Friday, April 27, 2012

Pizza Home Made Besarrrrrr!!!!!!!!!


Asyik buat roti walnut kismis tu, En. Suami pulak sound, buatlah pizza pulak... Laaaa… Pulakkk… Nasib baik sia punya momentum masak memasak masih ok.

Makanya, sia pun search lah resepi buat doh base pizza. Bosan sudah pulak makan pizza guna base segera tu… Demand! Mentang2 mood memasak masih on…. Hehehhe.. Tapi, sebenarnya, senang jak buat dohnya ni...

So, sia guna resepi ni buat dohnya. Terima kasih ya resepinya!

Pizza Home Made Besarrrrrr! (sia guna pan crispier 13”)
Kos: Lebih kurang RM13.16 (boleh makan untuk 3-4 orang)


Bahan-bahan doh:
125ml air suam – RM0.10 ~ guna air paip di rumah jaklahhh
2 cawan tepung gandum - RM0.50 ~ guna brand Bagus/Bluekey/cap Sauh
2 st yis segera – RM0.50 ~ brand mauripan/saf instant
1/2 st garam – RM0.05 ~ brand Layang/mana2 garam haluslah
1 st gula – RM0.01 ~ brand CSR
2sb minyak sayuran – RM0.20 ~ brand Seri Murni kottt

Bahan-bahan topping:
½ paket daging kisar – RM3.00 ~ brand Ramly
½ biji bawang besar – RM0.25
1s/k daun oregano kering – RM0.05 ~ daun-daun herba semua sia beli di Bagus
1s/k daun basil kering – RM0.05
½ s/k garam – RM0.05
½ s/k lada hitam – RM0.05
½ s/k lada sulah – RM0.05
½ biji bawang besar kuning (di dadu) – RM0.25
½ biji cili benggala hijau (di dadu) - RM0.50
3 batang sosej ayam (potong nipis) – RM1.50 ~ brand Ramly
100gm Keju mozzarella – RM4.00
Sos tomato – RM1.00
Mayonis – RM1.00
Daun-daun herba kering/pizza seasoning - RM0.05

Cara:
1. Masukkan semua bahan-bahan untuk doh ke dalam BM, guna mode doh, tekan start, tunggu 1.5 jam. Kalau guna manual, campur sebati semua bahan, uli sikit-sikit dengan tangan, masukkan dalam mangkuk, tutup dengan kain, letak tempat panas sedikit, dan biarkan selama 1 jam sehingga doh naik sekali ganda.

2. Sementara tunggu doh siap, tumiskan sehingga separuh masak bawang besar dengan daging kisar, daun oregano kering, daun basil kering, garam, lada hitam & lada sulah. Ketepikan.

2. Lepas doh siap, panaskan oven selama 15 minit pada suhu 200 darjah celcius.

3. Ratakan doh ke dalam loyang pizza.

4. Lepas tu, cucuk-cucuk guna garpu dan tuangkan sos tomato dan ratakan.

5. ratakan pula daging kisar yang telah separuh masak, bawang kuning, lada benggala dan sosej ayam.


6. Taburkan keju mozzarella, tuangkan sekali lagi sos tomato dan mayonis.


7. Akhir sekali, taburkan daun-daun herba kering atau pizza seasoning.


8. Bakar selama 20-25 minit sehingga masak.


Dan hasilnya......

Puas hati! Mewah serba serbi yeay! Slurrppppppp! Sedap hingga menjilat jari! Serius!


Ni lah rupa pan crispier tu... Guna pan ni base tu akan rangup. Kalau tidak suka rangup, letakkan pan atas tray pembakar semasa membakar. Jadilah roti pizza macam di pizza hut tu.


Selamat mencuba ya kamurang!


3 orang pot pet on "Pizza Home Made Besarrrrrr!!!!!!!!!"

aishah zaharin on May 8, 2012 at 10:29 AM said...

aweng, mana nak cari pizza base yg lubang² tuh?

mama glam on May 8, 2012 at 5:16 PM said...

k aishah: pan tu ke? klu pan tu, aweng beli kat bagus tmn melawati

Hazrina Ahmad on November 21, 2014 at 3:53 PM said...

weng..adunan ni leh dapat seketul ke dua ketul pizza besar tu?

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery