Tuesday, January 18, 2011

Semua cerita dalam 1 entry


Macam-macam berlaku baru-baru ni yang membuatkan sia sangat-sangat tidak ber ‘mood’ untuk meng ‘update’ blog kesayangan. Macam-macam yang mahu diceritakan, tapi….. hmmmm…

Oklah, sia kongsikan beberapa jak lah…. Ada yang manis dan pahit…


Khamis: 13 Jan 2011
Mamak a.k.a mak sia masuk hospital sebab Asma, demam dan paru-paru berair. Sampai ke hari ini masih belum keluar-keluar lagi… Sudah begitu lama mamak tidak masuk hospital, bila jadik macam ni, memanglah sangat-sangat membuatkan sia yang jauh ni susah hati kan? Hanya tangan ditadah untuk berdoa yang mampu dilakukan supaya mamak cepat sembuh dan mampu melakukan aktiviti hariannya seperti biasa… Nasib baik juga ada adik perempuan sia, Adik Darnah, bapak, nenek dan jiran-jiran yang boleh tolong tengok-tengokkkan.. Sia bersyukur ramai yang ambil kisah bila mamak masuk hospital. Ramai yang ambil berat. Iyalah, mamak pun orangnya memang sangat-sangat prihatin bila di mana-mana kedengaran orang sakit dsb. Jadi, bila giliran mamak, memang ramailah yang ambil peduli.. Alhamdulillah…

Sia doakan jugak supaya adik perempuan sia dengan bapak sihat-sihat hendaknya.. Iyalah, bila kita menjaga orang sakit, kita mungkin berpotensi menjadi penat dan mungkin akan mudah jatuh sakit… Sia doakan penyakit yang ada cepat beransur pergi dan meninggalkan kesihatan yang berpanjangan dan kegembiraan yang tidak berpenghujung.. Aminnnnn…..


Sabtu: 15 Jan 2011
Sebelum tengahari kami ke rumah Permata sebab jiran sebelah rumah Pah menikahkan anaknya jam 10.30 pagi. Kami anak beranak yang sememangnya selalu terlambat, tidak sempat pun sampai sebelum nikah. Sampai-sampai, tengok orang semua sedang berbaris ambil makanan bagai. Jadinya, kami lepas masuk rumah Pah jenguk Pah, terus melahap sama… Hehehhehehe….

Gitu gini gitu gini, jam pun tunjukkan dekat ke pukul 1 petang… Lepas tu ada plan ke Kuang pulak menghadiri akikah anak Mak Ita…

Mula-mula ingat mau tunggu Zuhur, tapi fikir-fikir, pukul berapa pulak mahu sampai? Sudahlah hadiah pun belum beli lagi… Jadiknya, sebelum Zuhur kami terus gerak dan singgah beli hadiah sikit dan terus gerak ke Kuang….

Gitu gini gitu gini, lepas Asar kami terus gerak balik KL, hantar mama dan terus balik ke rumah.. Malam pulak, majlis kahwin jiran Pah yang nikah pagi tadi di Melawati…

Sampai-sampai rumah pun dekat-dekat jam 6 petang. Aimee terus dimandikan dan ditidurkan… Jam 7 lebih, ngam-ngam cantik dia bangun… Kami laki bini mandi-mandi siap… Cuci muka si minah Aimee sikit-sikit, lebih kurang jam 8 malam terus gerak ke Laman Pengantin, tempat majlis diadakan….

Gitu gini gitu gini (berapa banyak gitu gini daaaaaa?), kami sampai rumah Permata lebih kurang jam 9.30 malam. Lepak-lepak kejap, jam 10 malam gerak balik rumah…

Ingatkan balik rumah semua mahu terbongkang terus, tapi tidakkkk… Anak beranak sibuk main game lah… si mama tengok cerekarama yang ntah apa-apa itulah…. Sekalinya, semua tidur lewattttttt…


Ahad: 16 Jan 2011
Hari ini harijadi En. Suami tercinta. Tidak ada majlis istimewa atau keluar makan di mana-mana…. Bangun-bangun terus bersiap-siap sebab ayah Bari buat kenduri doa selamat di rumahnya sempena menyambut harijadi ahli keluarga kami yang dilahirkan pada bulan Januari, termasuklah En. Suami… Tapi, terpaksa tidak dikecoh-kecohkan sebab salah satu antara tetamu tidak suka sambutan harijadi/birthday etc. Jadi, jadilah ia majlis kenduri kesyukuran saja-saja… Tunggu tetamu yang tersebut balik, barulah kek dikeluarkan.. Hhehehehhe… Idaklah meniup lilin bagai. Setakat potong kek dan hulur-hulur pinggan kepada tetamu yang ada (tapi sia masa ni duduk terbaring dalam bilik dek keloyaan yang mendatang secara tiba-tiba).

