Wednesday, May 18, 2011

Kerabu Mangga Epal & Manisan Gabeng


*Entry ni sepatutnya di publish hari Jumaat hari tu. Tapi, memandangkan blogger ada buat gilak hari tu, jadi terpaksalah di publish hari ni*

Puasa yang ke-8 hari tu (Khamis), gagahlah jugak sia berjalan ke pasar tani. Mula-mula kunun mau beli susu segar saja di van Dutch Lady tu. Tapi, biasalah, perempuan.. Alang-alang sudah menapak tu, apa salahnya jalan-jalan ke gerai-gerai lain jugak kan?

Akibatnya, ternampaklah ada 1 gerai ni jual mangga epal. Woooow! Tekak orang puasa ni memang beberapa hari ni macam terasa mau makan kerabu mangga. Sekali borak-borak dengan rakan sekerja sia si budak Su tu, dia boleh pulak cakap “Uish! Kalau buat kerabu mangga guna mangga epal lagi sedap tu kak!” Haish! Saja jak tau gerai ni jual mangga epal di kala orang puasa ni teringin. Apa lagi, sia beli 4 bijik, 2 untuk sia, 2 lagi untuk si budak Su yang mengasik (nota: membuat) berliur tu….

Jadi, mari sia kongsi resepi kerabu mangga epal versi sia ya!


KERABU MANGGA EPAL
Kos: Lebih kurang RM4.00 (boleh makan untuk 5-6 orang)

Bahan2:
2 biji mangga epal saiz besar (Kupas kulit dan cincang)
1 batang bunga kantan saiz besar (hiris halus)
2-3 genggam kacang tanah (goreng, buang kulit dan tumbuk kasar)
5-6 biji cili padi (hiris halus)
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula



Cara2 membuatnya:
Campurkan semua bahan dan perap selama 10-15 minit sebelum dimakan. Yummeh!
Pada yang suka, boleh jugak potongkan bawang dan letakkan sos ikan ya!






Bila rasa macam mahu makan sesuatu yang manis dan mahukan sesuatu yang cepat, boleh cuba resepi Manisan Gabeng yang senang gila ini. Gabeng ni bahasa yang digunakan di kampong sia yang bermaksud biskut crackers.

MANISAN GABENG
Kos: Lebih kurang RM2.50 (boleh makan untuk 1 orang)

Bahan2:
6 keping gabeng – sia guna biskut cap Ping Pong
2 sudu besar buah campuran
8 sudu besar susu cair
1 sudu besar susu pekat manis
1/3 gelas air sejuk
Ais secukupnya


Cara2 membuatnya:
Campurkan semua bahan kecuali gabeng ke dalam mangkuk. Kemudian, masukkan gabeng yang telah dipatah 4 ke dalam mangkuk campuran tadi. Siap! Macam sia, sia suka kalau biarkan dalam 2-3 minit sebelum dimakan. Sedap sebab sebahagian gabeng tu kembang-kembang gitu!


Selamat mencuba kamurang!

0 orang pot pet on "Kerabu Mangga Epal & Manisan Gabeng"

Berapa hb?

Tik tok tik tok....

Page merujuk ke blog si mama glam

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Kawan2ku

 

Am I Glam Enough? :P Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | Sponsored by Blogger Template Gallery