Wednesday, September 2, 2009

Penyusuan susu ibu


Baru-baru ini sia hamper putus asa dan hilang semangat untuk menyusukan baby sia sepenuhnya dengan susu ibu. Manakan tidak, dengan masalah bengkak susulah, bayi kembung perut bila menyusu direct lah dan yang paling mengecewakan adalah kurangnya sokongan daripada keluarga. Memang sia sedih. Tapi, mau buat macam mana kan, itu cara diorang, cara lama. Diorang sudah terbiasa dengan cara itu. Sia dengan suamilah yang perlu berusaha dengan lebih gigih untuk buktikan yang penyusuan ibu sepenuhnya memang boleh.

Masalah terkini yang buatkan sia sedih bila perut baby Aimee kembung bila sia bagi menyusu direct (menetek). Tapi, bila sia pam dan bagi melalui botol, jarang pulak ada masalah kembung perut ni. Agaknya, sebab tulah orang sekeliling sia asyik cakap baby Aimee ndak cukup menyusu bila menetek dengan mamanya. Sia buat kesimpulan, rasanya cara sia bagi Aimee menetek ndak betul. Lagi satu kesalahan besar yang mungkin telah sia lakukan ialah terlalu awal memperkenalkan baby Aimee kepada putting botol. Sia mungkin ndak patut pam susu terlalu awal dan memberikan baby Aimee hisap susu mama dia melalui botol. Ini mungkin menyebabkan baby Aimee keliru atau jadi malas menghisap puting mamanya. Ndak apa, pengalaman mendewasakan kan? Sia akan berusaha lagi.

Hari ini insya Allah semangat sia kembali pulih bila sia dapat sedikit panduan daripada nurse di Hospital Ampang dan melalui bacaan di website ini. Dan tidak dilupakan bantuan daripada Mama Qisya yang tidak putus-putus mendengar masalah mama baru ni. Thanks banyak-banyak Ninie! Alhamdulillah. Sia ndak akan berputus asa untuk memberikan susu ibu sepenuhnya kepada baby Aimee.

Oklah, tutup cerita pasal penyusuan ibu. Ni antara gambar terkini baby Aime yang telah berusia sebulan…

Image243a

Image253

Image265

Gaya menyusu... Kecik-kecik sudah sibuk mau pegang botol sendiri... Bagus! Harap-harap akan berterusan rajin ya anak mama sayang...

Image271

Gaya bila mau dimandikan...

[caption id="attachment_2171" align="aligncenter" width="300" caption="ish! Shexsy la mama...."]ish! Shexsy la mama....[/caption]

Gaya bila main ala-ala kayuh basikal...

[caption id="attachment_2173" align="aligncenter" width="300" caption="Yeah! Yeah! Aimee mau jalan-jalan kayuh basikal dulu ya mama..."]Yeah! Yeah! Aimee mau jalan-jalan kayuh basikal dulu ya mama...[/caption]

sudah penat, apa lagi.....

[caption id="attachment_2174" align="aligncenter" width="400" caption="Zzzzzz...."]Zzzzzz....[/caption]

7 orang pot pet on "Penyusuan susu ibu"

Nek Na on September 3, 2009 at 3:33 PM said...

Salam Ramadhan...
Usaha tangga kejayaan kan...insyaAllah berjaya nanti. Teruskan penyusuan that is chemical bonding antara Misha dgn Aimee and only the two of you yang ada...unik, kan?

HermanSamsudeen said...

Kuatnya dia minum susu...beza sangat dengan makcik rain....

Ayu said...

semangatnye!!! best2 pelok ni.. hehe..
bijak ni siap kerut2 dahi ni.. bagus2 beso esok jd engineer (takkan engineer lg kot. huhu..)

k ina on September 10, 2009 at 1:59 PM said...

comelllnyeeeee.......hehehe..aweng sori la aweng..tak dpt dtg masa aqiqah aimee..tak leh nk gi mana2 pun..dok umah..takde transport....comei2..hehe..teruskan semangat menyusu anak..kalu anak masih mau menyusu teruskan..mcm k ina mmg dia dh tak nak awal2...ngada2 gitu..suoh perah jer..last2 susu kering..teruskan usaha mu...

Nisa said...

aweng..ko ada mkn benda2 yg angin tak? (mesti takde kan sbb skrg ko tgh pantang..:) ). sbb mak aku kata baby akan bertindakbalas melalui apa yg kita makan. cth: kalo kita makan pedas dia sakit perut, kalo kita minum kopi dia payah tido...

btw..biasa la budak2 macam2 ragam..tak semua sama..ada yg ok, ada yg payah sikit nak handle..apepun, keep it up! chaiyok2!!!

Jacq said...

Aweng..jgn putus asa, aku percaya awak dpt mengatasinya. You can do it, mama aimee! ;)

amisah said...

Nek Na: tq Nek Na..

Pakcik Helman: Tapi, makcik Rain besar jugak... ikut mama dia la tuh...

Ayu: Engineer? Huhuhu.. No komen..

Kak Ina: xpe kak ina.. Lenkali ble jumpa... Tu lah, harap2 dptlah teruskan hingga ke akhirnya.. hehehhe..

Nisa: tq Nisa..

Jacq: tq Jacq!

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery