ni belum masuk kos penat tempuh kesesakan jalan drive pergi balik (siapa yang duduk Shah Alam dan kerja di KL faham lah maksud sia ni).

3. Pilihan ketiga pulak, duduk apartment yang jaraknya 5 minit berjalan kaki dari tempat kerja En. Suami. Rumah sewa RM650 sebulan. En. Suami tidak perlu drive langsung, sia seorang drive lebih kurang 20km pergi balik, kos RM100 sebulan. Tol plak RM5.20 sehari bersamaan RM120 sebulan. Jadinya, jumlah kos sebulan = RM870 sebulan. Tak dak sesak tak payah bangun awal, paling best!


*pics pinjam dari En. Google


Jadi, menjadi seorang yang realistik, kami sepakat menyewa rumah yang berdekatan dengan tempat kerja En. Suami dan memilih pilihan ketiga yang sewanya RM650 sebulan (seperti gambar di atas), sebuah apartment servis (bukan kondo). En. Suami tidak perlu mengeluarkan sesen pun duit minyak atau tol untuk ke tempat kerja. Manakala sia pula, perlu memandu setiap hari daripada Jalan Klang Lama ke Shah Alam dan lalu 2 tol, tetapi tidak sesak langsung. Jadinya, kan itu lebih jimat daripada kami memilih 2 pilihan yang lain itu?


*pics pinjam dari En. Google

Lepas setahun duduk di Jalan Klang Lama, kami dua-dua orang dapat kerja di KL. Jadinya, genap kontrak setahun, kami pun pindah ke rumah mak mentua sia di KL. Lagilah jimat! Duit rumah murah, RM350 saja sebulan. En. Suami dekat dengan pejabat, lebih kurang 10km pergi balik, sia pun dekat dengan pejabat, lebih kurang 20km pergi balik. Ada jugak lalu 1 tol, pergi balik RM3. Kiranya, kos hidup sebulan memang potong habis lah, jadi lebih kurang RM600 saja sebulan... Alhamdulillah....


Ok, berbalik pada soal kadar sewa rumah, kamu nampak tidak apa yang cuba sia tekankan di sini? Pada sia, bila memilih rumah sewa, bukan sahaja kos sewa rumah yang perlu dipertimbangkan, tetapi juga kos-kos lain yang akan wujud disebabkan oleh pemilihan lokasi rumah sewa tersebut, tol dan minyak untuk ke tempat kerja.. Semua-semua itu perlu dipertimbangkan untuk mengelakkan kita daripada berjimat pada duit sewa rumah, tetapi akhirnya terpaksa berhabis banyak duit setiap bulan hanya disebabkan tambahan kos pada tol dan minyak untuk berulang ke tempat kerja. Ditambah tidak best lagi kalau jalan yang perlu dilalui tu sesak ya ampun! Kan itu tidak berbaloi namanya?

Jadi, kamu-kamu yang sedang mencari-cari rumah sewa, bijaklah memilih. Jangan menyesal kemudian hari, rugi!

Tapi kan kamurang, selama sia duduk menyewa dulu, sia mengaku, sia tidak sangguplah menyewa rumah sampai RM1300 sebulan… Mahal tu!!!! Sia tidak mampu woooooo….. Tapi, kalau untuk bayar rumah sendiri RM1700 sebulan, itu bolehlah sia pertimbangkan dan ketepikan keperluan lain semata-mata untuk adakan duit bayaran ansuran rumah tu…. Huhuhuhuhuhuhu…. Itu kan pelaburan namanya…….


11 orang pot pet on "Rumah Sewa RM1300 sebulan?"

inah yg jeliterr said...

rm1300 sebulan utk menyewa rumah...
huhuhu...minta maaf jaklah...
kondo ka tu?
aku pernah gak duk umah sewa yg mahal2 ni tp ya lah company punya...
maksudnya aku tak pyh kuar satu sen pun...
tp klu aku yg kena sewa sendiri....
aku pun akan pkir mcm ko juga weng...
byk bah tu rm1300...klu rumah tu jd rumah kita sendiri...ok lah...

mama glam on December 3, 2010 at 3:22 PM said...

Inah: Ha ah kondo... Orang macam ni mampulah tu Inah... Orang-orang tidak mampu macam kita jak ndak sanggup.. Kedeks la katakan.. Hahahhahaha....

ninieZUERYANNIE on December 3, 2010 at 3:32 PM said...

hahahahahha isu ini.. uwaaaa.. tu laa. mmg byk kena consider bila nak menyewa.. bukan takat sewa umah, tol minyak pon kena amik kire.. cam umah kite skang nih, sewa mmg murah, 550.. mase dulu2 x nyesal la bayar 2 tol, pergi balik 7.2 sehari asalkan cepat sampai ofc.. tp skang ni x taulaa.. agaknye sume org mampu berkereta, rs menyesal sgt2 kena spend 2 tol tu, jln jam giler.. haaa.. tu yg penah terfikir nak pindah.. tp penyakit M tu amat kritikal..

tp kan, terfikir plak.. umah yg kite beli tuh jauh nak ke ofc.. adekah berbaloi kite beli? spend 1+++ utk umah sendiri mmg berbaloi.. tp sbb lokasi umah tu.. mmmm~~~~

ninieZUERYANNIE on December 3, 2010 at 3:33 PM said...

tetiba: laser nye kawan anda yg bertanya tu..

mama glam on December 3, 2010 at 3:55 PM said...

Ninie: Kan? kan? memang consider btol2... Xpelah, tunggu rumah sendiri siap baru pindahlah.. sabo dulu.... Kumpul duit beli kitchen cabinet.. Hahhahahahha....

Kalau dah namanya rumah sendiri, kena terimalah... mcm kita ni pun, lain kali kalau kena transfer, x ke dah jauh namanya tu?

tetibe: ntahnyer... Hahhahahha. Jom karok! Huar huar huar...

Anis on December 3, 2010 at 4:18 PM said...

biasanye klu sewa kondo smpi beribu nih yg fully/partially furnished depend on location..
klu kondo tu kosong mmg mahal sgt..

mama glam on December 3, 2010 at 4:35 PM said...

btol anis! Memang tu harga sewa kondo pun...

ucufan on December 5, 2010 at 2:31 PM said...

kalau aku.. spend banyak2 kat rumah bukan rumah sendiri ni rasa membazir.. memang la yg mahal tu cantek.. tp pd aku bazir.. kau tau aku sewa sini berapa? 2500.. itu pun rumah setinggan.. illegal.. tp dr aku bazir bayar mahal2 dok apartment.. aku pun keje.. yg ada kucing aku dua ekor yg tido manjang... takpe la.. rumah tak cantek sangat tapi yg penting feel "home" setiap kali balik rumah...

mama glam on December 6, 2010 at 8:59 AM said...

sana memang mahal gile kan sewa rumah? Tu ar, x kisahlah dok umah cemane, yang penting isi dalam rumah bahagia.. Auwww!

noel's on December 8, 2010 at 3:11 PM said...

sonok dengar suma orang dah mampu beli rumah sendiri, bila la i nak ada duit beli rumah sendiri... sob3...

mama glam on December 9, 2010 at 12:24 PM said...

ala ainul... dah beli rumah x semestinya bermaksud dah mampu.. kita ni hah, buat2 mampu jek pun...(hah! kantoi!)lepas tu, dah kena ikat perot.. hahahhaha.. padan muka!

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery