Wednesday, September 17, 2008

Resepi Tat Nenas


Mula-mula ingat mau bagi resepi lepas tat siap. Tapi, memandangkan ramai yang excited mau resepi, di sini sia bagi dulu demi kawan-kawan yang disayangi :-)

Bahan-bahan doh:
1 biji butter (250gm)
4 cawan tepung super fine (goreng dahulu)
3 s/b minyak sapi QBB


Bahan-bahan Jem nenas:
2 biji nenas sederhana besar.
1 cawan gula

cara buat jem nenas
Kupas nenas dan buang mata. Blend (campur air sikit, cukup-cukup supaya blender bole pusing jak). Masakkan nenas yang telah di blend dalam periuk sampai kering (sebaik-baiknya gunakan periuk non-stick supaya ndak payah selalu kenak tunggu depan dapur, dan gunakan api kecil). Kacau sekali-sekala supaya ndak hangus. Bila paste sudah kering, masukkan gula dan kacau sampai kering lagi. Sejukkan.

Cara membuat tat:
ramaskan butter dan tepung hingga sebati. Masukkan minyak sapi dan ramas sebati lagi. Lepas tu, bentukkanlah ikut idea masing-masing. Bakar hingga masak.

Selalunya, untuk resepi ni, baik bentukkan tat tradisional (bentuk nenas) atau tat yang menggunakan jem tart presser sebab doh tersangatlah lembut.

Cara bentukkan Tart tradisional:
bulat-bulatkan jem sebesar duit 5 sen. Doh pun sama. Bungkuskan jem dengan doh yang telah dibulat-bulatkan. lepas tu, gentel bentuk lonjong sikit, letak dalam paper cup, gunting bahagian atas tat sikit (ala-ala kulit nenas la konon). Sapu dengan kuning telur. Bakar

Selamat mencuba!

p/s: credited to kak Azyantie (my ex-colleague) for her recipes.

10 orang pot pet on "Resepi Tat Nenas"

nozie cun on September 18, 2008 at 4:02 PM said...

akak boley jd bOOster sy la bab-bab buat kueh ry nieh..

sy cube recipe akak, kite tgk hasilnye yea

=)

amisah said...

wokey bebeh!
pastuh, kita buat makan2 kat bilik nozie.. cun tak? :-D

Nur on September 18, 2008 at 11:33 PM said...

yeah!!!!!!!!!!!! dapat sudah resepi. tQ aweng!
hugs. :D

nanti kalu sudah siap,aku kctau!

amisah said...

jangan lupa upload photos... wei! rajin2lah bah update blog mu tuh... mau jugak tau cerita orang KK bah.. bf baru kah, bertunangan kah.. ehehhehe...
ihik ihik ihik

Asri on April 15, 2009 at 6:24 AM said...

hmm sedapnya, saya copy resipi ni masuk blog saya.... terima kasih byk2

amisah said...

ok... sama-sama...

Ummu aisyah said...

Berapa lama jem dpt tahan

abunikon@ymail.com on September 5, 2010 at 2:40 AM said...

buleh guna lagi ke minyak ni

me said...

minyak sapi 2 kan haram...status halal nya dh ditarik blik!!

roslinda m said...

memang sedap ...terasa nak buat ni....

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery