Tuesday, March 19, 2013

Semangat yang dah makin pudar ;(






Budak kecik di atas ni sekarang sudah dekat 1 tahun 7 bulan. Masih menyusu badan dan sudah pun dengan sendirinya campur dengan susu kotak kak longnya.




Nampak gayanya, hasrat untuk fully breastfeed budak kecik ni sampai ke 2 tahun tidak kesampaian. Stok dalam freezer pun akhirnya sudah illek sepenuhnya. Sedih ok ;(




Sekarang, kalau pam di office pun, paling-paling banyak dapat dalam 5oz macam tu. budak kecik ni pulak minum 1 hari dalam 20oz macam tu. see! Hasil tidak setimpal dengan keperluan. Serius sendiri rasa kecewa dengan diri sendiri ;(




Nampaknya, Perkara yang sama masa Aimee dulu berlaku jua. Bezanya, masa si Akeel ni lebih lama dapat bagi susu badan. Dan, sekarang di rumah dia masih menyusu badan la jugak berbanding kak longnya yang diberhentikan terus.




Banyak kali terfikir untuk berhenti mengepam. Iyalah kan, supply dengan demand tidak setimpal. Tapi, macam tidak sampai hati pun ada. Berbelah bagi rasa ;( Tapi, bila pandang freezer yang kosong, rasa demotivated sangat-sangat ;(




Kamurang yang ada experience, share please.... Dilema yang amat ;(


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Jalan Gombak,Wangsa Maju,Malaysia

3 orang pot pet on "Semangat yang dah makin pudar ;("

ily♥ on March 19, 2013 at 6:55 PM said...

Tabahkan hati kak...jgn give up...xpe la pump dpt 5 oz Je sehari... At least akeel still dpt susu ibu wlupun dlm kuantiti sedikit...teruskan je smpi 2thn selagi mampu...
Sy masa fahem dulu, x cukup setahun lg, mmg kering terus...pump kt otc nk dpt 1oz pun susah..directfeed pulak pedih yang teramat sampai sy menangis ms bf kmn die..so, decide to stop. Stok ebm adalah utk cukupkn setahun..itupun utk siang je la sbb kt rumah mak...mlm mmg bg fm je...mmg sgt sedih...huhu...

mama glam on April 12, 2013 at 11:25 PM said...

Thanks ily for the advise n support. Really appreciate that! ;)

czah said...

weng, dun give up....teruskan pumping smpi 2thn...dpt 5oz tu pon ok, atleast ada gak fresh breast milk akeel dpt...aku dl 1thn setgh da abis stok..so apa yg pump tula supply tuk sok hari...mmg xcukup tp si anak mmg reject fm...aku bekalkan calcium+yogurt+air madu+kurma hari2 tuk ganti ebm yg xckp..so, tpaksala gigihkan diri pump smpi 2thn..berusaha la weng...chaiyok2....

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery