Kebelakangan ni sia gilak betul makan roti walnut kismis Jusco La Boheme… Sebabkan boleh dikatakan almost hari-hari sia beli, sia pun google lah resepi di internet.. Buat sendiri jimat maaaa… Lepas tu, boleh letak banyak2 bahan yang kita suka.. Hehhehhe….
Jadinya, jumpalah resepi ni… Sekali buat, terus jadi dan sedap pulak tu (masuk bakul angkat sendirilah ya tuan tanah kedaung ni.. hehehhe) Terima kasih ya resepinya.
Roti Walnut Kismis Meriah!
Kos: Lebih kurang RM15.60 (boleh makan untuk 8-10 orang)
Bahan2 :
250 ml air – RM0.10 kot ~ guna air paip rumah lahhhh
550 gram tepung roti – RM1.85 ~ Brand Bagus
100 gram butter (resepi asal guna planta) – RM1.80 ~ Buttercup
100 gram gula (resepi asal guna gula kastor) – RM0.25 ~ Brand CSR
1 pack yis segera (11gm) – RM0.90 ~ brand Mauripan/saf instant
150 gram walnut ~ di patah2kan (resepi asal guna 100gm jak) – RM7.50 – beli di Bagus
50 gram badam cincang – sia tidak letak
100 gram kismis (resepi asal guna 50gm jak) – RM3.00 ~ kebetulan masih ada stok kismis Abu Dhabi yang besar-besar. Boleh jugak guna yang LIGO tu.
1 s/k bread improver – RM0.10 ~ brand Bagus
1 s/k bread softener – RM0.10 ~ brand Bagus
Cara2:
1. Campakkan semua bahan ikut tururtan di atas masuk dalam bread maker, guna mode sweet dough, tekan butang start. Hehhehehe...
2. Lepas 3.5 jam, roti siap, sejukkan dan potong dan ngapppp! Yummeh!
Nota: Untuk kaedah manual, rujuk pada link resepi asal di atas ya!
Monday, April 16, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 orang pot pet on "Roti Walnut Kismis Meriah!"
Adoi MG, memang rajin ko ah..heheh..aku mau juga buat ni, tapi tunggu bila aku sudah buat kek cotton japenese tu..heheh..
Jiej: Rajin ndak rajin jugaklah... Mau makan kan.. Cubalah.. Hehhehehe
Guna breadmaker ka nuh? Recommend jap bm apa aweng guna?
k watie: ha ah.. guna bread maker je, senang! aweng guna kenwood.
Post a Comment