Mula-mula ingat mau bagi resepi lepas tat siap. Tapi, memandangkan ramai yang excited mau resepi, di sini sia bagi dulu demi kawan-kawan yang disayangi :-)
Bahan-bahan doh:
1 biji butter (250gm)
4 cawan tepung super fine (goreng dahulu)
3 s/b minyak sapi QBB
Bahan-bahan Jem nenas:
2 biji nenas sederhana besar.
1 cawan gula
cara buat jem nenas
Kupas nenas dan buang mata. Blend (campur air sikit, cukup-cukup supaya blender bole pusing jak). Masakkan nenas yang telah di blend dalam periuk sampai kering (sebaik-baiknya gunakan periuk non-stick supaya ndak payah selalu kenak tunggu depan dapur, dan gunakan api kecil). Kacau sekali-sekala supaya ndak hangus. Bila paste sudah kering, masukkan gula dan kacau sampai kering lagi. Sejukkan.
Cara membuat tat:
ramaskan butter dan tepung hingga sebati. Masukkan minyak sapi dan ramas sebati lagi. Lepas tu, bentukkanlah ikut idea masing-masing. Bakar hingga masak.
Selalunya, untuk resepi ni, baik bentukkan tat tradisional (bentuk nenas) atau tat yang menggunakan jem tart presser sebab doh tersangatlah lembut.
Cara bentukkan Tart tradisional:
bulat-bulatkan jem sebesar duit 5 sen. Doh pun sama. Bungkuskan jem dengan doh yang telah dibulat-bulatkan. lepas tu, gentel bentuk lonjong sikit, letak dalam paper cup, gunting bahagian atas tat sikit (ala-ala kulit nenas la konon). Sapu dengan kuning telur. Bakar
Selamat mencuba!
p/s: credited to kak Azyantie (my ex-colleague) for her recipes.
Wednesday, September 17, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 orang pot pet on "Resepi Tat Nenas"
akak boley jd bOOster sy la bab-bab buat kueh ry nieh..
sy cube recipe akak, kite tgk hasilnye yea
=)
wokey bebeh!
pastuh, kita buat makan2 kat bilik nozie.. cun tak? :-D
yeah!!!!!!!!!!!! dapat sudah resepi. tQ aweng!
hugs. :D
nanti kalu sudah siap,aku kctau!
jangan lupa upload photos... wei! rajin2lah bah update blog mu tuh... mau jugak tau cerita orang KK bah.. bf baru kah, bertunangan kah.. ehehhehe...
ihik ihik ihik
hmm sedapnya, saya copy resipi ni masuk blog saya.... terima kasih byk2
ok... sama-sama...
Berapa lama jem dpt tahan
buleh guna lagi ke minyak ni
minyak sapi 2 kan haram...status halal nya dh ditarik blik!!
memang sedap ...terasa nak buat ni....
Post a Comment