Kami lepak lebih kurang sampai jam 6.30 petang sebelum berangkat balik ke rumah… Sebab malamnya ada makan-makan di rumah mertua sia pulak…

Sampai rumah lebih kurang jam 7.30 malam… Kelam kabutlah Aimee dimandikan, mak pak dia mandi, solat semua… Sekali lepas solat semua, si mak buyung kepala sudah pusing… Mungkin akibat keloyaan dari tengahari tadi… Oh ya! Hari ni sia cuba la kunun skip makan ubat muntah dan angina yang Dr. Kee bagi.. Iyalah kunun mahu kurangkan kebergantungan dengan ubat tersebut. Tapi, ya Ampun! Ya Rabbi! Serius tidak boleh belah! Dia punya meroyam muntah bukan alang-alang…. Tidak putus-putus.. Itu yang bila sampai rumah Ayah Bari, lepas makan sia terus masuk bilik baring dan rehatkan badan.. Barulah dapat berhenti muntah tu.. Dengan bantuan ubat jugak… Tapi, haruslah ianya memakan masa untuk pulih seperti sedia kala kan? Dan akhirnya, pada keesokkan harinya iaitu hari Isnin a.k.a HARI BEKERJA, si mama glam telah MC dengan jayanya. Hah! Itu baru cubaan skip ubat 1 hari… Kalau 2 3 hari, hah! Sendiri kira berapa hari agaknya si mama glam harus ber MC? Ouh! Tidak sanggup! Tanggungjawab bekerja lagi, tanggungjawab kerja-kerja rumah yang tertunda dan tidak terbuat-buat lagi, layan anak lagi, En. Suami lagi… Makan ubat pun tidak terlayan semua.. Apakan lagi kalau tidak makan, mahu gelap gulita hidup si mama glam dek kemuntahan yang melampau.

Ait! Terpanjang pulak cerita pasal skip makan ubat ni. Tapi serius kamurang, alahan pembawakan baby kali ni memang agak teruk. Muntahnya sepanjang hari dan tanpa henti. Senang cerita, apa saja yang masuk, tidak sampai 5 minit, pasti akan keluar balik… Langsung tidak bagi chance untuk makanan sampai ke perut. Dan disebabkan oleh kerisauan sia terhadap kebergantungan dengan ubat itu, sia ada consult balik dengan Dr. Kee. Dan dia sendiri nasihatkan sia untuk makan ubat-ubat tu sementara alahan tersebut belum reda. Terpaksa, sebab alahan sia tu memang teruk dan dia takut kalau dilayankan, boleh menyebabkan dehydrated dan terpaksa warded. Dan dia jamin ubat tersebut selamat untuk baby. Dia Cuma nasihatkan untuk cuba sehari ke sehari kurangkan pengambilannya, daripada 3 biji, ke 2 biji, then ke sebiji sehari sampailah hilang alahan dan kebergantungan terhadap ubat tu… Mintak-mintak cepatlah ia berlalu…

Erk? Berbalik kepada cerita makan-makan di rumah mertua sia… Disebabkan kurang sihat si mak buyung, disuruh saja anak beranak 2 orang tu pergi tanpa si mama. Si mama mahu cuba melelapkan mata dengan harapan rasa loya hilang dan boleh tidur dengan lena. Tapi, hampeh! Sampai anak-beranak 2 orang tu balik lebih kurang jam 10.30 malam, mata tidak boleh lelap dan lena. Setakat tidur-tidur ayam saja… Loya pun tidak jugak hilang. Nasib baik muntah takdak…

Begitulah berakhirnya hari Ahad a.k.a hari harijadi En. Suami. Sangat spoilt dengan keadaan kesihatan si mama yang tidak begitu cun. Apa-apa pun, sia coretkan jugak di sini:

SELAMAT HARIJADI AYAH YANG KE- TETTTTTTTTT!
Mama doakan ayah dipanjangkan umur, murah rezeki dan sentiasa diberkati oleh-Nya. Walaupun tiada apa yang istimewa yang mama buat untuk ayah di harijadi ayah, percayalah, mama sentiasa doakan ayah yang baik-baik sahaja. Dan sampai bila-bila pun, Mama sayangkan ayah sangat-sangat! Muahhhhh!

Kepada cik Mala, pun Selamat Harijadi yang ke-jeng jeng jeng….. Aku doakan yang terbaik saja untuk ko cik Mala. Mudah-mudahan dipertemukan jodoh yang baik-baik yang mampu jaga ko baik-baik ya! Aminnnnn ya Rabbal Alaminnnn….


Sebenarnya, banyak lagi yang berlaku sepanjang sia tidak menulis blog ni. Tapi, malas mahu dikongsi sebab cerita kurang best. Buat apa mahu kongsi cerita yang boleh buat hati sakit kan? Oklah kamurang, dada didi dudu..... Until my next entry.... Daaaa....




4 orang pot pet on "Semua cerita dalam 1 entry"

mast@work on January 18, 2011 at 3:14 PM said...

aku tau ayah umur berapa.. teeetttttttttt

mama glam on January 18, 2011 at 4:13 PM said...

Mast: Sweet 25 gitewww! Auwww!

ucufan on January 18, 2011 at 5:22 PM said...

umur ayah terlebih sudahhh... hahahhaa

mama glam on January 18, 2011 at 5:34 PM said...

fanor: pandailah ko! tapi, tetap muda dimataku... huhuhuhuhu....

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery