Hari tu tiba-tiba rajin pulak mau masak –masak. Google punya google, jumpa resepi ni.
Cuba 1 kali, failed! Bantat!
Kali kedua cuba, baru jadi.. Hhehehehhe… Sedap siot! Sebijik sejibun macam cheese cake Jusco La Boheme tu.. Kamurang cubalah ya!
Cotton Soft Japanese Cheesecake
Kos: Lebih kurang RM12.50 (boleh makan untuk 10 -12 orang)
Bahan2:
Bahan A:
250g cream cheese – RM7.00 ~ Brand Tatura
50g butter – RM0.90 ~ Buttercup
100 ml susu segar (fresh milk) – RM0.60 ~ sia guna Low Fat Dutch Lady jak
Bahan B:
6 biji kuning telur – RM2.70 ~ telur Seri Murni
1 sdb jus lemon – RM0.30
1/4 sdk garam – RM0.05
60g tepung kek / tepung superfine – RM0.20 ~ Brand Bagus
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch) – RM0.20 ~ Brand Maizena
Bahan C:
140g gula (granulated sugar) –RM0.35 ~ Brand CSR
6 biji putih telur – ambil dpd 6 biji telur di bahan B
3/4 sdk jus lemon – RM0.20
Cara-cara:
1. Cairkan bahan A guna teknik double boiler. Lepas cair dan sebati, ketepikan dan sejukkan.
2. Untuk bahan C, masukkan putih telur & jus lemon ke dalam mixer, pukul sampai berbuih-buih (foamy). Lepas tu, masukkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). Ni makan masa lebih kurang 15-30 minit rasanya.
3. Sambil tunggu bahan C betul-betul bertanduk, satukan bahan B dalam 1 mangkuk dan kacau sebati guna senduk kayu.
4. Lepas adunan bahan A sejuk, masukkan campuran bahan B ke dalamnya dan kacau sebati.
5. Lepas bahan C bertanduk, masukkan campuran di no.4 ke dalam mixer dan kacau sebati.
6. Tuang adunan ke dalam tin pembakar berukuran 8.5 inci (kalau takut melekat, salut tin dengan baking paper).
7. Bakar kek guna kaedah bain-marie pada suhu 140 degree (resepi asal guna 160 degree) dalam masa sejam.
8. Siap untuk dinikmati. Gebus & sangat2 yummy ok!
Kaedah bain-marie: Letak kek atas tin pembakar yang lebih besar saiznya. Kemudian, tuangkan air panas ke dalam tin pembakar yang lebih besar tu.
Tips: Sebaik-baiknya, jangan guna spring foam. Yang kali pertama sia buat hari tu, guna spring foam la. Sudah balut dengan kertas aluminium sampai atas pun (tengok gambar di atas ni), masuk air jugak. Sudahnya, bantat kek aku macam di bawah ni! Tapi, still sedap tuuuuu...
Cuba 1 kali, failed! Bantat!
Kali kedua cuba, baru jadi.. Hhehehehhe… Sedap siot! Sebijik sejibun macam cheese cake Jusco La Boheme tu.. Kamurang cubalah ya!
Cotton Soft Japanese Cheesecake
Kos: Lebih kurang RM12.50 (boleh makan untuk 10 -12 orang)
Bahan2:
Bahan A:
250g cream cheese – RM7.00 ~ Brand Tatura
50g butter – RM0.90 ~ Buttercup
100 ml susu segar (fresh milk) – RM0.60 ~ sia guna Low Fat Dutch Lady jak
Bahan B:
6 biji kuning telur – RM2.70 ~ telur Seri Murni
1 sdb jus lemon – RM0.30
1/4 sdk garam – RM0.05
60g tepung kek / tepung superfine – RM0.20 ~ Brand Bagus
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch) – RM0.20 ~ Brand Maizena
Bahan C:
140g gula (granulated sugar) –RM0.35 ~ Brand CSR
6 biji putih telur – ambil dpd 6 biji telur di bahan B
3/4 sdk jus lemon – RM0.20
Cara-cara:
1. Cairkan bahan A guna teknik double boiler. Lepas cair dan sebati, ketepikan dan sejukkan.
2. Untuk bahan C, masukkan putih telur & jus lemon ke dalam mixer, pukul sampai berbuih-buih (foamy). Lepas tu, masukkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). Ni makan masa lebih kurang 15-30 minit rasanya.
3. Sambil tunggu bahan C betul-betul bertanduk, satukan bahan B dalam 1 mangkuk dan kacau sebati guna senduk kayu.
4. Lepas adunan bahan A sejuk, masukkan campuran bahan B ke dalamnya dan kacau sebati.
5. Lepas bahan C bertanduk, masukkan campuran di no.4 ke dalam mixer dan kacau sebati.
6. Tuang adunan ke dalam tin pembakar berukuran 8.5 inci (kalau takut melekat, salut tin dengan baking paper).
7. Bakar kek guna kaedah bain-marie pada suhu 140 degree (resepi asal guna 160 degree) dalam masa sejam.
8. Siap untuk dinikmati. Gebus & sangat2 yummy ok!
Kaedah bain-marie: Letak kek atas tin pembakar yang lebih besar saiznya. Kemudian, tuangkan air panas ke dalam tin pembakar yang lebih besar tu.
Tips: Sebaik-baiknya, jangan guna spring foam. Yang kali pertama sia buat hari tu, guna spring foam la. Sudah balut dengan kertas aluminium sampai atas pun (tengok gambar di atas ni), masuk air jugak. Sudahnya, bantat kek aku macam di bawah ni! Tapi, still sedap tuuuuu...
4 orang pot pet on "Resepi Cotton Soft Japanese Cheesecake"
bah..ni yang ndak sabar mau cuba ni..hehe..
Jiej: cubalah! senang dan sedap tauuuu.. good luck! jgn lupa share hasilnya ya
InsyaAllah..sebenarnya neves bila mau guna method bain-marie ni..hehe..
Jiej: senang jak tu.. jgn risau.. cuma kalau boleh jgn guna acuan yang spring form tu... so, ndak payah bungkus dgn aluminium wrap segala...
Post a Comment