Wednesday, January 19, 2011

Perut makin besar kottttt


Tiba-tiba teringat.....

Dulu-dulu, masa muda-muda, masa baru-baru kahwin, makan punyalah sedikit.....

Kalau makan pagi tu, kadang-kadang, tidak perlu nasi lemak pun tidak apa.. Dapat makan kuih barang sebiji dua dengan air kosong pun cukup... Kenyang sampai ke tengahari...

Kalau makan nasi lemak pulak, paling lebih setakat berlaukkan telur mata sebijik pun sudah kenyang macam apa.. Pulak tu, kalau set yang macam ni, memang confirm lah hanya akan digandingkan dengan air kosong semata-mata... Itupun, tengahari pun masih kenyang dan selalu di skip kan saja lunch tu dan postpone ke malam terus....

Makan tengahari pulak, selalunya sia akan makan nasi separuh berlaukkan sayur tanpa sebarang lauk (ikan, sotong, ayam, ketam dsb). Biasanya sia paling suka ambil sayur dengan tempe, atau tauhu, atau apa-apa saja yang selain daripada lauk-pauk. Air pulak, memang air kosong la... Kalau ambil lauk pulak, memang jaranglah ambil sayur-sayuran... Senang cerita, dapat makan nasi dengan 2 jenis lauk sayuran pun memang cukup sangat-sangat... Tidak berani tambah banyak-banyak... Takut perut meletop!

Cerita malam pulak, kadang-kadang saja makan nasi... Selalunya beli yang ringan-ringan macam kuay tiaw ka, bihun goreng ka, sup kah... Kadang-kadang, skip terus pun ada!

Bila fikir-fikir balik, pelik pulak... Berapa kecik lah perut si mama glam dulu-dulu sampai makan bukan main seciput... Sampai selalulah orang-orang yang makan dengan sia terutamanya masa makan tengahari akan mempertikaikan kenapa sia tidak mengambil lauk dan hanya memakan sayur-sayuran semata... Hadoilah... *Teringat pulak kawan-kawan UTM dulu-dulu paksa makan ikan sebab masa tu sia jarang betul makan lauk-pauk dengan nasi*


Situasi Sekarang pulak? Lagi-lagi bila sudah beranak dan menyusukan anak....

Kalau makan pagi tu, ala-ala wajib nasi lemak dengan 2 lauk... Setakat lauk telur mata tu sorry! Musti mau 2 lauk baru cukup! Kalau di pejabat tu, selalunya lauk paru dengan sotong la.. Kalau weekend pulak, selalu order pada En. Suami lauk paru dengan daging... Kalau kebetulan 1 hari tu En. Suami balik dengan setakat berlaukkan telur mata, mulalah muncung tu panjang sedepaaaaaa.... Protes! Makan pun tidak habis! Kalau makan di kedai, siap order MIlo ais satu! Fuh! Memang heaven habis lah! Kalau dapat tambah dessert kuih-muih macam cekodok atau donut, lagi mantap! Syurga dunia ngko!

Hah! tu cerita makan pagi... Lepas-lepas makan nasi lemak berlaukkan 2 jenis tu, agak-agak tengahari bolehkah kenyang dan skip kan ke malam? Hahhahahahaha... Jangan harap!

Tengahari punya cerita, lain pulak ok!

Tengahari mesti mau makan nasi jugak. Malam pun sama. Tiada satu waktu makan pun yang akan ter miss. Lauk pulak mesti ada ikan ka, ayam ka, udang ka, sotong ka, tambah pulak dengan apa-apa jenis sayur, tambah pulak dengan lauk-lauk lain macam tempe ka, tauhu ka... Senang cerita, sekurang-kurangnya 2 jenis lauk, kalau lapar lebih sikit, tambah lagi 1 atau 2 lauk... Huhuhuhuhuu... Memang makan macam orang kerja buruh kasar, kah kalah lagik? Kadang-kadang budak sepejabat ni pun pelik dengan tabiat makan sia yang asyik lapar tu. Tapi, mana-mana yang pernah bergelar ibu tu, pahamlah... Paling-paling ayat yang diorang keluarkan "Biasalah tu... Ibu menyusukan anak memang macam tu. Banyak perlu tenaga nak hasilkan susu tu"

Hmmmm.. BIla fikir-fikir balik, mungkin betul juga kata-kata kawan-kawan yang telah berpengalaman menjadi ibu ni.. Kah setakat untuk sedapkan hati sedap sebenarnya perut tu memang sudah membesar bagai juara? Tapi kan, betullah... Sia ni memang semenjak bergelar ibu dan menyusukan, makan memang ya Rabbi! Banyak betul! Selera pun luar biasa... Apa-apa pun sedap saja rasa di tekak ni... Tapi, alhamdulillah, berat badan tidaklah naik luar biasa. Maintain (tapi, jangan ingat maintain berat masa sebelum mengandung. Yang itu jangan harap la wei! Tang bola-bola api tu pun sudah berapa kilo untuk tampung susu si anak kan? hahhahaha....)...

Sekarang ni pulak, berbadan dua di samping menyusukan anak... walaweh! Lagilah perut ni berlumba-lumba tunggu makanan apa yang mahu disumbatkan untuk pagi, tengahari dan malam... Tapi, kadang-kadang terkuciwa jugak perut tu sebab tuannya kadang-kadang makan, lepas tu termuntahkan balik. Kadang-kadang kesian jugak dengan si perut ni... Tapi, apa-apa pun, kalau tidak lalu pun, sekurang-kurangnya sia akan makan roti bakar 2 keping supaya tidaklah perut tu berkeroncong sampai buat mata pun tidak boleh tidur malam.. Kalau tidak, macam mana mahu perform di pejabat hari keesokkannya kan? Mudah-mudahan semuanya akan berlalu dengan cepat dan kesihatan sia dengan baby dan suami dan Aimee baik-baik sahaja hendaknya... Aminnnn…


3 orang pot pet on "Perut makin besar kottttt"

ninieZUERYANNIE on January 24, 2011 at 9:28 AM said...

setuju, setuju, setuju!

kalo dulu zaman anak dara sampai lupa yg kite x makan lagi.. kalo zaman dh beranak pinak + tgh mengandung nih, haiii, belum tiba waktu makan pon perut dah hint.. nak buat cane.. hahah..

Rash on January 26, 2011 at 7:19 PM said...

Salam kak amisah =)

sister in law reen kn ni? huhuhu..
rash dgr dr reen kak amisah pregnant baby ke2.. congratz ya ^^
rash msih xde rezeki lg ni =( hmm..
wlupun rash xpregnant lg tp selera mkn mcm yg akak cite tu la.. mmg phm sgt perasan asyik nk mkn tu tp yg pelik nye rash mkn utk sorang.. huhuhu

mama glam on January 27, 2011 at 5:21 PM said...

Ninie: kan? Mak budak lah katakan.... Huish! Kalau kita-kita ni dah habis tempoh nyusukan badan, cemanelah agaknya badan-badan kita ni yek?

Rash: Salam Rash. Betullah tu.. Tq for the wish! Rash jangan penin2 kepala pasal rezeki, bila Allah dah kata Rash & suami dah bersedia, insya Allah, adalah tu.. Jangan pikir sangat... Enjoy masa berdua ni.. Kalau dah beranak pinak, hah! rindu masa berdua-duaan tau! hihihi....

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery