Monday, April 16, 2012

Roti Walnut Kismis Meriah!


Kebelakangan ni sia gilak betul makan roti walnut kismis Jusco La Boheme… Sebabkan boleh dikatakan almost hari-hari sia beli, sia pun google lah resepi di internet.. Buat sendiri jimat maaaa… Lepas tu, boleh letak banyak2 bahan yang kita suka.. Hehhehhe….

Jadinya, jumpalah resepi ni… Sekali buat, terus jadi dan sedap pulak tu (masuk bakul angkat sendirilah ya tuan tanah kedaung ni.. hehehhe) Terima kasih ya resepinya.


Roti Walnut Kismis Meriah!
Kos: Lebih kurang RM15.60 (boleh makan untuk 8-10 orang)

Bahan2 :
250 ml air – RM0.10 kot ~ guna air paip rumah lahhhh
550 gram tepung roti – RM1.85 ~ Brand Bagus
100 gram butter (resepi asal guna planta) – RM1.80 ~ Buttercup
100 gram gula (resepi asal guna gula kastor) – RM0.25 ~ Brand CSR
1 pack yis segera (11gm) – RM0.90 ~ brand Mauripan/saf instant
150 gram walnut ~ di patah2kan (resepi asal guna 100gm jak) – RM7.50 – beli di Bagus
50 gram badam cincang – sia tidak letak
100 gram kismis (resepi asal guna 50gm jak) – RM3.00 ~ kebetulan masih ada stok kismis Abu Dhabi yang besar-besar. Boleh jugak guna yang LIGO tu.
1 s/k bread improver – RM0.10 ~ brand Bagus
1 s/k bread softener – RM0.10 ~ brand Bagus


Cara2:
1. Campakkan semua bahan ikut tururtan di atas masuk dalam bread maker, guna mode sweet dough, tekan butang start. Hehhehehe...
2. Lepas 3.5 jam, roti siap, sejukkan dan potong dan ngapppp! Yummeh!

kan meriah kismis dengan walnutnya tu!


Nota: Untuk kaedah manual, rujuk pada link resepi asal di atas ya!

4 orang pot pet on "Roti Walnut Kismis Meriah!"

JieJ on April 16, 2012 at 9:27 AM said...

Adoi MG, memang rajin ko ah..heheh..aku mau juga buat ni, tapi tunggu bila aku sudah buat kek cotton japenese tu..heheh..

mama glam on April 16, 2012 at 9:47 AM said...

Jiej: Rajin ndak rajin jugaklah... Mau makan kan.. Cubalah.. Hehhehehe

iswatie "colours of life" on April 21, 2012 at 8:19 AM said...

Guna breadmaker ka nuh? Recommend jap bm apa aweng guna?

mama glam on April 26, 2012 at 2:47 PM said...

k watie: ha ah.. guna bread maker je, senang! aweng guna kenwood.

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery