Entry ni khas untuk Puan Ayu Fairuz yang nun jauh di Belanda....
Roti Walnut Bercoklat
Bahan2 :
250 ml air
550 gram tepung roti
100 gram butter
100 gram gula
1 pack yis segera (11gm)
1 s/k bread improver
1 s/k bread softener
100 gram walnut ~ di patah2kan
100 gram kismis coklat cip
Cara2:
1. Campakkan semua bahan ikut turutan (kecuali walnut dan coklat cip) di atas masuk dalam bread maker, guna mode dough, tekan butang start. Macam sia punya BM, mode ni makan masa 1 ½ jam. Sebab 30 minit untuk uli, manakala 1 jam untuk doh naik sekali ganda. Jadinya, apa yang sia buat, sia gunakan tenaga BM untuk uli selama 30 minit sampai jadi doh.
2. Lepas tu, sia keluarkan, campurkan doh dengan walnut dan coklat chip, bahagikan 2, dan biarkan doh mengembang sekali ganda di 2 loyang berasingan.
3. Lepas doh mengembang sekali ganda, panaskan oven selama 10-15 minit, masukkan doh dan bakar dalam ketuhar selama 30 minit pada suhu 170 darjah celcius (kalau yang suka roti garing-garing sikit, boleh bakar pada suhu 180 atau 190 darjah celcius).
3. Sejukkan roti dan potong ikut suka hati. Nyummmmm!!!!!!!!!!
p/s:
1. Pada yang tidak ada BM jangan susah hati, uli guna tangan pun boleh dong.. Janji semua bahan diuli sampai sebati. Kalau mau jugak ikut macam BM, ulilah sampai setangah jam, kalau larat.. hehehehhe...
2. Kalau perasan, sebenarnya, resepi roti ni sia olah daripada resepi roti walnut berkismis yang pernah sia buat dulu. Alhamdulillah menjadi dan sedap jugeeeee...
Roti Walnut Bercoklat
Bahan2 :
250 ml air
550 gram tepung roti
100 gram butter
100 gram gula
1 pack yis segera (11gm)
1 s/k bread improver
1 s/k bread softener
100 gram walnut ~ di patah2kan
100 gram kismis coklat cip
Cara2:
1. Campakkan semua bahan ikut turutan (kecuali walnut dan coklat cip) di atas masuk dalam bread maker, guna mode dough, tekan butang start. Macam sia punya BM, mode ni makan masa 1 ½ jam. Sebab 30 minit untuk uli, manakala 1 jam untuk doh naik sekali ganda. Jadinya, apa yang sia buat, sia gunakan tenaga BM untuk uli selama 30 minit sampai jadi doh.
2. Lepas tu, sia keluarkan, campurkan doh dengan walnut dan coklat chip, bahagikan 2, dan biarkan doh mengembang sekali ganda di 2 loyang berasingan.
3. Lepas doh mengembang sekali ganda, panaskan oven selama 10-15 minit, masukkan doh dan bakar dalam ketuhar selama 30 minit pada suhu 170 darjah celcius (kalau yang suka roti garing-garing sikit, boleh bakar pada suhu 180 atau 190 darjah celcius).
3. Sejukkan roti dan potong ikut suka hati. Nyummmmm!!!!!!!!!!
p/s:
1. Pada yang tidak ada BM jangan susah hati, uli guna tangan pun boleh dong.. Janji semua bahan diuli sampai sebati. Kalau mau jugak ikut macam BM, ulilah sampai setangah jam, kalau larat.. hehehehhe...
2. Kalau perasan, sebenarnya, resepi roti ni sia olah daripada resepi roti walnut berkismis yang pernah sia buat dulu. Alhamdulillah menjadi dan sedap jugeeeee...
0 orang pot pet on "Roti Walnut Bercoklat"
Post a Comment